recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Éttermi feeling otthon: marlin édesburgonyával

Mitzi von Küche

2017. március 13. - Mitzi von Küche

Azaz egész pontosan: marlin édesburgonyával, garnélával, zöldfűszeres fokhagymás öntettel és avokádós salátával. Egy kis éttermi feeling otthon, igazán kevés idő- és energiabefektetéssel. Guszta, ugye?

marl_ed5.jpg
 Kóstoltam már édesburgonyát, de még nem próbálkoztam az elkészítésével egészen mostanáig. A piacon szembejött velem ez a csinos 70 dekás darab, így adva volt a lehetőség.
marl_ed1.jpg

 Meghámoztam, felszeleteltem nagyjából egyforma darabokra, megmostam,

marl_ed2.jpg

 sütőpapíros tepsibe raktam, besóztam, borsoztam, rápréseltem egy gerezd fokhagymát, egy kis olivaolajat hintettem rá és pár levélke rozmaringot is. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütöttem, közben egyszer átforgattam.

marl_ed3.jpg

Időközben elkészítettem a salátát: a csomagolt vegyes zöldsalátát egy felkockázott avokádóval kevertem össze. Az öntet német (édes) mustár, balzsamecet, citrom, olivaolaj és só hozzáadásával készült, ráöntöttem a salátára, majd lefóliázva a hűtőbe tettem tálalásig.

 A marlin teljesen szálkátlan, hiszen igazán nagyméretű halból valók a szeletek - írtam már róla korábban is e blogon: http://lepcsankparty.blog.hu/2017/02/24/marlin_steak

A két szép friss, vastag marlin-steaket előzőleg enyhén besóztam, borsoztam és citromlével meglocsoltam. Amikor az édesburgonya már majdnem elkészült, kevés felhevített olivaolajban oldalanként 3 - 3 percig sütöttem a halat és nem tovább! Előzőleg néhány garnélarákot is megsütöttem 2-3 perc alatt egy kis fokhagymával.

marl_ed4.jpg

A tányérra került a marlinszelet, a tetején pár rákkal, néhány édesburgonya-cikk, egy kis avokádós saláta és a halhoz készített öntet, amelyhez a tejfölbe kevertem kakukkfű-levélkéket, zúzott fokhagymát,csipetnyi provence-i fűszerkeveréket és sót.

marl_ed6.jpg

Hamar elkészült, nagyon finom lett, olyan, mint egy éttermi fogás - és még ki sem kellett mozdulnunk otthonról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr412251494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leooo 2017.03.14. 23:08:09

És ugye kifejezetten minden hó 26-a tájára ajánlják, amikor a minimálbéres család vendégségbe hívja a közmunkás családot...
A kardhal(marlin) steak középára mindössze 4.800,- Forint/ kg, szinte ingyen van...
A batátát (édesburgonya) kilónként 1.000 Forint körül hajigálják az ember után.
A King prawn(királyrák) kilója 6.700 Forint, ez pedig minden nap, minden hűtő sarkában elhever.
Ó, szent együgyűség!!

qwertzu 2017.03.14. 23:31:40

@Leooo:
Mondta valaki hogy ingyen van?

300g batáta 300 HUF
300g hal 1500 HUF

Tehát ha jól számolom 2000 forintból kijön egy adag. Étteremben simán otthagysz ennyit akkor is, ha laposra klopfolt karajszeletet eszel.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.03.15. 10:04:34

@qwertzu: Köszi, megválaszoltad helyettem. Lehet, nem is jó kifejezés az éttermi feeling, mert otthon biztos lehetek benne, hogy az alapanyag friss és a technológia megfelelő. Igaz, nekem kell vele dolgoznom és utána mosogatnom... de még így is jobban jövök ki :)

2017.03.15. 10:17:05

@Leooo:

Ahogy elnézem egy egy gaszto-blog, és nem szociológiai tanulmány a minimálbéres és közmunkás családok hó végi étkezési szokásairól. Eltévedtél.

gombakomba 2017.03.15. 15:13:44

Batáta van ennél olcsóbb, 600-700 Ft/kg, magyar termesztésű Ásotthalomról: www.bivalyos.hu/
Ugyanitt palánta is beszerezhető, különösen az Alföld homokja és melege kiválóan alkalmas a termesztésére.

2017.03.18. 09:41:00

@gombakomba: na itt nincs alföldi homok, csak felváltva sárga-fekete agyagos sár. A zőccséges meg akkor hoz nekem batátát a nagybaniról, ha külön megkérem. :) De szeretem, nyilván, bár az asszony szerint ehetnék inkább sütőtököt krumplival... :)

Tolgyi78 2018.12.24. 20:16:26

Elkészítve! Megérte, nagyon jó recept :-) A krumpli picit megkapatódott, mert közben ajándékozás, miegymás is volt és nem forgattam át... de a hal finom lett, igaz, kardhalból...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.12.25. 12:40:36

@Tolgyi78: Köszi! Az édesburgonya pont így a legjobb, picit megpirulva. Marlin, tonhal, kardhal mind rokonok, szegről-végről.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.12.22. 17:56:00

2019 Szentestéjén is ez lesz a főfogás.
süti beállítások módosítása