recept-sztorik

Lepcsánkparty

Süssünk rákot könnyen - gyorsan!

Mitzi von Küche

2018. július 24. - Mitzi von Küche

Tengerparti nyaraláskor a haléttermekben már sokan kóstolták és megszerették a finom rákokat, de otthon is könnyedén elkészíthetjük, felidézve a mediterrán ízeket.

rak_kezdo.jpg
 Ez a csomag mélyhűtött rák "Norvég homár" néven kapható, de ne várjunk óriási méreteket, ezek igazából scampik. 

ra1.jpg

 A keményebb páncélos, ollós rákok ízben felülmúlják a garnélarákokat, valóban emlékeztet az igazi nagy homár ízére, bár kétségtelenül több munkába kerül kinyerni a finom rákhúst az apróbb fajtákból.

rak2.jpg

 Mosás után a sütőtálban sorbaraktam a rákokat, megsóztam, néhány fokhagymagerezdet szórtam közéjük, meg két negyed citromot, meglocsoltam citromlével és olivaolajjal.

rak3.jpg

 A sütő grillfokozatán kb. 20 percet sütöttem. A sütés vége felé már igen finom illatok kezdtek terjengeni a konyhában.

rak4.jpg

 

rak5.jpg

 Vinegrettel ízesített vegyes zöldsaláta szolgált körítésül a rákok mellé. 

rak6_3.jpg
 A kibontása úgy történik, hogy megfordítva kettévágjuk és szétnyitjuk a rák alsó puhább potrohrészét és már szabaddá is válik a kb. fél kisujj nagyságú hófehér és ízes rákhús. A domború háti oldalon futó vékony fekete csík eltávolítása után már be is kaphatjuk a finom falatkát.

rak7.jpg

Ha nem kapunk scampit, nagyobb méretű garnélarákot is ugyanilyen módon grillezhetünk. A megfelelő méret a 16-20-as, esetleg még a 30-40-es is szóba jöhet (ezek leginkább a M-ban kaphatók nyers, friss állapotban).

Korábbi receptek rákból a Lepcsánkparty blogon:

https://lepcsankparty.blog.hu/2013/08/25/mit_kezdjunk_par_kis_tintahallal_es_garnelarakkal_mitzi_von_kuche

https://lepcsankparty.blog.hu/2014/04/07/rakok_a_pacban_mitzi_von_kuche

https://lepcsankparty.blog.hu/2017/02/20/mediterran_ebed_itthon_capa_es_scampi

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr3614086363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2018.07.24. 15:15:54

Grillezve finomabb. A garnéla pedig szerintem a közelébe sem jöhet a norvég homárnak.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.07.24. 16:27:20

@Medgar: Úgy is lehet, persze, sokszor próbáltam - nekem kb. egyformán ízlik grillezve és sütóben sütve. A páncélos rákok valóban finomabbak és néha ittho is elérhetőek: ez az InSp-ból való.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.24. 20:51:52

@Medgar: A garnéla és a homár két teljesen eltérő páncélos! Nem is szabad őket összehasonlítani!
Viszont mindkettő egy remek rák!!! Kár, hogy itthon nincs alaszkai királyrák ...
A recept tetszik!

Medgar 2018.07.24. 22:28:56

@Andrass9: Idézet a posztból: "Ha nem kapunk scampit, nagyobb méretű garnélarákot is ugyanilyen módon grillezhetünk."

_B_ 2018.07.25. 09:51:39

olivaolajjal ne grillezz (nyersen fogyaszd), sütés végére se nem finom, se nem egészséges.
Citromlé + rendes vaj az igazi kombó.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.07.25. 10:06:00

@Andrass9: És még mennyi finom rákféle létezik!
@_B_: A homárhúshoz feltétlenül kell vajat tálalni, de ez csak szerény kistestvére :) Mindenesetre a spanyolok olivaolajjal készítik ezeket is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.30. 23:15:39

@Mitzi von Küche: Épp a napokban kaptam a Lidlben ír vajat 2000Ft/kg áron. Már említettem, hogy a feleségem egy kincs! Mindig felfedezi ezeket az akciókat :) Szóval ebből (vagy más vajból) érdemes ghí-t készíteni, ami a rákok legjobb fürdője (lehet az garnéla, homár, vagy langusztine)! Én megszállott rákfogyasztó vagyok (amikor kinn vagyok az USA-ban, ahol meg is tudom fizetni ...). Most viszont majdnem elbuktam egy 80 dekás Szent Jakab kagylóra. Nézegetve az árakat, azt hiszem a legközelebbi M túra már a kagylóval együtt jön haza :)))
Hogy ON is legyek:
A rákokat én fűszeres vajjal kenegetett páncélban grillen sütve szeretem a legjobban. A páncélt ollóval felvágom, A húsra fűszeres vajat teszek, és kb 5 percig grillezem indirekt parázs felett. Javaslom megpróbálni ....

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.07.31. 12:56:26

@Andrass9: A rák grillen nagyon jó, de nálunk 9 fővel kell számolni, úgyhogy kevéssé rentábilis... A Szent Jakab kagyló pedig karácsonykor kötelező elem nálunk: lepcsankparty.blog.hu/2013/12/21/szent_jakab_kagylo_mitzi_von_kuche