recept-sztorik

Lepcsánkparty

Császármorzsa osztrák módra

Mitzi von Küche

2017. június 06. - Mitzi von Küche

Ez az igazi császármorzsa - a Kaiserschmarrn, nem az idehaza közismert darás-lekváros menzai változat. Valódi monarchia-beli recept, a legenda szerint Ferenc József szája íze szerint készítve. Mérsékelten édes, könnyű desszert.

csa_uj8.jpg

A hozzávalók két személyre: 2 tojás (különválasztva sárgája és fehérje), 5 dkg finomliszt, 1 dl tej, 4 dkg cukor, 2 tasak vaniliás cukor, egy csipet só, a sütéshez vaj.

csa_uj1.jpg

A tojásfehérjét verem fel először a vaniliás cukorral, utána a sárgáját csipet sóval, 2 deka cukorral, tejjel és a liszttel. Óvatosan összevegyítem, először kanalanként keverve a felvert habot a tojásos masszába, utána mehet a maradék egyszerre, továbbra is finoman bánva vele.

csa_uj2.jpg

Egy 24 centis átmérőjű vastagabb aljú serpenyőben megolvasztok 5 dkg vajat és beleöntöm a keveréket. Az előmelegített sütőbe rakom a serpenyőt.

csa_uj3.jpg

4 percig bent hagyom, utána kiveszem, megfordítom,

csa_uj5.jpg

visszateszem a sütőbe és még 2-3 percig sütöm. Utána négy részbe vágom egy fa spatulával, a közökbe vajdarabokat és kristálycukrot teszek és még visszarakom pár percre a sütőbe. Most kell nagyon vigyázni, oda ne égjen a cukor (jártam már így).

csa_uj6.jpg

 A lényeg, hogy könnyű, habos maradjon. Lehet még jobban felturbózni erősebb karamellizálással, mazsolával, mandulával is. Tálalás melegen vagy langyosan. Eredetileg, a K.u.K. receptek szerint Zwetschkenrösti-vel (azaz szilva-röstivel) vagy baracklekvárral tálalják, most frissen készített eperdzsemet adtam mellé.

csa_uj9.jpg

 

csa_uj10.jpg

A Ferstel-passzázs Bécsben.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr7612564909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.06. 19:42:13

Ilyet kérek most! :)
Megpróbálom, mert én eddig sűrű palasintatésztából készítettem.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.06.06. 21:49:39

A darás-lekváros menzai változatot én eddig lekváros nudli néven ismertem, nem császármorzsaként :)

Mazsolát szoktunk beletenni, de mandulával még nem próbáltuk, köszi az ötletet!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.06.07. 11:10:22

Amikor az amatőr gasztroblogger ünnepnapon nekiáll császármorzsát sütni és rájön, hogy összesen egy evőkanál cukor van odahaza, azonkívül csak édesítők és barna kockacukor a kávéhoz - hát, eléggé izgalmas helyzet... Így lett a császármorzsa mérsékelten édes, de így lett tökéletes.

P. Sz. C. 2017.06.08. 10:28:23

Biztos, hogy ellehet szöszölni habveréssel, sütőben sütéssel, de a smarninak az is a lényege, hogy gyorsan elkészüljön. Ezért is kedveljük ! Fahéjjal, vaniliáscukorral a legvégén megszórva nagyon finom illatot varázsolhatunk a konyhában.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.06.08. 11:01:03

@P. Sz. C.: Ez aztán igazán gyors, max. 7-8 perc alatt elkészül. Akkor érdemes készíteni, ha a sütő egyébként is használatban van.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.08. 11:36:03

Ez majdnem olyan, mint a csúsztatott palacsinta, csak a sütése más, sütőben egyben és megfordítva. Amennyiben a fordítás elmaradna, úgy egyben sült csúsztatott palacsinta lehetne.:D

Benikuty 2017.06.08. 11:50:17

Nekem valahogy a darás változat azért jön be, mert az inkább olyan "morzsás" Szezonális gyümölcsökkel,- mint eper, meggy, őszibarack- tényleg kiváló gyors desszert.
Az alábbi linket már félve teszem be, de nem tehetek róla, a G&M megkerülhetetlen. Azt hozzátenném, hogy ennél sem vacakolok a mogyoróval, és az itthon kapható mangó sem igazán a barátom.
www.gaultmillau.hu/receptek/makos-csaszarmorzsa-mangoval-es-makadamiadioval

Mad Mind 2017.06.08. 11:54:55

Nem kell hozzá sütő, platnin is simán megcsinálható ugyanígy.

Szelid sunmalac 2017.06.08. 13:32:53

@P. Sz. C.: Marpedig egyreszt a felverht hab az alapja BARMELYIK recepnel, masreszt meg ma mar vannak un. "elektromos habverok", amik az elmult evek egyik slagertalalmanyai

Dzsordzs Lukász 2017.06.08. 14:10:53

Ez inkabb habositott tojasrantotanak tunik.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.06.08. 15:14:32

@látjátok feleim szümtükkel: Készítettem már serpenyőben is /többször is/, de ez egyszerűbb a tapasztalataim szerint - és kisebb az esélye az odaégetésnek...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.06.08. 15:18:37

@Benikuty: Egyszer írok majd a gríz-smarniról is, az is finom. Btw: Imádom a mangót, idehaza még sosem ettem jót (ahogy jó avokádót is kevésszer).
@Szelid sunmalac: Szia, Sünröfi!
@Dzsordzs Lukász: Ha analógiát keresünk, inkább az omlett tűnik közeli rokonának.
Egyébként mindig elcsodálkozom, hogy lisztből és tojásból mennyi egészen eltérő dolgot lehet készíteni...

anomania 2017.06.08. 15:56:08

Bezony, így finom, a többit nem is nevezném császármorzsának. Az olvasztott vajból elég sok kell, esetleg almapüré is mehet hozzá, de a szilva is bejön.

Szelid sunmalac 2017.06.08. 16:07:23

Mifelenk itt bizony almapurevel meno!

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2017.06.08. 16:34:17

négyzetméteres mennyiségekben csináltam kint (nem vicc, méterszer-méteres hatalmas Kippbratpfanne-ban). 4-5 adagot, naponta 250-300 tojásból...
nagyon jó a recepted. adj hozzá még kevés vaníliát és citrom, narancs aromát. még az illata is jobb lesz tőle! nem lehet neki ellenállni.
almapüré és szilva a sztenderd, kb. azonos mennyiségben fogynak.
én vaníliasodóval vagy csokipudinggal is szoktam magamnak csinálni... tudom barbár magyar vagyok... :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.06.08. 19:04:09

@JTom: @Szelid sunmalac: @anomania: Próbáltam többféle variációval, most persze az eper a nyerő. Legutóbb pár csepp vanilia-extrakt is került bele. Köszönöm a sok jó ötletet!

19540511 2017.06.08. 20:22:56

Maradok a darás változatnál sütő nélkül a gázon.

M. Péter 2017.06.08. 20:25:03

@Mitzi von Küche: Amit Mo.-n császármorzsának hívnak, az inkább a Grießschmarr(e)nre hasonlít.

martineden 2017.06.08. 21:49:08

,,az idehaza közismert darás-lekváros "...en meg ilyent nem lattam, vagyis lattam,de annak nem csaszarmorzsa a neve. .Egyebkent palacsinta tesztabol keszitik a csaszarmorzsat, de tesznek bele vaniliat, sok helyen meg mazsolat is.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.08. 23:16:59

@Dzsordzs Lukász:

A habosított tojásrántottába általában nem tesznek sem lisztet, sem tejet.Egyébként stimmöl.