recept-sztorik

Lepcsánkparty

Ördöghal tengerész módra - Rape a la marinera

Mitzi von Küche

2016. november 21. - Mitzi von Küche

Az ördöghal különleges: a többi halfélétől eltérően tömör, hússzerű állagú, finom ízét sokan a homárhoz hasonlítják és abszolút szálkamentes. Ritkán kapható nálunk, de most beszerezhető, így könnyen elkészíthetjük ezt a mediterrán finomságot. A 'rape a la marinera', azaz a tengerész módra ekészített ördöghal a spanyoloknál nagy becsben áll, érdemes megismerkedni vele és elkészíteni - itthon is lehetséges, egyáltalán nem nehéz és garantáltan ízleni fog vendégeinknek.

rape_mar8.jpg

Szerencsére az ördöghalat fej nélkül áruják nálunk - azzal igazán ijesztő lenne - ezért elegendő csak a bőrét lehúzni, én még a középső porcos csontot is kiveszem, így két szép filét kapunk - teljesen szálkamentes, porcos hal lévén.

rape_mar1.jpg

Ezt az 50 dekás darabot csinos szeletekre vágtam, mellette 12 nagyobb méretű előfőzött garnélarák (friss most nem volt az áruházban) és 15-20 deka fagyasztott kagyló.

rape_mar2.jpg

 A szósz hozzávalói: olivaolaj, hagyma, fokhagyma, hal-alaplé, passzírozott paradicsom, fehérbor, petrezselyemzöld és sáfrány.

rape_mar3.jpg

 A besózott, lisztben megforgatott ördöghal-szeleteket olivaolajban elősütöttem.

rape_mar4.jpg

 A halat kivettem az edényből és félretettem. Az olajban üvegesre dinszteltem a nagy édes spanyol hagyma apróra vágott egyharmadát. Következett egyharmad doboznyi passzírozott paradicsom, 3 deci hal-alaplé, /ha nincs, vízzel is  helyettesíthető/, három gerezd zúzott fokhagyma, néhány löttyintés fehérbor, egy kis tasak őrölt sáfrány, és saját termésű csilipaprikámból néhány pici szeletke. Adtam hozzá egy kis friss kakukkfüvet is. A szószt néhány percig jól összeforraltam, majd spanyol módra egy szelet pirított kenyérrel sűrítettem, végül botmixerrel simára kevertem a mártást.

rape_mar5.jpg
A sűrű szószba beletettem a halszeleteket, a kagylót és a rákokat és körülbelül 15 percig fedő alatt pároltam.

rape_mar6.jpg

Tálaláskor a halszeletek mellé került jópár kagyló, néhány rák, mártás jó bőven, megszórtam friss zöldpetrezselyemmel is és sáfrányos rizset adtam hozzá. Négyen laktunk jól vele.

rape_mar7.jpg

Már írtam korábban is az ördöghalról:

http://lepcsankparty.blog.hu/2015/05/18/kivul_ronda_belul_finom_az_ordoghal

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr9911973866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.11.25. 15:00:01

Annyira finom ez a szósz, hogy másféle tengeri hal, illetve herkentyűk mellé is ajánlom.