recept-sztorik

Lepcsánkparty

Vörösboros, vargányás vaddisznópörkölt

Mitzi von Küche

2017. november 13. - Mitzi von Küche

Összel - télen szívesen fogyasztunk vadhúst. A remek zamatú, sovány, egészséges hús beszerzése általában nem könnyű, ha nincs vadász a családban, baráti körben. Ezért örültem meg, amikor csodás konyhakész, pácolt, kockázott vaddisznócombot kaptam a minap az egyik áruházban - ezt nem lehetett kihagyni...

vadd1.jpg

 A pörköltöt kolbászzsíron dinsztelt hagymával indítottam.

vadd2.jpg

 A hagymát kivettem és a húst pirítottam kevergetve néhány percig. Hozzáadtam 4-5 gerezd fokhagymát, majd vissza a hagymát, egy felkockázott paradicsomot és fél paradicsompaprikát és 15 dkg fagyasztott vargányakockát. Besóztam és borsoztam, pirospaprikát és egy kevés füstölt pirospaprikát is adtam hozzá. Szegfűborsot és vad fűszerkeveréket is kapott, kevés friss zsályát és rozmaringot szórtam még rá, végül jó másfél deci villányi cabernet sauvignon koronázta meg a pörkölt fűszerezését. A kuktában 50 percig készült. Így nézett ki, miután levettem a fedelet.

vadd4.jpg

 A végső ízhatást a svéd vörösáfonya-lekvár állította be - vadaknál érdemes valami pikáns édeskés hangsúlyt adni az ízeknek - ezután már csak néhány percet töltött mérsékelt tűzön az egyre finomabb illatokat kibocsátó vaddisznópörkölt.

vadd5.jpg

  A galuskához három tojáshoz egy pici vizet és egy kiskanál sót adtam, liszttel simára kevertem és forrásban lévő sós vízbe szaggattam. Néhány perc forralás után leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és néhány kanál pörköltszafttal összekevertem.

vadd6_1.jpg

A tálaláskor még egy kis vörösáfonya-lekvárt kínáltam az isteni vaddisznópörkölt mellé, öt személy lakott jól vele. 

vadd8_1.jpg

 

Hozzávalók öt személyre:

1,2 kg vaddisznócomb, két nagy fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, kolbászzsír vagy szalonna, egy paradicsom, fél paradicsompaprika, só, bors, paprika, füstölt paprika, vad fűszerkeverék, szegfűbors, rozmaring, zsálya, 15 dkg vargányagomba (fagyasztott), 1.5 - 2 dl minőségi vörösbor, vörösáfonya-lekvár.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr7113230715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BOAR 2017.11.13. 16:01:19

Vargányát érdemes a vége felé belerakni, sok idő nem kell neki viszont mocskosmód hajlamos lekapni, ez pláne bográcsban okozhat gondot. A minap négy kiló marhalábszárból perkeltünk, túl korán került bele a fagyasztott vargánya(pontosabban a t. egybegyűltek még megszavaztak egy kis puhulást a húsnak), bele is ugrott a kozmaring becsülettel... :-(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.11.13. 18:28:25

@BOAR: Az derekas mennyiség. Van, hogy én is a vége felé adom hozzá a vargányát, főleg, ha finom frisset kapok (idén nem sokszor volt).

Burgermeister 2017.11.13. 18:43:58

@BOAR: ezt még nem hallottam, hogy kozmaring...jójójójó