recept-sztorik

Lepcsánkparty

Malagai titkok és ízek

Mitzi von Küche

2018. október 16. - Mitzi von Küche

Andalúzia Spanyolország legegzotikusabb része. Nem véletlen, a hosszú mór uralom letörölhetetlenül rányomta a bélyegét mindenre, a földrajzi nevektől kezdve az építészeten és a kertkultúrán át egészen a gasztronómiáig. Malaga a hírneves andalúz városok mellett maga is egy titok, aki már járt ebben a szép fekvésű, hegyektől ölelt tengerparti városban, mindig visszavágyik. 

aab7e3b6-7215-4f31-b0eb-3deb36fc063a.jpeg

 

mal18_7.jpg

Malaga gasztronómiáját természetesen meghatározza tengerparti fekvése. A friss, minőségi halak és tengeri finomságok uralkodnak az Atarazanas piacon, de a különféle kategóriájú étteremben is remek választékot találunk.

c415bba7-81b4-4e27-807b-dcb5874dc587.jpeg

Már a nevében is mór jellegű például a 'Gambas pil-pil': bő fokhagymás fűszeres olivaolajban megsütött hámozott királyrák, amelyet a fortyogó olajos főzőedényben tálalnak.

d02a758f-bd7f-4e8a-9f08-d8cb3d364926.jpeg
 Malaga titkos favoritja a 'Fritura malagueña': fritőzben olajban hirtelen kisütött, lisztben panírozott vegyes tengeri mindenféle tálra rendezve, tartalmaz vékony szálú halacskákat, apró tintahalakat egészben, tintahalkarikákat és különbözően ízesített, pácolt halakat, szardiniákat is.

mal18_5.jpg

 

5e929f1d-e3b8-4661-8861-9a6a30447fd7.jpeg

 A 'brochetas de gambas' grillen sütött ráknyársak jó fokhagymásan, az egyik sikátorba nyíló asztalokkal rendelkező egyszerű kifőzdében lehetett kapni a legfinomabbakat, pár euróért - mindig telt ház volt.

20f57297-5193-4f56-ba19-50aa3c453ad7.jpeg

Egy elegánsabb étterem kiülős részén, a malagai katedrális közelében

mal18_2.jpg

a 'Lenguado a la plancha', azaz a vaslapon sütött nyelvhal volt az egyik legfinomabb halétel. 

34ac16e8-d3c4-46b0-83db-6caeaed98a92.jpeg

A 'Zarzuela de mariscos' rövid, ízes lében párolt különféle halszeletek, nagyobb és kisebb rákok (közte a piros carabineros), kagylók, tintahalak vegyesen - titkos finomság! Várni kell rá, mert mindig frissen készül - ez az egyik kedvencem. Itthon kevesen ismerik, de arrafelé járva érdemes megkóstolni.

c6376b43-1797-456d-8fff-11f4eda15ddc.jpeg

 

mal18_1.jpg

A híres rizsételek közül emeljük ki az 'Arroz a banda' nevű, speciális öntöttvas edényben készülő finomságot, ami többféle halból főzött alaplével készül sáfránnyal, paprikával, paradicsomszósszal és tintahal-darabkákkal, kagylóval gazdagon megrakva, eredetileg alicantei eredetű, aioli-val, azaz fokhagymás majonézzel tálalva. Nem azonos a paellával, a világhírű valenciai rizsétellel.

e4bc28b1-c98d-48d2-b885-dc9d28892370.jpeg

A spanyol és ezen belül az andalúz desszertek nem különösebben fantáziadúsak - minden étteremben kapható 'flan' /karamellpuding/, meg 'arroz con leche', ami egyszerű tejberizs. Amit én jobban kedvelek, az a 'crema catalana', ami egy az egyben megegyezik a créme brulée-vel...

50730c70-4e11-4b5d-a12c-a934b410c2e5.jpeg

És hogy mit isznak ennyi finomsághoz Malagában? Az igazán autentikus a 'Tinto de verano': vörösbor citromos üdítővel vegyítve (készre keverve is kapható), sok jéggel - felüdít a nagy melegben. Vagy még esetleg egy pohárka jégbehűtött édes malagabor... A következő fotó a Bodega Antigua Casa de Guardiaban készült, ami Malaga legrégibb bodegája, azaz borkimérője.

ba00cd38-7abf-4201-be31-38c426a79788.jpeg

Malaga kedvenc bárja és terasza az 'El Pimpi', a város legjobb helyén, a római színház romjaival és a mór fellegvárral szemközt. Itt is nagy választékban kaphatunk malagát, meg hozzá egy kis ropogtatnivalót, tapast. Az átjáróház-jellegű, sok helyiséges épület falát rengeteg régi és újabb híresség fényképei borítják, akik meglátogatták az El Pimpit.

mal18_3.jpg

De az igazi titkos helyek a szállodák tetőteraszai, ahonnan a legszebb a kilátás esténként a kivilágított városra.

mal18_6.jpg


Malaga további csodás látnivalóiról szól egy korábbi Lepcsánkparty-poszt:

https://lepcsankparty.blog.hu/2014/04/21/malaga_te_edes_mitzi_von_kuche
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr1214255963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.