recept-sztorik

Lepcsánkparty

Hogyan süssünk piskótatekercset?

Mitzi von Küche

2017. március 06. - Mitzi von Küche

Mégpedig lekváros piskótatekercset, könnyen - gyorsan, már mutatom is. A kezdő házitündérek ezzel bátran gyakorlatozhatnak, mindig sikert arat, mindenki szereti a házi sütit.

pisk10.jpg
 Öt tojás kell hozzá, lehetőleg friss és a piacról való. Ha frissek a tojások, az már fél siker. A szétválasztott tojásfehérjét egy csipet sóval és két evőkanál kristálycukorral, plusz egy tasak vaniliás cukorral felverve egy-két perc alatt bárányfelhő-szerű kemény habbá alakul. Elektromos habverő is jól használható, bár a robotgéppel kényelmesebb a dolgunk.

pisk1.jpg

 Kivesszük a habot a keverőtálból, a helyére mehet az öt tojássárgája, elindítjuk a keverést, (újabban egy evőkanál vizet is hozzáadok), majd fokozatosan belekeverünk két evőkanál kristálycukrot és még egy csomag vaniliás cukrot. (Pár csepp vaniliakivonat is nagyon megfelelő.) Amikor már jó habos, kisebb keverési sebességre állítva egyenként hozzáadunk öt evőkanál finomlisztet. Ha előzőleg átszitáljuk a lisztet, levegősebb lesz a piskóta.

pisk2.jpg

 Most következik a két keverék egyesítése. A habüstben lévő keverékhez hozzáadunk egy jó nagy kanál felvert habot, jól elkeverjük, majd óvatosan mehet hozzá a többi hab is, lassan és óvatosan keverve, hogy össze ne törjön.

pisk3.jpg

 Ha már egynemű a keverék, egy sütőpapírral bélelt nagyméretű sekély tepsibe öntjük és ellapogatjuk simára a tetejét.

pisk4.jpg

A sütőnket előzőleg már be kell izzítani 180 fokra - légkeverés nélkül - és már mehet is bele a tepsi. Mivel a tészta vékony, 15 - 20 perc alatt kellemes színűre is sül a piskóta. Nagyon fontos, hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját, különösen az első 10 percben, nehogy összeessen a tészta. 

Ha elkészült, a sütőpapírral felfelé egy konyharuhára borítjuk, majd lehúzzuk a papírt a piskótáról.

pisk6.jpg

 Sárgabaracklekvárral megkenjük (még van néhány üveg házi készítésű lekvárom), egyenletesen eloszlatva a tészta tetején.

pisk7.jpg

 Ezután a konyharuha segítségével lazán feltekerjük a piskótát és így hagyjuk kihűlni. 

pisk8.jpg

 Hosszúkás tálra helyezve tálaljuk, a tetejét enyhén porcukorral megszórva.

pisk9.jpg

Ez a legegyszerűbb változata piskótatekercsnek. Lehet variálni különböző krémekkel, például mascarponés-epres,  citromos vagy bármilyen más krémmel. Ez esetben előbb feltekerjük a tésztát a konyharuhával és csak a kihűlés után töltjük meg a krémmel, utána hűtjük.

pisk10.jpg

A piskóta hozzávalói: 

5 friss tojás, 4 evőkanál kristálycukor, egy csipet só, két tasak vaniliás cukor (vagy vaniliakivonat), 5 evőkanál finomliszt, a tálaláshoz porcukor.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr9112296005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.18. 10:15:23

Szép ez a piskóta. Kihoztad belőle a maximumot. Azonban kénytelen vagyok megírni, hogy mifelénk esküszünk a hideg sütőre.
Pár évtizede egy idős néni tanácsa szerint a tepsit hideg sütőbe helyezzük, majd utána kapcsoljuk rá a hőt. Gázsütő, szinte mindegy mennyit állít be az ember hőfoknak, úgyis egyformán kezdi melegíteni. Mondjuk 180 fok, de ismétlem, hidegről indítva. Előre kikísérletezett ideig az ajtót nem nyitjuk rá. Magas lesz. Szuper magas. Rugalmas lesz. Egynemű lesz. Egyenletes vastag lesz.
A nénikének igaza volt.
Egy próbát megérne neked is, 5-6 tojáson nem múlik, a recept többi része teljesen ugyanaz, mint a posztban. ;)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.03.19. 09:30:59

@pizzaszeletvágó: Köszönöm, nagyon szívesen kipróbálom. Hogy alakul így a sütési idő?

2017.03.19. 17:08:43

30 percnél nem több. Alsó sütésünk van csak a gázsütőben és a legfelső helyre kerül a tepsi.
Nyilván minden sütő más! Ha elsőre nem találod el, másodikra biztos. Nem vagy kezdő! :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.03.19. 17:31:04

@pizzaszeletvágó: Köszönöm. A tegnapi tortát (gesztenye) már nem tudtam így csinálni, de legközelebb megpróbálom: az én sütőm villany, ki fogom titrálni a hidegindítást és update-elem a cikket.

Benikuty 2017.03.20. 15:07:12

@Mitzi von Küche: borítékolom, hogy a piskótatekercsnek szánt vékony tészta a sütési idő kiszámíthatatlansága miatt, és a hosszú felfűtési időnek "köszönhetően" rommá fog száradni.
@pizzaszeletvágó: bocs, de nekem erről a rabbi és a döglő libák jut eszembe :D

2017.03.20. 19:41:30

@Benikuty: marhaság barátom, keresek neked egy képet valahol, hátha készült már róla, nekem meg az jut eszembe, hogy ne ítélj, hogy ne ítéltessél! ;) Nyilván nem csinálnánk, ha rommá száradna. Logika, barátom, pici logika. Tudom, nem divat manapság. Mindenki, mindenről tapasztalat nélkül beszél és annak van igaza, aki a hangosabb. A szakértelem közben elfelejtődik. Pár nemzedék és kihal a tudás.
Jó lesz az a piskóta.

Benikuty 2017.03.21. 05:03:24

@pizzaszeletvágó: nem kéne világvégét hirdetni. Milyen logikáról beszélsz? Mert ez így maszatolás, handabanda. Amit leírtam, az tapasztalat, de persze biztos én csináltam valamit rosszul, vagy inkább az elektromos sütő.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.03.21. 10:13:17

@pizzaszeletvágó: @Benikuty: Majd Húsvétkor kiderül az igazság a piskóta ügyében, ha meg tiramisut készítek, akkor később)...

2017.03.22. 17:20:31

@Mitzi von Küche: próbáld ki előtte, ne pont Húsvétkor szidjál majd engem, én se mondok mást, lehet, hogy a villanysütőd egészen másképp működik, mint a miénk

2017.03.22. 19:04:53

@Mitzi von Küche: megvan a kép, mindjárt látni fogod milyen ez a hideg sütőben indított piskóta.

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20706165-c637aac2/user

Nyilván látod, hogy más a tészta szerkezete. Apró buborékos. Ettől még nem száraz, nem kemény. Rugalmasabb, az igaz, tortalapnak is jó akár.
A képen látható formázás azért olyan, mert ez eredetileg egy jénai edénybe lerakott süti, a kerekből kellett szögletest csinálni, látszik, hogy nem csak egész szeletekből áll, két sor piskóta tekercs szelet között túrókrém van, utána hűtve, kiborítva és majd szeletelve.

De mindenképp próbáld előtte, ne erre hívj előszörre vendéget! :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.03.22. 19:37:35

@pizzaszeletvágó: Köszi a képeket - csuda finom dolgok! Nem ijedek meg akkor sem, ha nem az elgondolásom szerint sikerül valami. Egyik Húsvétkor a túrótorta krémje nem bírt összeállni, így a piskótával rétegezve poharas desszert lett belőle.

Benikuty 2017.03.23. 10:05:30

@Mitzi von Küche: gyengém a tiramisu, elő is keresem Toma szenzációs receptjét :)