recept-sztorik

Lepcsánkparty

Karaj öntöttvas edényben sütve burgonya gratin-nel

Mitzi von Küche

2018. január 01. - Mitzi von Küche

Az öntöttvas edény előnyeiről már sokat írtunk a Lepcsánkparty blogon, szinte napi használatban van nálunk. Az időzített sütés előnyeit kiaknázva minimális erőfeszítéssel remek ebédet kerekíthetünk.

Egy kiló 30 dekás rövidkarajt besóztam, borsoztam, belefektettem az öntöttvas lábosba és körberaktam közepes vastagságúra szeletelt sárgarépa- és petrezselyemdarabokkal. Némi vizet aláöntve beraktam a 180 fokos sütőbe, másfél órás sütésre, időzítéssel.

kar_kru_1.jpg

Az unalmas tört krumpli-krumpliüré-rizsköret vonaltól elelmelkedve a burgonya gratin mellett döntöttem. Feltettem 4-5 karikákra vágott krumplit sós vízben főzni  - időspórolásból, bár az autentikus recept nyers szeletelt krumplit ír elő, de nekem nagyon bevált ily módon készítve. A sajtmártás tejszínből bőkezűen adagolt vajdarabok, némi rokfort és frissen reszelt parmezán segítségével óvatosan összefőzve néhány perc alatt elkészült.

kar_kru_2.jpg

 A félig megfőtt krumplikarikákat egy tálba rétegeztem, felváltva a sajtmártással, amit vízzel kissé meghígítottam. A tetejére is parmezánt reszeltem. Mehetett ez a tál is a sütőbe, de csak negyven percre, az első félórában alufóliával lefedve.
kar_kru_3.jpg

 Így nézett ki a karaj a másfél óra leteltével: látszik, hogy a zöldségek szépen megpirultak és a hús vajpuha lett.

kar_kru_4.jpg

 Tányérképet nem tudtam készíteni, csak néhány maradék hússzeletet fotóztam.

kar_kru_6.jpg

A remek burgonya gratin nagyon illett hozzá. A rokfort és a parmezán csodát művelt a krumplival. Egyszerű, mindennapi alapanyagokból kevés munkával finom újdonságot sikerült készíteni.

kar_kru_5.jpg
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr8113409871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daró 2018.01.02. 09:59:55

Boldog új évet itt is!

Ezt a vaslábosban sütős dolgot eskü egyszer kipróbálom. Mi sajna indokolatlanul keveset használjuk - évi néhány alkalommal a kacsa meg pörkölt fő benne, esetleg ossobucco, sütőbe még nem raktam... (az enyém fedőjén műanyag a fogó, bár meglehet hogy bakelit és nem olvad, ki tudja? )

Attilajukkaja 2018.01.02. 11:10:19

Nem szeretem a karajt, mert túl száraz a húsa. De ez a recept szimpatikussá tette. :o)
A rokfortos-parmezános gratint pedig már ma megcsinálom köretnek egy halételhez. Köszi az ötletet!
Igaz, én egy kis sárgarépával és zellerrel kombinálom, hogy csökkentsem a gyorsan felszívódó szénhidrátok arányát, de tudom, hogy úgy is nagyon finom lesz.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.01.02. 12:25:49

@Daró: Öntöttvas edényt minden háztartásba! A különbséget zongorázni lehetne. (Mióta van ilyen lábasunk, hetente sütünk kacsacombot, -mellet, karajt, tarját és csodás valamennyi.)
@Attilajukkaja: És milyen jó ötlet a továbbfejlesztés! Én is elkészítem így.

Benikuty 2018.01.02. 12:35:23

@Attilajukkaja: száraz az a karaj, amit a henteseknél kapsz. Persze, a cipőboltban sincs :)
Keress autentikus mangalica karaj forrást, azt készítsd el jó technikával, és le fogsz tőle csücsülni...:) Vagy inkább, akinek csinálod.
Más: sajnos ez a cucc nem gratin, mert eredendő alapanyagbéli és konyhatechnikai problémák vannak vele.

Attilajukkaja 2018.01.02. 12:39:00

@Mitzi von Küche:
"milyen jó ötlet a továbbfejlesztés!"
Kedves, hogy ezt írtad. :o)
Nálunk sajnos egy muszáj a GI (glikémiás index) csökkentése, de a fogyókúrához is jól jöhet.
Eszméletlen, hány ismert vagy nem ismert cukorbeteg él a környezetünkben. Egyre többen, már gyerekek is. Talán (?), ha már gyerekkorban is több lassan lebomló szénhidrátot adnánk a palántáinknak, kevesebb cukrot, megelőzhetnénk a bajokat. Nem tudom, csak hangosan gondolkozom. :o)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.01.02. 12:42:32

@Attilajukkaja: Sajnos, a friss péksütemények javíthatatlan rajongója vagyok. Újév reggelén frissen sütött mákkal megszórt császárzsemlével kínáltak...
@Benikuty: Nemcsak nyers hozzávalókból készíthető gratin (egyébként régebbi posztban bővebben kifejtettem a témát).

Attilajukkaja 2018.01.02. 12:44:56

@Benikuty:
"Keress autentikus mangalica karaj forrást, azt készítsd el jó technikával, és le fogsz tőle csücsülni...:)"
Honnan tudom, hogy autentikus a forrás?

"ez a cucc nem gratin, mert eredendő alapanyagbéli és konyhatechnikai problémák vannak vele."
Ebbe nem kötnék bele. Nevezd csőben sült krumplinak vagy bármi másnak. Ismerem az igazi Dauphine burgonya receptjét, de számomra az a lényeg, hogy a párom megnyalja majd utána mind a tíz ujját.

Benikuty 2018.01.02. 12:45:27

@Attilajukkaja: egy jó alaprecept, én is variálni szoktam klf. zöldséggel.
gaultmillau.hu/receptek/gratin-dauphinois-ii

Attilajukkaja 2018.01.02. 12:46:58

@Mitzi von Küche:
" a friss péksütemények javíthatatlan rajongója vagyok."
Mindannyian azok vagyunk, .... amíg tehetjük. :o(

Benikuty 2018.01.02. 12:50:11

@Attilajukkaja: sajnálom, hogy ezt belekötésnek nevezed, de már megszokottá vált a vélemény ilyetén lesajnálása.

Attilajukkaja 2018.01.02. 12:59:37

@Benikuty:
"sajnálom, hogy ezt belekötésnek nevezed"
Hol és mikor tettem volna ilyet?????

Attilajukkaja 2018.01.02. 13:08:24

@Benikuty:
Bocsi, már látom, mire gondoltál.
Sajnálom, hogy ennyire érzékenyen érintett a dolog. Én nem vagyok annyira profi, mint te, és ez a blog sem a profi séfeknek szól. Csak ennyit akartam mondani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.08. 14:35:01

Először is BÚÉK mindenkinek!
Másodszor: nagyon tetszik a Roquefort a sajtmártásba! Okvetlen kipróbálom. krumpli előfőzésével rengeteg időt spórolsz, igazad van.
Harmadszor: Öntöttvas minden formájában remek konyhaeszköz (csak irtó nehéz :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.01.08. 16:43:29

@Andrass9: Köszönjük, viszont kívánjuk! Jó otthoni főzőcskézést, sütögetést, új ízekkel való kísérletezgetést kívánok!