recept-sztorik

Lepcsánkparty

Kagyló fettuccinével

Mitzi von Küche

2018. november 13. - Mitzi von Küche

Ne féljünk a kagylótól! A mediterrán tájakon kóstolt és megszeretett finom ízeket könnyen előállíthatjuk otthon is. Olykor lehet friss kagylót kapni hálóba vagy fóliába csomagolva és csupán néhány percbe kerül elkészíteni - érdemes kipróbálni idehaza is. Vállalkozó kedvűek, előre!

3e6c4520-8728-4d52-9c44-f27bcb5e4333.jpeg

Hozzávalók 3 - 4 főre: 1 kg kék- vagy feketekagyló, 2 -3 dl fehérbor, 1 nagyobb fej salottahagyma, 1 fej fokhagyma, 2-3 darab szárított paradicsom, egy csokor zöldpetrezselyem, néhány kocka vaj, fettuccine olasz tészta - de természetesen tagiatelle vagy linguine, azaz széles- vagy keskenymetélt is teljesen megfelelő.

A fettuccine (ejtsd: fettuccsíne) hasonlít a tagliatelléhez, azaz szélesmetélthez, de kissé vékonyabb. Pici a különbség, de az olaszok minden tésztafélének külön nevet adnak...

1191fbb8-b09a-4d10-a8da-ae88b4c2e791.jpeg

 Egy dologra kell csak figyelni: a kagyló mosásakor ügyeljünk rá, hogy a héj zárt legyen vagy ha nyitva van, kis kocogtatásra csukódjon össze, mivel élő kagylókat használunk. Fagyasztott kagyló esetén ezzel nem kell foglalkozni /bár a fagyasztottnak az íze sem lesz annyira finom/.

4f557cca-ea60-418b-84d2-11c7abf06f0e.jpeg

Olivaolajon dinsztelni kezdjük a hagymát, hozzáadjuk a kisebb csíkokra vágott szárított paradicsomot (extra finom ízt ad), majd három-négy gerezd zúzott fokhagymát. Néhány perc múlva beleönthetjük a fehérbort is.

c6a74423-131f-4c16-9de9-1f051f33d143.jpeg

 Pár perc forralás után belezúdítjuk az edénybe a kagylókat és lefedjük néhány percre. Időnként óvatosan megrázogatjuk, de keverni nem szabad, mert kiesnek a kagylók a héjukból és halászgathatjuk... Végül megszórjuk aprított pertrezselyemzölddel és néhány kocka vajjal finomítjuk a főzőlevet. Összesen maximum öt perc elég is, hogy tökéletesek legyenek a kagylók. Finom illatok szálldogálnak a konyhában.

40a9b04b-085a-47b4-8445-91f3513482d6.jpeg

 Közben van időnk megfőzni a fettuccine tésztát is lobogó sós vízben. Végül óvatosan összekeverjük a kagylót a tésztával, adunk hozzá a kagyló mártásából is és tálaláskor meghintjük citromlével.

e677c931-0e36-4df0-adef-c5310045c1bc.jpeg

 Már csak arra kell figyelnünk, hogy az esetleg zárva maradt kagylókat ne fogyasszuk el. Most minden tökéletes volt, egyet sem kellett kidobni...

a41b7dab-6fff-4f20-828a-02d9ba31272c.jpeg

 A friss kagyló pompás puha, enyhén édeskés húsa kiválóan érvényesült a fehérboros vajas lében, összhangban a tésztával.

898a97dd-4b1a-401e-bb28-94f8a62c6ec2.jpeg
 Egy hálónyi kagyló egy kiló, ez főételnek két személyre bőven elég, ha előételnek adjuk, 4 - 5 személynek is elegendő, főleg tésztával. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr8614300531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2018.11.13. 01:07:10

Fettucci nejével .... :D
Fettuccine-vel .. szerintem. :)

Én ilyen kagylót csak ropogós sült krumplival ... Moules Frites

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.11.13. 08:22:38

@A fickó: Ilyen módon nem volt eddig szerencsém kóstolni. Az olaszok tésztával készítik /naná/, kilós adagban nagy fazékban marinera módra meg Normandiában, pláne ciderrel vagy calvadossal bolondítva.

Attilajukkaja 2018.11.13. 17:21:27

@Mitzi von Küche:
A Fickó a belga változatot kóstolta. Én mindenhogy imádom a kagylót, akármelyik náció is készíti! :o)