recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Kagyló tengerész módra

Mitzi von Küche

2016. augusztus 08. - Mitzi von Küche

Ha kagylót eszünk, a tenger ízét érezzük. Aki járt már tengerparton, remélhetően kóstolta és kedveli, de akik még nem, könnyen kipróbálhatják. Itthon is kapható friss kagyló, ami klasszisokkal finomabb a konzervnél vagy a fagyasztottnál. Mediterrán környezetben érezhetjük magunkat percek alatt...

A moules mariniére a legnépszerűbb és nagyon könnyen elkészíthető változat. A franciák egész fazékkal adnak egy főre, csak győzzük megenni. 

 

kagy4.jpg

Friss hálós kékkagylót lehet kapni több áruházban is, egy zacskóban egy kiló kagyló van. Alaposan meg kell mosni, a kis fiókkagylókat lekaparni, ha szálak vannak a kagylón, leszedni és a nyitottakat kidobni - ennyi az egész előkészület. 

kagy1.jpg

A tengerész kagyló további hozzávalói: vaj, hagyma, fokhagyma, babérlevél, zöldpetrezselyem, fehérbor. 

kagy2.jpg

A fazékba tett vajon párolni kezdjük a felkockázott hagymát és fokhagymát, majd hozzáöntünk 1 - 1,5 dl fehérbort. Semmi további folyadékra nem lesz szükség.


kagy3.jpg

Amikor már pezseg, hozzáadjuk a kagylót, majd a zöldpetrezselymet. Lefedjük, ugyanis a kagylónak a gőzben kell párolódni legfeljebb 5 percig. Közben kiereszti a finom tengervizes levet, ami a többi hozzávalóval ellenállhatatlan illatú és ízű szószt alkot - friss bagettel vagy pirítóssal ki lehet mártogatni a kagylók nyitogatása közben. Ne felejtsük el kihalászni a szószból a néhány, héjából kiszökött kagylócskát.

kagy5.jpg

Normandiában sokszor fehérbor helyett ciderrel vagy calvadossal készül a tengerész kagyló - szó szerint mámorító az illata.

Hozzávalók 2 - 3 főre:

1 kg friss hálós kék- vagy feketekagyló

1 fej hagyma /a hosszúkás salotta a legjobb/

2 -3 gerezd fokhagyma

1,5 dl fehérbor

petrezselyemzöld, babérlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr588925570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.08.08. 19:28:57

A harmadik és negyedik képen a tálkák provansziak, mint az a kabócás, levendulás mintákból is látszik.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.10.19. 11:48:56

És, bármilyen hülyén is hangzik, a fehér bor helyett jó minőségű, nem kesernyés búzasör is használható. Kipróbáltam. A hagyma mellé sárgarépát és zellerszárat is érdemes párolni.
süti beállítások módosítása