recept-sztorik

Lepcsánkparty

Villámgyors szilvalekváros leveles süti

Mitzi von Küche

2017. február 17. - Mitzi von Küche

Jó annak, aki hozzájuthat igazi szatmári szilvalekvárhoz. Nekem a híres penyigei szilvalekvárom van, amit kemencében készítenek hozzáadott cukor nélkül: nem keményedik meg és őrzi a szilva remek aromáját.

Ezt a finomságot akartam süteménybe tölteni, amihez - nem lévén sütitündér - a legegyszerűbb megoldást választottam, a leveles tésztát.

szilsut5.jpg

Mélyhűtött kisebb lapokból álló leveles tésztából indultam ki. Kiolvasztás után a hűtőből kivéve még hidegen kicsit megnyújtottam a sodrófával, hogy a tészta valamivel vékonyabb legyen, kettévágtam a lapot és egy jó kanál szilvalekvárt tettem a közepére, kissé ellapogatva.

szilsut1.jpg

 Utána kettéhajtottam, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam a tésztacsomagokat, megkentem felvert tojással és megszórtam mandulaforgáccsal.

szilsut2.jpg

 Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel sütöttem 30 - 35 percig, addig, míg a leveles tészta szép színű lett.

szilsut3.jpg

 Amikor ezt a sütit eszem, mindig a békebeli hájas tészta jut az eszembe, arra hasonlít az íze és a roppanós rétegei.

szilsut4.jpg
Mandulalapocskák helyett megszórhatjuk sütés előtt barnacukorral is, vagy lehet klasszikus módon a tálaláskor meghinteni porcukorral.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr2012184164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2017.02.17. 10:06:44

"Amikor ezt a sütit eszem, mindig a békebeli hájas tészta jut az eszembe, arra hasonlít az íze és a roppanós rétegei."
Van az mostanság is, mármint a békebeli hájas ... sajnos az ilyen tészták, mintegy tartalmi kivonatai csak az igazi hájas-levelesnek. A bennük lévő zsiradék a borzalom ... ezért rá kellett vennem magam, hogy ha ilyet akarok készítsek saját (legalább) vajas tésztát. Én ugyan pont nem így készítem, hanem klasszikus hajtogatással ( az sajnos nettó fél óra) de az alábbi is sokkal jobb, mint a bóti és csak 15 perc. Legyél te is sütitündér. :)

www.dessertfortwo.com/15-minute-puff-pastry/

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.02.17. 12:15:51

@A fickó: Hájas tésztát 20 éve nem ettem, másik nagymamám (nem az orosz) készítette kiválóan lekvárral, diós töltelékkel [nosztalgikus sóhaj]...
Sütitündér szerintem majd csak nyugdíjas koromban lehetek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 18:43:04

@Mitzi von Küche: Egy-két éve sütöttem az első hájasomat: MEGÉRI! Az is igaz, hogy már nyugdíjas vagyok :)
A poszt igencsak tetszik - a szilvalekvár rulez! Viszont a leveles tésztát ne keverd már össze a hájas tésztával, mert még megsértődnek a végén :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.02.18. 19:24:02

@Andrass9: Nem is keverem, csak halványan emlékeztetett rá. A penyigei szilvalekvárt pedig be kell szerezni - meglepő módon szinte alig érezhető egy pici édes íz benne.
Van egy kedves idősebb tanár néni, Margitka, aki a lelke a községnek, szervezi a lekvárfőzést, kulturális mindenes, könyvet is állított össze Penyige történetéről.

Benikuty 2017.02.19. 12:04:15

finom. a képek mint mindig, szépek!