recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Töltöttkáposzta - ahogy én csinálom

AnicasubRosa

2022. november 29. - AnicasubRosa

Közeledik a karácsony, meg különben is, miért nem volt még a blogon töltöttkáposzta? Amivel egyébként úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: Lehet pici, óriási, kapros-tejszínes, paradicsomos, rántással, rántás nélkül, édeskáposztába töltve, savanyúkáposztába, szőlőlevélbe.... mindenhogy szeretem. 

Legutóbb a következőképpen készült: elővettem a nagy piros lábasomat, leraktam benne egy réteg savanyú aprókáposztát, erre egy réteg töltött édeskáposztát, rá füstölt kolbászt (csípős Kirzsa Imre-félét és csemegét), füstölt szalonnát, egy paradicsomot, tv-paprikát, fél fej hagymát, babérlevelet, meg egy kevés csípős hegyespaprikát. Rápakoltam a maradék töltölttkáposztát, az aprókáposzta másik felét, megszórtam kis őröltpaprikával, felengedtem vízzel és puhára főztem, majd berántottam. 

A töltelékkel úgy vagyok, hogy nehezen tudnék mennyiségeket írni, de egy biztos: mi nem rizsezzük túl. Az alapfűszerek (só, bors, paprika, fokhagyma) mellett csak egy kis dinsztelt hagymát, meg egy tojást teszünk bele, a kevesebb néha több alapon. Az édeskáposzta leveleit kis ecetes vízben megforrázom, mivel lapos káposztafejet vettem, nem kellett kettécsapkodnom a leveleket, kellemes méretű kis töltelékeket sikerült belőlük csavargatnom. 

Na, valahogy így. Felénk, a Sárréten, nálunk a családban. Aztán ahány ház, annyiféle töltöttkáposzta. 

 töltöttkáposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr3717990454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titkos Nő 2022.11.29. 16:15:27

Bocs, de egyszerűen nem értem, hogy hogyan lehet egy így telepakolt lábasban berántani az ételt. Én a töltött paprikánál is kiszedem a paprikákat és a meztelen gombócokat, ha vannak, és utána rántom be. Töltött káposztát sokszor készítek, még sosem rántottam be. Persze el tudom fogadni, hogy van, aki így csinálja, mert ahány ház, annyi szokás, csak egyszerűen a technikai kivitelezést nem tudom elképzelni. Mert az nem gondolom, hogy a szépen lerakott rétegeket összekevered egy fakanállal...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2022.11.29. 16:44:09

Ez a Lepcsánkparty blog 401.-ik bejegyzése. Méltón ünnepelhetünk.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2022.11.29. 16:54:50

@Titkos Nő: néhány darabot én is kivettem, hogy a külön elkészített rántást a káposzta levével tudjam felengedni és szép óvatosan, ugyanazon az oldalon csurgattam vissza, a néhány darab káposzta visszament a helyére, úgy főztem fel. Mi sosem kavargatjuk, Isten ellen való vétek lenne, hanem az edényt forgatjuk jobbra-balra, hogy a káposzta mozduljon körbe-körbe.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2022.11.29. 16:56:41

@Mitzi von Küche: A 400. a kerek, az érdem és a munka oroszlánrésze a tiéd. Én csak beugrós vagyok már, de kösz szépen!

könyvbolond_konyhatündér 2022.11.29. 19:36:46

Télen nagyjából így készül, kivéve, hogy még soha életemben nem rántottam be. Tényleg ahány ház annyi féle töltött káposzta. Pár napja olvastam egy kommentben, hogy a tölteléknek szét kell omlania. Na nekem az a fajta a halálom, nálam maradjon egyben, lehessen ráharapni. Nem rizsezem túl, nem fűszerezem túl, nem töltök nagy gombócokat.

Titkos Nő 2022.11.29. 21:01:08

@AnicasubRosa: aha, így már el tudom képzelni a műveletet. Meg az is lehet hogy idén karácsonykor megpróbálom. Köszi!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2022.11.29. 21:53:48

@könyvbolond_konyhatündér: Anyukámé isteni, de ő sima rántással készíti, szerintem viszont paprikás rántással az igazi.

Tangó Suszter 2022.12.01. 12:50:22

Klassz, de a kèpen nem fedeztem az aprókàposztàt.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2022.12.02. 17:38:09

A töltött káposzta tényleg mindenkinél más. Nagymamám édeskáposztából főzte és paradicsomszószt is rakott bele, ez az a két változat, ami elég ritkán fordul elő együtt :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2022.12.03. 09:32:17

@Étteremkritikus: Férjem családjában is így készítették Nyíregyházán. Én is szoktam néha, a kedvéért. A hajdúsági változat /az enyém/ savanyú káposztával, aprókáposztával készül.
süti beállítások módosítása