recept-sztorik

Lepcsánkparty

Klasszikus rakott karfiol

Mitzi von Küche

2018. december 11. - Mitzi von Küche

Kissé háttérbe szorult mostanában, pedig egészséges és finom, laktató, jól melegíthető és nem kerül sokba - ritkaság ennyi előny egy ételben! Tehát ha van egy szép fej friss karfiolunk, meg egy kis főtt rizsünk, már csak egy kis darált húst kell kerítenünk, hogy hamar összeüssük a klasszikus rakott karfiolt.

e91ad580-2bef-450d-85e4-5c375ea4d1c7.jpeg

Nagyobb rózsákra szedve sós vízben félig megfőzünk egy szép fej karfiolt, közben egy fej dinsztelt hagymán pici pirospaprika hozzáadása után megpirítjuk a darált sertéshúst, ízesítve sóval és borssal. Ha nincs kész rizsünk, hamar főzünk egy kisebb adagot - nekem csak a hűtőből kellett elővennem a tegnapit.

c833e88f-811c-4c42-a618-ef5231beb243.jpeg

 Egy zsiradékkal kikent és zsemlemorzsával vékonyan beszórt nagy jénai tálba raktam a félig főtt karfiol felét, erre tettem a megpirított darált hús felét, mad a rizs következett. Vannak, akik összekeverik a darált húst a rizzsel, de én jobban szeretem a rétegeket külön-külön lerakni. Ismét egy réteg darált hús következett, végül a karfiol másik fele.

3f9ec31b-9663-41bf-9e4b-cdc0c64b6824.jpeg

Kikevertem két nagyobb doboz tejfölt egy tojással és a karfiolra öntöttem. A massza tetejére pedig sajtot reszeltem, most egy kis finom francia, pontosabban baszk sajt volt idehaza - a jó minőségű sajt mindig feldobja az ételt. 

dfebc7b2-16e4-47e9-b802-d5511a0241af.jpeg

45 percig tartózkodott a jénai tál a 180 fokos sütőben lefedve, az utolsó öt percben a fedőt levéve, ennek köszönhető a szép pirospozsgás szín.

fecfa379-db91-4edf-bc8c-2a628354336c.jpeg

A türelmes összesütésnek köszönhetően az ízek jól összeértek.

7a6ecb58-cdb3-4de5-a8b1-6ae9b6ebf0af.jpeg

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 nagyobb fej karfiol, 50 dkg darált sertéshús (lehetőleg zsírszegény), főtt rizs, 2 nagyobb doboz tejföl, 1 tojás, reszelnivaló sajt, olaj, zsemlemorzsa, egy fej hagyma, só, bors.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr3714323681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.12. 12:11:48

Én ki szoktam hagyni a rizst, minek az bele, köretnek ott van a karfiol. Tejföl helyett pedig bőségesen besamelmártást öntök rá, igaz, azt dúsítom 20%-os tejföllel. A 12%-os tejföl nem jó, túl híg és savanykás lesz tőle a mártás.

Fontos, hogy kevés vízzel pároljuk a karfiolt, a legjobb az, ha a végére alig marad víz az edény alján. Ezt a keveset pedig hozzá szoktam önteni a besamelmártáshoz, a hozzáadott tejföl miatt nem fogja felhígítani. Viszont így nem vesznek el a karfiolból kifőtt anyagok. Én só nélkül, sima vízzel párolom, metr szeretem a karfiol saját, természetes ízét. A sót tartalmazza majd a mártás és a hús.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.12.12. 12:30:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem a karfiol “töménységét” szerencsésen enyhíti, közömbösíti a rizs, de érdekes variáció.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.12. 12:33:25

@Mitzi von Küche:

Na ez az, én imádom a karfiolt minden töménységben. :D

Taxina 2018.12.12. 14:24:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: így, így! :) Én annyira töményen imádom a kafiolt, hogy nem csak rizst, de még húst sem teszek bele :) :) :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.12. 18:03:01

A recept korrekt. Ha húsosan készítem, nálam is ez van. Bár mi leginkább csak kis prézlivel rakjuk le.
Egyszer próbáld meg picit ecetes vízben megfőzni a karfiolt. Csodásan roppanós marad!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.12.12. 18:38:41

@Andrass9: Ó, hát a karfiol vajas morzsával meghintve a legeslegfinomabb ételek közé tartozik!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2018.12.27. 12:18:05

Én nagyon szeretem azt az egyszerű változatot, amikor a hús helyett túró szerepel az installációban.

De általában csak gőzben párolom, sárgarépa csíkokkal, aztán egy kis olaj és balzsamecet megy még reá. És pirított szezámmag.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.28. 17:36:31

@PO:

"pirított szezámmag"

Jó ötlet, legközelebb kipróbálom!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.12.28. 18:22:43

@PO: @Kovacs Nocraft Jozsefne: A szezámmag belemegy a fogak közé, rosszabb, mint a mák - sajnos...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.04. 00:50:03

@Mitzi von Küche:

De legalább nem látszik annyira, mint a mák, ami nem kis előny, ha nincs módod utána rögtön fogat mosni. :D Közelről persze szinte mindegy.

Én időnként szoktam venni szezámmagot kimondottan csak azért, hogy itthon elropogtassam. Mondjuk itthon rögtön lehet fogat mosni.