recept-sztorik

Lepcsánkparty

Sajtos tallér klopfolva

Mitzi von Küche

2019. november 05. - Mitzi von Küche

Mindenki szereti a sós ropogós rágcsálnivalókat. Nem győzzük venni a boltit, de az tele lehet egészségtelen anyagokkal és elég drága is. Készítsünk hát házilag, nagyon egyszerű módon - egyúttal a kimaradt sajt, tejföl is méltó felhasználásra kerül.

sajt_klop6.jpg

Nem vagyok nagy sütögető - a blogban is viszonylag kevés édes és sós süti szerepel - de ez a sajtos tallér annyira egyszerű, hogy egy kezdő is bátran nekiállhat és bezsebelheti az elismeréseket. Én is ripsz-ropsz összedobtam és a sütéskor terjengő finom illatok oda is vonzották a családtagokat.

sajt_klop1.jpg

A hozzávalók listája rém egyszerű: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, 15 dkg jó minőségű, markánsabb ízű reszelt sajt (én olasz provolonét használtam), egy nagy pohár tejföl fele, szükség esetén só /én nem tettem bele/. A reszelő nagyobb lyukú részén reszeltem a sajtot, így rusztikusabb, ropogósabb lett a tallér.

A tészta összeállítása nagyon könnyű, a lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, tejfölt, majd a reszelt sajtot és összegyúrjuk. Azonnal is süthető, de egy félóra pihenés a hűtőben csak használ a tésztának.

Kanállal kis gombócokat szakajtunk a tésztából és a húsklopfolóval rányomunk, majd a másik oldalára is (ha nagyon ragad, kicsit lisztezzük közben). Ennél könnyebb technikát nehéz lenne találni... Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük a tallérokat.

sajt_klop2.jpg

200 fokra előmelegített sütőben kb.10-15 percig sütjük, légkeveréssel hamarabb elkészül, mint alsó-felső sütéssel.

sajt_klop3.jpg

 Belengi a házat a finom illat - hamar el is fogy a finom klopfolt tallér,

 sajt_klop5.jpg

UPDATE: többféle keménysajttal is elkészítettem már a klopfolt sajtos tallért, de a legfinomabb a provolone sajttal készült volt. Pici darált köménymagot is tettem a tésztába (bár a markáns sajtíz eléggé elnyomta).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr5115239126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2019.11.05. 09:20:44

Finom. Kis köménymaggal meghintettem volna, ami megosztó.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.11.05. 18:44:31

@Benikuty: Nekem is akkor jutott eszembe, amikor már sült (v.ö.: lépcsőházi szellemesség). Legközelebbi sütéskor, ami még e héten lesz, kömény is kerül bele.

Benikuty 2019.11.05. 19:20:00

@Mitzi von Küche: A köménynek jót tesz, ha kissé megpirul, és a tojáskenés jól felragasztja a tetejére...No, ez csak egy ötlet egy köményimádótól :)

3negatívszó 2019.11.06. 10:12:13

Fél óra pihentetés a sütőben? Nem hűtőben?

rfbzs 2019.11.06. 14:22:27

Mennyi az a nagy pohár tejföl? Mert van 330 és 450 grammos.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.11.06. 16:28:56

@rfbzs: A kisebbik nagy pohár tejföl /330 g/ - de ez mindig változik, pontosabban valahogy idővel egyre kevesebb mennyiséget tartalmaz...

rfbzs 2019.11.06. 17:43:41

@Mitzi von Küche:
Köszi.
Hát trükköznek eleget.

jandera 2019.11.06. 17:53:35

Próbáld ki egy fél zacsek sütőporral!

rednek 2019.11.06. 18:33:51

A tejföl nem változik, nem tartalmaz egyre kevesebb mennyiséget, és nem trükköznek vele. Hanem különböző csomagolásban árusítják már legalább 20 éve. Ezért célszerűbb grammban vagy deciliterben megadni a mennyiséget. Mint ahogy sok más receptben így is adják meg. Tehát a 330 g fele: 165 g.
Nincs mit.

vanvelemenyem 2019.11.06. 19:18:43

@rednek: arrol nem is beszelve, hogy kulfoldon elve fogalmam sincs, hogy a "nagypohar fele" mi a fenet jelenthet az itteni tejfol valasztekban... szoval koszonom, hogy rendreutasitottad a posztolot. Talan legkozelebb rendes mertekegysegeket fog irni :)

rednek 2019.11.06. 19:49:28

@vanvelemenyem: Nemrégiben beszélgetve valakivel hasonló témában összeszámoltuk hányféle űrtartalommal árusítanak nálunk tejfölt. A különböző gyártóktól 8 félét számoltunk össze 200-1000 g-ig.
Annak idején mikor nagymamám valami receptet cserélt a szomszédasszonnyal ő mondta, hogy " tegyél bele Juliskám egy fél pohár tejfölt, meg lisztet úgy gondolomra". Igen, de akkor csak egyféle tejfölt lehetett kapni, 200 g-ost, vagy a piacon kimérve. Jó régen volt.

vanvelemenyem 2019.11.06. 20:16:23

@rednek: +1
:D
A "lisztet ugy gondolomra" nevu mertekegyseg szegeny nagymamam receptjeiben rendszeresen szerepelt. Es nekem mar tizenevesen is nehez volt kitalalni masok gondolatait :D

Es igen, itt is van tejfol 100 g-tol 1000g-ig, sot, a "nagybani" arul 2,5 kg-os tejfolt is.

rednek 2019.11.06. 21:11:35

@vanvelemenyem: Egyébként a legpraktikusabb csomagolás az 1 v. 2 dl-es, mert a legtöbb ételhez abból szinte biztos hogy egy doboz elfogy, és ha több dobozzal vesz valaki, bontatlanul akkor is jobban eláll. A nagyobb csomagolást akkor érdemes venni, ha egyszerre több tejföl kell, mert az ára úgy kedvezőbb. Viszont akkor vigyázni kell, hogy tiszta kanállal nyúljon bele az ember, mert ha nem, és mégis megmarad, két napon belül megromlik.
Egyszer hallottam egy beszélgetést egy áruházban. Feleség mondja a férjének, hogy "nem veszek nagy tejfölt, mert a múltkor is a felét ki kellett dobni."
Hogy mi?? Hát először is egy jól gazdálkodó háziasszony nem vesz többet mint amire szüksége van. Vagy ha mégis úgy sikerül, akkor két nap múlva készít egy olyan ételt, amihez felhasználja a maradékot, és nem hagyja megromolni.
Na ennyit a tejfölökről.
De amúgy ez a sajtos tallér elég jónak néz ki, megcsinálom. :)

Benikuty 2019.11.06. 21:11:57

Aki a leírtak alapján nem tudja megsütni a ropit, inkább politikai blogokat olvasgasson! :D

rednek 2019.11.06. 21:25:05

@Benikuty: Igazad van. Sütöttem már olyan pogácsát aminél ugyanígy nem volt egyértelmű az egyik adalék mennyisége és kanállal kellett a tepsibe rakni. Jobb lett mint az eredeti.

Benikuty 2019.11.06. 21:32:31

@rednek: " Igazad van." Ritka zene füleimnek, kösz!
Az én problémám, hogy nincs klopfolóm, csak fakalapácsom!
Azzal hogy kell?
;)

vanvelemenyem 2019.11.06. 23:55:47

@rednek: teljesen egyetertek! En a kilos tejfolt szoktam venni, mert 1 het alatt elfogy (vasarlastol vasarlasig). Es termeszetesen, mindig tiszta kanallal, nem nyalogatva kozben :)))
De pontosan az egykilos tejfol mellett volt szuksegem arra az informaciora, hogy kb mennyi tejfol kell. Amit nem fogok kigrammozni-mericskelni, de kb el tudom helyezni, hogy egy evokanalnyi kell, vagy tobb.

Politikai blogot meg olvasson az, akinek a sajtos tallerrol is a politika jut az eszebe.

Benikuty 2019.11.07. 05:36:12

@vanvelemenyem: meg az, akinek annyi humorérzéke van mint a cipőm talpának.

vanvelemenyem 2019.11.07. 06:04:49

Orultem, hogy egy kulturalt hozzaszoloval tobb dologban is egyeterthettunk. De egy budosparaszt troll ramszallt, en meg nem fogom etetni a tovabbiakban :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.11.07. 09:13:35

@rednek: Ízleni fog, egész biztos.
@vanvelemenyem: Örülünk, ha új olvasókat/kommentelőket üdvözölhetünk, ha csak az Index-címlapnak köszönhetően is... Itt virágozhat minden virág, kivéve a másik kommentelőt ekéző és rosszindulatú aktuálpolitikai kommentek.

bekesj 2019.11.09. 14:11:49

Mi lehetett a gond? Nálam 18 perc után is halvány maradt. Összeállításnál annyira ragadt, hogy a tálcát, amin nyújtottam, azt is kellett minden egyes darabnál enyhén lisztezni és a húsklopfolót is, mert ráragadt az egész. A végeredmény pedig inkább egy szárazabb sütemény lett, mint ropogós tallér. Gyanítom, hogy az összeállításnál lett valami elszámolva, de sajnos azt nem én csináltam, kissé későn vettem észre, hogy már elkezdték. Minek az aránya lett eltúlozva, a liszté, vagy a joghurté?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.11.09. 17:49:30

@bekesj: Tejföllel készült, nem joghurttal - ez már egy különbség /a magasabb zsírtartalom miatt nem száraz a tészta/. Lisztezni kell a klopfolót, írtam is. Szerintem a sajt fajtájától is sok függhet, mi nagy Gruyére , Comté és provolone-rajongók vagyunk, ezek zsírosabb fajta sajtok.
De próbálgatni, kísérletezni kell - ez az öröm a sütésben, főzésben!