recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Rumpsteak

Mitzi von Küche

2021. október 14. - Mitzi von Küche

Csábító a manapság kapható sokféle steak, sokszor nem is tudja az ember, tulajdonképpeen mit is tiszteljen benne. A mai marhahússzelet '30 napig érlelt black angus rumpsteak' hangzatos névre hallgatott, vastag zsíros szegélyéről lehet megismerni. Így nézett ki:

033dc6b0-2606-46c9-b902-b7e867584fe9.jpeg

 Borzasztó egyszerű az elkészítése: a hússzeleteket frissen őrölt borssal megszórom, olivaolajjal vékonyan bekenem és szobahőn állni hagyom egy jó óra hosszat. Mivel a sütése mindössze néhány percet tesz ki, érdemes a köret készítését hamarabb elkezdeni. A steaket én legjobban gombával és sült krumplival együtt szeretem, így most is ezeket készítettem. A megmosott, nagyobb darabokra vágott gyönyörű friss nagy csiperkegombát nagyobb darabokra vágtam, minimális olajon pirítani kezdtem, majd enyhén besóztam, friss rozmaringgal, kakukkfűvel és frissen őrölt borssal ízesítve lefedve megsütöttem.

edd1e76f-3bcb-422b-af4d-30ce50c1170a.jpeg

Közben az air fryerben /légkeveréses fritőz/ az előkészített vastag hasábkrumplit is elkezdtem sütni.

Öntöttvas grillserpenyőmet előmelegítettem a túzhely maximális hőfokán. Vigyázni kell, nehogy  a nyelénél fogva nyúljunk a serpenyőhöz, mert nagyon forró. A  hússzeleteket beletettem és el nem mozdultam a tűzhely mellől, mert mindössze három perc után meg kell fordítani.

621c1530-2372-478b-b634-fe73959eafcd.jpeg

A másik oldalnak is három percet kell sülni, a végén még egy kis vajat teszek a tetejére - és már el is készült!

6135df92-929c-4ddd-afba-436c50caeec0.jpeg

Nem szabad elfeledkezni a pihentetésről, legalább öt percig várni kell, én csak ekkor szoktam sózni a szeleteket.

5f04314c-9662-40bb-ab43-520e7be370bb.jpeg

Nézzük csak, hogy néz ki felvágva: szaftos és rózsaszín a belseje.

429e950d-e0a9-4d01-a2ed-566df78f3204.jpeg

 És a tányéron:

c4f11c33-91cd-41d4-820f-9f888bf40861.jpeg

Finom így együtt. Mivel egyenként 30 dekás szeletek voltak, maradt egy kicsi vacsorára is: hidegen legalább annyira ízlett...

b1b1b174-e0b9-4224-81b4-4322566699b2.jpeg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr4216693080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tlantos 2021.10.14. 16:09:04

30 dekas szelet az gyerekadag :)
A pihentetest allandoan olvasom mindenhol, de 5 perc alatt meg kihul.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.10.14. 16:58:58

@tlantos: Igaz, ami igaz, Buenos Aires-ben egy kilós steakeket ettünk... De idehaza ez a méret is megfelel :)
5 perc alatt nem hűl ki egyébként /fólia alá kell tenni/. Egy neves szakértő írta egyszer, a steak sosem forró...

degeco 2021.10.15. 08:53:27

Azért a hasábburgonya még viccnek sem jó.
Tessék a krumplit sütőben fóliában sütni és utána felhasítva tejföllel tálalni.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.10.15. 09:32:58

@degeco: A házi hasábkrumplit jobban szeretjük, ki nem hagynám.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2021.10.15. 12:11:53

Mi értelme szénné égetni az olívaolajat?

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2021.10.15. 21:30:33

@Mitzi von Küche: Az olivaolaj nem valo sutesre. Legkozelebb probald ki kacsa vagy libazsirral, az ize is jobb lesz. De meg a sima etolaj is jobb ilyen magas hofokon valo suteshez.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.10.16. 09:44:43

@Firestarter.18: Mindent kipróbáltam már. Az olivaolaj és a vaj kombinálciója bizonyult a legfinomabbnak.
süti beállítások módosítása