recept-sztorik

Lepcsánkparty

Bőrös sertéskaraj

Mitzi von Küche

2019. január 02. - Mitzi von Küche

Igazi téli komfort-étel,  a zimankós mínuszok idején nagyon jól esik a tartalmas, kissé zsírosabb, energiát adó hús. És különben is, az új évet malaccal vagy sertéssel illik kezdeni.

borkar7.jpg

Az egykilós bőrös, csontos, szűzpecsenyés sertéskaraj bőrét beirdaltam, éjszakára durvára őrölt borsot, fokhagymát, rozmaringot és olajat tartalmazó pácban pihentettem a hűtőben.

borkar1.jpg

 Másnap reggel elővettem súlyos öntöttvas edényemet, kibéleltem felkarikázott hagymával és ráfektettem a karajt, amit csak ekkor sóztam be. Az edénybe került még négy-öt gerezd fokhagyma, zsályalevelek és megint egy kis friss rozmaring. Némi vizet öntöttem alá, rátettem a fedőt és két órás időtartamra, 180 fokra beállítottam a sütő időzítőjét.

borkar2.jpg

 Sütés közben néhányszor ellenőriztem, hogy elegendő-e a folyadék a pároláshoz-sütéshez. A lejárat előtt pár perccel levettem a fedőt és a sütő grill-funkciőjával kissé megpirítottam a bőrt, meg-megforgatva a karajt.

borkar3.jpg

 Jó puha lett a hús.

borkar4.jpg

 A legjobb elektromos késsel felvágni a még forró húst.

borkar5.jpg

 

borkar6.jpg

 Krumplipürét készítettem vajjal és tejjel, és friss csalamádét is a tányérra készítettem, nagyon jól illik a karaj mellé.

borkar8.jpg

A bőrös karaj sütése nem könnyű műfaj: könnyen kiszáradhat, sokszor íztelen, a bőre megéghet vagy megpuhulhat. Az öntöttvas edényben nem szárad ki a hús, ám kellően puha lesz - ilyen módon fogom készíteni ezentúl.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr4214487316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.01.03. 09:27:50

Az Index2 címlapon apró változtatással jelent meg a poszt: bőrös helyett boros... :))
No, az sem rossz...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.03. 18:30:36

Én úgy tapasztaltam, hogy egy igazán élesre fent késsel mindig szebben vágható a hús, mint az elektromos fűrésszel :) Persze ehhez tudni kell kést fenni ...
Apropó, a hőfokot eltitkoltad, pedig az kritikus!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.01.03. 18:36:33

@Andrass9: 180 fok, mint általában. De még mindig a boros-bőrös címtévesztésen mulatok...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.04. 12:39:23

@Mitzi von Küche: Te nem használod a blogeditor által felajánlott "ajánló"-t? Merthogy azt szó szerinte veszik át.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.01.04. 14:22:31

@Andrass9: Dehogynem. Régebben meg egy az egyben az első bekezdést írták le.