recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma

AnicasubRosa

2022. december 12. - AnicasubRosa

Úgy kezdődött, hogy eleve ritkán vettem kenyeret. A gyerekem 350 km-re költözött, mert egyetemista lett, egymagam meg kicsit igénytelen vagyok: általában hetente egyszer kívánok meg valami főtt ételt, elvegetálgatok péksütivel, sültkrumplival, vajas-mézes vagy vajas-lekváros kenyérrel, ilyenekkel. Még a nagy rezsiválság és inflációs bepörgés előtt úgy döntöttem, hogy veszek egy kis olcsó kenyérsütőgépet, mert az ideg ölt meg attól, hogy amikor néha kenyeret vettem, vagy megpenészedett két-három nap alatt, vagy ugyanennyi idő után egy lovat agyon lehetett volna vele verni. Eleinte csak gépben sütöttem a kenyeret és kalácsot, most már inkább csak dagasztásra, kelesztésre használom és gázsütőben jénaiban, vagy infraszálas légkeveréses edényben sütöm, így jobban is szeretem, mint a "teflonkenyeret". 

Az otthon készített és a bolti kenyér, kalács közötti különbséget zongorázni lehetne ízében, illatában, állagában, tartósságában ég és föld a kettő. 

Nem osztok meg receptet, mert ahány gép, ahányfajta liszt, annyi recept és akkor még nem beszéltünk a hőmérsékletről, az élesztő minőségéről stb. És kovászról, öregtésztáról, egyebekről, amiknek néhány nagymestere lassan egy könyvtárat tölthetne meg igazán jó, használható receptjeivel Limarától kezdve Gábor, a pékig.  Akit érdekel,  rá tud keresni, nekem a facebookos csoportok is sokat segítettek a gyakorlati tapasztalatokkal. 

Inkább mutatok pár fotót (bár még sokat kell tanulnom):

Kenyér:

 kenyér 1

kenyér 3

kenér 5

Kalács:

 

kalács 1

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr5117990516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2022.12.30. 11:29:40

Mi kell sokat tanulnod? A kenyérsütést, vagy a fotózást? Én a kenyeret enném, a fotó meg nem baj, ha nem ehető.:D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2023.04.06. 13:15:45

@Tangó Suszter: A meleg fényű izzótól, ami a konyhában világít. Meg valszeg vacakul fotózok, a gyerek is mondta már, ő most ezt is tanulja, úgyhogy előbb-utóbb hátha engem is ki tud kupálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.04.07. 15:47:11

@AnicasubRosa: Sok-sok locsolót kívánok a lányoknak!!!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2023.04.08. 09:46:39

@Andrass9: Köszönjük. Kellemes húsvétot kívánunk!
süti beállítások módosítása