recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Titkos szépség Spanyolhonban: A Coruña

Mitzi von Küche

2016. augusztus 22. - Mitzi von Küche

Eldugott helyen, az észak-spanyol Galicia tartomány legnyugatibb csücskében fekszik A Coruña városa. Ez egy másik világ, mint az ismertebb El Caminos úticél, Sanitago de Compostela, ami mintegy 100 km-re esik innen. Már az elhelyezkedése is különleges: óvárosi része olyan, mint a fej és a nyakkal kapcsolódik a szárazföldhöz. A "fej" nyugati része az Atlanti óceán oldalán káprázatos homokos öblökkel,

acorun7.jpg

míg a nyaknál pár utcán keresztül menve már a keleti részen vagyunk, a kikötőnél és a tágas parti sétánynál. Az üvegezett balkonok A Coruña jellegzetességei - az időjárás, főleg télen, elég mostoha tud itt lenni.

acorun5.jpg

A hatalmas főtér a városházával és a Maria Pita szoborral (a lokál hősnő), kávézókkal, sörözőkkel, éttermekkel van szegélyezve.

acorun1.jpg

acorun11.jpg

Az időjárás errefelé gyakorta hűvös és esős (amint azt régebben tapasztaltuk), ám mostani látogatásunkkor végig ragyogó napsütés és 22-24 fokos hőmérséklet kísérte egyhetes itt-tartózkodásunkat. Megszomjaznánk séta közben? Egy pohár finom helyi Estrella Galicia sörhöz máris kapunk egy tapast - ezúttal a finom tortilla de patatas-t (jellegzetes spanyol krumplis tojáslepény).

acorun3.jpg

A város fő nevezetessége a Herkules-torony, a római időkből származó és ma is működő világítótorony.

acorun2.jpg

 

acorun14.jpg

 Mellette a szélrózsa mutatja az irányokat - ez már az Atlanti óceán, vad partjaival.

acorun10.jpg

 A Coruña eldugott utcáin bóklászva ilyen terekre bukkanunk:

acorun4.jpg

Emlékeztem régről egy bájos apró templomocskára, nagy öröm volt újra megtalálni.

acorun9.jpg

 

acorun13_1.jpg

A városban egész utcák vannak tele jobbnál jobb kisebb-nagyobb éttermekkel. A Coruña tipikus étele a polip: a pulpo a feira, illetve a pulpo gallego országszerte híres, ám itt a legfinomabb. A pulpeirákban nagy rézüstökben főzik a polipot és felkockázva, fatálon, sózva-paprikázva tálalják a fehér húsú finomságot előételként.

acorun6.jpg

Egy másik előétel: egy lábaska finom óriási kagyló, a legjobb minőségű ezen a tájékon kapható.

acorun8.jpg

És a főétel, az ördöghal /rape/ ritka finomság, szálka nélküli porcos hal, rákkal tálalva.

gal4.jpg

Külföldi turisták elég ritkák errefelé, talán csak a yachtkikötőbe érkező angolok ismerik - a spanyolok annál jobban, szívesen nyaralnak Galicia e gyönyörű városában a rekkenő madridi vagy déli nyári forróságból menekülve, felfrissülve egy pohár jégbehűtött kiváló Albariño fehérbor mellett.

acorun12.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr588909636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.08.22. 20:14:06

Nem nehéz eljutni ide: Budapest - Madrid és Madrid - A Coruña repülővel néhány óra alatt elérhető. A spanyol belföldi légiközlekedés jól szervezett: a nagyobb városokba napi több járat is van.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.08.23. 08:53:49

Még egy: a polip annyira közkedvelt Galiciában, hogy tavasszal 4-6 hétig fogási tilalom van, hogy gyarapodjanak a jószágok.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2016.08.24. 12:47:36

Nagyon kevés választott el, hogy A Corunaba menjek, végül is Portót választottam, de talán majd legközelebb.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2016.08.24. 12:51:24

Egyébként a Coruna a camino ingles kiinduló pontja, innen, vagy a közelben lévő Ferolból indul az út, rövid , mindössze 3-5 nap. Érdemes kipróbálni magunkat és összekötni a városnézést a zarándok úttal.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.08.24. 14:54:53

@Neked ugatok nem a házat őrzöm: Mindkét város gyönyörű - Porto mellett szól a mostani közvetlen járat, de Galicia vad partjai megérik az átszállást.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2016.08.24. 17:30:00

@Mitzi von Küche: Portoból van közvetlen buszjárat A corunaba, A Casa da Musika-tól indul az Eurolines, Vigo Santiagó érintésvel,az út nem túl hosszó kb 4 óra és olyan 40€ körül van.
süti beállítások módosítása