recept-sztorik

Lepcsánkparty

Rakott padlizsán - Nagymama titkos receptje

Mitzi von Küche

2016. augusztus 29. - Mitzi von Küche

Minden padlizsánételek fejedelme a rakott padlizsán, pedig sokfélét kóstoltam már. Családi receptünk orosz nagymamámtól származik - ünnep volt, ha készítette: az illatát már messziről éreztük...

Érdekes módon ez a recept egyáltalán nem ismert hazánkban, így most valódi titkot árulok el. Hús nélküli, nem moussaka, nem pármai - ez egy teljesen eredeti recept, amit a családunk több mint száz éve készít és mindenki imádja.

Lássuk a hozzávalókat képekben: 2 kg padlizsán,

padl1.jpg

1 kg sárgarépa, 70 dkg petrezselyemgyökér (lehetőleg jó vastag szálak), 

padl3.jpg

1 kg gyönyörű szabadföldi paradicsom.

padl5.jpg

Semmi egyéb nem kell hozzá (pici són és az étolajon kívül), hogy egy csodálatos húsmentes nyári egytálételt varázsoljunk.

A megmosott, hosszában felszeletelt padlizsánt sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, olajjal meg-megspriccelve 180 fokon sütjük kb. 25 - 30 percig. (Lehet serpenyőben is sütni, de akkor sokkal több olajat felszív.)

 padl2.jpg

A megtisztított, felkarikázott gyökérzöldségeket kevés olajon megpirítjuk, majd papírtörlőre szedjük. Ez az egyedüli időigényesebb művelet (fritőzben pillanatok alatt kész lenne). 

padl4.jpg

Már csak az összerakás és a sütés van hátra. Jó nagy és mély jénai tál aljára rakunk egy sor sült padlizsánt, besózzuk, erre egy réteg pirított répát és petrezselyemgyökeret kanalazunk, 

padl6.jpg

majd a nyers paradicsomkarikák következnek, ezt is besózzuk. Ezt a sorrendet ismételgetjük, amíg tart az anyagokból, a tetejére szép paradicsomkarikák kerülnek. 

padl7.jpg

A sütőnk már elő van melegítve, így lefedve behelyezzük a tálat 180 fokra és egy óra hosszáig sütjük, majd a fedőt levéve még kb. 20 percig. Az ízek így érnek tökéletesen össze.

padl8.jpg

Nagyon jól melegíthető: általában dupla adagot készítek, mert az első tál azonnal elfogy, így másnap is élvezhetjük ezt a finomságot.

Fontos, hogy semmiféle fűszerezés nem szükséges a rakott padlizsánhoz: a remek ízhatást a pirított zöldségek együttese adja. Ezért a legjobb nyár végén, kora ősszel készíteni, mert ilyenkor a legfinomabbak a zöldségek. Augusztus végi garden partyjaink kedvence. Itt grillezett tarja mellett látható, de egyedül is megállja a helyét.

padl9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr6111656882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daró 2016.08.29. 19:55:52

régi kedvenc... imádom, toled tanultam. És egy adag valóban soha nem elég

Benikuty 2016.08.29. 21:13:02

@Daró: már csak az idei friss mágocsi napraforgó olajat kell megvárni. A bolti szutykokkal nem vágom haza...

Attilajukkaja 2016.08.30. 13:12:38

@Benikuty:
Az olivaolaj nem jo?
Vajon bogracsban elkeszitve milyen lenne?

Attilajukkaja 2016.08.30. 15:45:27

Kedves Mitzi von Küche!

Mostansag a bogracsozas izgatja a fantaziamat. Milyen klasszikusokat (vagy nem klasszikusokat) lehetne adaptalni a bogracsozas elmenyehez? Foleg zoldseges etelekben gondolkodom, mint pl. a lecso (a husos eteleket mar mindenki ismeri). A bogracsban fott etelek sokkal lasabban, nyugosebben keszulnek el, de az izuk altalaban fenomenalis! A lassu fozesen kivul, kicsit fustos is lesz a izuk. [Ez a lassu magyar WOK! :o))]

Benikuty 2016.08.30. 18:39:22

@Attilajukkaja: de nagyon jó, viszont ehhez az ízkombinációhoz sokkal inkább passzol a hidegen sajtolt napraforgó étolaj markánsabb vonala. ...szerintem, nálunk, felénk,... stb.
és akkor még az áráról nem szólva, 850 vs. 3000

Attilajukkaja 2016.08.30. 18:51:27

@Benikuty:
Ertem! Koszi.
De a hidegen sajtolt olajak nem nagyon birjak a meleget. Konnyen megegnek. Ez nem gond?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.08.30. 19:15:42

@Attilajukkaja: Érdemes lehet próbálkozni a bográcsban készülő rakott padlizsánnal - az egyedüli technikai nehézség az lehet, hogy ezt az ételt nem lehet keverni a rétegezés miatt, másrészt az elősütést/pirítást nehézkes lehet a bográcsban kivitelezni.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.08.30. 19:16:47

@Benikuty: Csakis napraforgó-olajjal, nem pedig olivával tudom elképzelni.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.08.30. 19:19:23

@Daró: Kapitális adagot készítettem a hétvégére 8 - 9 személyre, alig pár villányi maradt, amit most ettem meg és ismételten nagyon jól esett...

Benikuty 2016.08.30. 20:18:13

@Attilajukkaja: nekem a mágocsi olajjal ilyen tapasztalatom nincs. Másról pedig nem tudok beszámolni.

Benikuty 2016.08.30. 20:21:29

@Mitzi von Küche: a bogrács mint edény, ennél az ételnél, és általában a rakottaknál szerintem szóba sem jöhet, teljesen felesleges a jól bevált technológiát újragondolni (hogy én ettől a szótól hogy undorodom...!)

Daró 2016.08.30. 20:38:12

@Benikuty: Ladányban ismét van olajütő. Sőt...

Daró 2016.08.30. 20:42:56

@Attilajukkaja: Megboldogult csikókoromban, ami nem is volt annyira rég, a testvérosztályunk osztályfőnöke vega volt.
Bográcsban próbáltak tejbegrízt főzni, eskü, nem viccelek.
Gyerekek, ha bármikor azt sejdítenétek hogy ez akár jó is lehet, azonnal hessegessétek el az ötletet - nem az!
És igen, az a baja hogy nem lehet lassan főzni, macerás kevergetni.
Meg a vasíz sem velejárója a tejbegríznek:

Benikuty 2016.08.30. 21:47:17

@Daró: valami egyéb infód van róla?

2016.08.31. 10:09:52

Tökéletes. Érdekes.

2016.08.31. 10:23:43

@Daró: :) tejbegrízt bográcsban a könnyen odakapó tejcukrok és tejfehérjék miatt még zománcosban sem lehet értelmesen megcsinálni, viszont a hasonló, kukorica darából vízzel készült puliszkát nagyon is. Erdélyi hegyi legelőkön úgy készül. Lehet a bográcsban nagyon lassan főzni is. /a slambuc végül is nagyon lassan bográcsban fővő-piruló étel felétek is, ha jól készítik/

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.08.31. 12:01:05

@pizzaszeletvágó: Az olasz puliszkát/polentát már beszereztem, még egy kicsit tanulmányozom, hogyan és milyen sajttal /!/ készítik és előjövök majd a titkos lombard recepttel is...

2016.08.31. 12:22:52

@Mitzi von Küche: az jó lesz, a fagyasztóban csendben várakozik némi marhapofa, csak egy jó puliszkát kíván maga mellé...

Attilajukkaja 2016.09.01. 14:11:12

@Mitzi von Küche:
"az elősütést/pirítást nehézkes lehet a bográcsban kivitelezni."
Ugy gondoltam, hogy a piritast az elejen meg lehet csinalni a bogracsban (akar tobb lepesben is) mielott rapakolnam a zoldsegeket. Utana mar ugysem akarom kevergetni. Viszont az egesz etel kapna egy nagyon kellemes fustos izt. Persze nem lenne szabad tul sok reteget pakolni ra es eleg sokaig keszulne el.
Nem tudom, csak egy gondolatbeli kiserlet volt. :o))

@Daró:

"Bográcsban próbáltak tejbegrízt főzni, eskü, nem viccelek.
Gyerekek, ha bármikor azt sejdítenétek hogy ez akár jó is lehet, azonnal hessegessétek el az ötletet - nem az!"
:o))))
Ez tenyleg vicces! Ugyanakkor ugy hiszem, hogy egy argentin, roman vagy magyar pasztor szamara a bogracs olyan, mint a kinai szakasz szamara a wok: mindent el tud benne kesziteni. Ha kell, meg egy dobos tortat is. Minden csak hozzaertes kerdese. Egy tejbegriz elkeszitesehez biztosan nem tennem a bogracsot olyan kozel a tuzhoz, hogy odaegjen.
"Meg a vasíz sem velejárója a tejbegríznek"
A vas ize semmilyen bogracsos kajanak sem a velejaroja!!! En meg olyat nem is ettem. Igaz, mi mindig rendesen kipucoltuk hasznalat utan a bogracsunkat.

@pizzaszeletvágó:
" Erdélyi hegyi legelőkön úgy készül. Lehet a bográcsban nagyon lassan főzni is."
Koszonom! Pont erre gondoltam. :o)

@Benikuty:
"nekem a mágocsi olajjal ilyen tapasztalatom nincs"
En meg azt sem tudom, mi fan terem a magocsi olaj. [Hogy a magocsi olajfakon, az nem er! :o))) ]

Benikuty 2016.09.01. 14:14:31

@Attilajukkaja: ott csinálják-mármint Mágocson.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.09.02. 08:49:30

@Benikuty: Á, a megénekelt mágocsi búcsú városában? :))

Daró 2016.10.04. 16:38:07

@Benikuty: Hát, igazából elfelejtettem :-) Hozattunk tőle máriatövismagolajat egy fél litert, de a napraforgó nem jutott eszembe.
Miért nem kapok értesítéseket a kozzászólásokról amiket az én hozzászólásaimhoz fűznek?@Attilajukkaja: Biztosan igazad van, igazából nem is azt akartam én ezzel kihozni hogy valamit nem lehet, hanem hogy van amit nem érdemes.
A vasíz meg... hát na. Azt gondolom hogy de igen, tisztességes bográcsnak van íze. Nem azért mert igénytelen vagyok, hanem mert érzem. Lehet csak bebeszélem magamnak, de én akkor is érzem. Ha érzem akkor meg van nem? :-)
Zománcíz pl. nincs.
@pizzaszeletvágó: puliszkát imádom, a legtöbb szószos húsételhez tökéletes köret. Polentát még ugyan nem ettem de az se' lehet rossz...