recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma

AnicasubRosa

2022. december 12. - AnicasubRosa

Úgy kezdődött, hogy eleve ritkán vettem kenyeret. A gyerekem 350 km-re költözött, mert egyetemista lett, egymagam meg kicsit igénytelen vagyok: általában hetente egyszer kívánok meg valami főtt ételt, elvegetálgatok péksütivel, sültkrumplival, vajas-mézes vagy vajas-lekváros kenyérrel, ilyenekkel. Még a nagy rezsiválság és inflációs bepörgés előtt úgy döntöttem, hogy veszek egy kis olcsó kenyérsütőgépet, mert az ideg ölt meg attól, hogy amikor néha kenyeret vettem, vagy megpenészedett két-három nap alatt, vagy ugyanennyi idő után egy lovat agyon lehetett volna vele verni. Eleinte csak gépben sütöttem a kenyeret és kalácsot, most már inkább csak dagasztásra, kelesztésre használom és gázsütőben jénaiban, vagy infraszálas légkeveréses edényben sütöm, így jobban is szeretem, mint a "teflonkenyeret". 

Az otthon készített és a bolti kenyér, kalács közötti különbséget zongorázni lehetne ízében, illatában, állagában, tartósságában ég és föld a kettő. 

Nem osztok meg receptet, mert ahány gép, ahányfajta liszt, annyi recept és akkor még nem beszéltünk a hőmérsékletről, az élesztő minőségéről stb. És kovászról, öregtésztáról, egyebekről, amiknek néhány nagymestere lassan egy könyvtárat tölthetne meg igazán jó, használható receptjeivel Limarától kezdve Gábor, a pékig.  Akit érdekel,  rá tud keresni, nekem a facebookos csoportok is sokat segítettek a gyakorlati tapasztalatokkal. 

Inkább mutatok pár fotót (bár még sokat kell tanulnom):

Kenyér:

 kenyér 1

kenyér 3

kenér 5

Kalács:

 

kalács 1

 

Töltöttkáposzta - ahogy én csinálom

AnicasubRosa

Közeledik a karácsony, meg különben is, miért nem volt még a blogon töltöttkáposzta? Amivel egyébként úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: Lehet pici, óriási, kapros-tejszínes, paradicsomos, rántással, rántás nélkül, édeskáposztába töltve, savanyúkáposztába, szőlőlevélbe.... mindenhogy szeretem. 

Legutóbb a következőképpen készült: elővettem a nagy piros lábasomat, leraktam benne egy réteg savanyú aprókáposztát, erre egy réteg töltött édeskáposztát, rá füstölt kolbászt (csípős Kirzsa Imre-félét és csemegét), füstölt szalonnát, egy paradicsomot, tv-paprikát, fél fej hagymát, babérlevelet, meg egy kevés csípős hegyespaprikát. Rápakoltam a maradék töltölttkáposztát, az aprókáposzta másik felét, megszórtam kis őröltpaprikával, felengedtem vízzel és puhára főztem, majd berántottam. 

A töltelékkel úgy vagyok, hogy nehezen tudnék mennyiségeket írni, de egy biztos: mi nem rizsezzük túl. Az alapfűszerek (só, bors, paprika, fokhagyma) mellett csak egy kis dinsztelt hagymát, meg egy tojást teszünk bele, a kevesebb néha több alapon. Az édeskáposzta leveleit kis ecetes vízben megforrázom, mivel lapos káposztafejet vettem, nem kellett kettécsapkodnom a leveleket, kellemes méretű kis töltelékeket sikerült belőlük csavargatnom. 

Na, valahogy így. Felénk, a Sárréten, nálunk a családban. Aztán ahány ház, annyiféle töltöttkáposzta. 

 töltöttkáposzta

Quiche garnélarákkal

Mitzi von Küche

Nagyon előkelően hangzik, elegáns - mint általában a franciás fogások - és nagyon egyszerű az elkészítése. Ünnepi alkalmakra biztos siker a quiche (ejtsd: kis), azaz a francia töltött pite. Ha pedig rákkal készítjük, garantáltan finom lesz.

0efc7da2-3609-4c38-9b1b-e8a55ff8708f.jpeg

Argentin vörös rákot vettem elő a mélyhűtőmből: nagyon kényelmes, mert hámozott és nyersen fagyasztott, ami fontos, mert sokkal finomabb, mint az előfőzött rákok. Érdemes 1-2 órát pácolni, só, zúzott fokhagyma, chilipehely és citromlé sgeítségével.

64b84e38-540b-4a96-8944-a4f57013bc7f.jpeg

Kevés olajon megpárolom a rákokat - pár perc elég nekik és félreteszem hűlni.

36e53500-053c-4f81-8c43-60824b7435c5.jpeg

A sütőt bemelegítem 180 fokra légkeveréssel és nekilátok a rétestészta előkészítésének, ami igazán egyszerű: a nedves konyharuhára fektetett réteslapokat egyenként olvasztott vajjal bekenem egy ecset segítségével és a piteformába rakom. Rá a következő vékony lapot, kicsit elforgatva téve a tálban és így tovább, általában nyolc réteslapból áll egy csomag. 

33a35f15-cfa6-435c-9a04-a286d223bf0b.jpeg
Egy nagy doboz /500 grammos/ jó minőségű mascarponét elkeverek egy tojással, 5 dkg reszelt pecorino sajttal /vagy parmezánnal/ sózom, borsozom, ízesítem még egy kis provanszi fűszerkeverékkel. Egy kis tejszínnel lazítom a masszát, majd belekeverem a rákot - olyan nagyok voltak, hogy két-három darabba vágtam. A rákok ízes sütőzsiradékából is adtam egy kicsit a keverékhez, majd a piteformában várakozó réteslapokra öntöttem.

314c17b6-78b1-4020-8da5-e43f97123a20.jpeg

A sütőben 30-35 perc körüli időt töltött a tál. Amikor elkészült, a kikapcsolt sütőben hagytam a tálalásig, jó meleg is maradt. 

a361bd6a-e836-4842-8b02-20cab3872c97.jpeg
Nagyon guszta lett a quiche, a tányéron is jól mutatott a lazac és a párolt zöldségek mellett. Önmagában is kitűnő előételnek vagy könnyű vacsorára kínálva.

cd20987a-9f13-44ff-a336-cca8c285819f.jpeg

 

4715b051-5a50-45a3-9c19-847f75ba7539.jpeg

A garnélás quiche hozzávalói: 1 csomag rétestészta, 5-6 dkg vaj, 25 dkg tisztított, nyersen fagyasztott garnélarák, 500 g mascarpone, 50 g pecorino vagy parmezánsajt, 0,5 dl tejszín, 1 tojás, só, bors, chilipehely, 2-3 gerezd fokhagyma, provanszi fűszerkeverék, citromlé, a rákok sütéséhez olaj.

Lazac és tengeri herkentyűk cataplanában

Mitzi von Küche

Elsősorban tisztázzuk, mi is az a cataplana: két összekapcsolt félgömbből álló főzőedény, Portugáliából, közelebbről a déli Algarvéből származik, hasonlít a magyar diszkoszra. A portugálok szívesen készítenek benne egytálételeket. Ez a cataplana évekig feküdt a spájzom legfelső polcán - épp itt volt az ideje, hogy kipróbáljam.

e9a7a866-fa51-4fa7-84a6-58b73e2f96c6.jpeg

A kipróbálást tengeri dolgokkal képzeltem el, mintha Portugáliában lennénk. Csodás fadobozos, nyersen fagyasztott héjas nagyobb spanyol rákok, kagyló /héj nélküli/ és két szelet lazac volt a kiindulás. Szükségem volt még hagymára, fokhagymára - már kapható a friss, idei is - és olivaolajra.


6dfe62d2-6dff-444c-92d1-ec65f8ffcae7.jpeg

 De helyezzük az egészet egy kis krumpli-alapra, egy löttyintésnyi olivaolajra egy nagy, apróra darabolt hagyma és négy vékonyra szeletelt burgonya került.

d25f277c-2175-490b-9f1a-fa79db78b819.jpeg

 Erre tettem a feldarabolt lazacot, egy kis édes chiliszósszal megöntözve - fúziós lesz ez az étel, akárki meglássa... 

7ab353cd-3260-4ca8-8089-96fbf0e81f7e.jpeg

 Következtek a kagylók és a rákok, két fej új fokhagyma cikkekben, majd bőségesen meglocsoltam paradicsomszósszal, ami csak egy kis sóval és borssal lett ízesítve. Néhány kanál vizet adtam még hozzá.

25e6e443-f284-403c-8470-f6f739b45780.jpeg

 A két félgömböt összezárva a 180 fokra előmelegített sütőbe raktam a cataplanát. Kb. egy óra hosszáig tartózkodott odabenn.

1b011ef2-0647-47c7-b4c7-2745747143c9.jpeg

 Egész jól nézett ki az elkészült étel, amelynek neve sincs, de finom lett.

e36f7b11-fed0-448a-93be-1cc71ec38b30.jpeg

Apró szépséghiba, hogy a sütés végén ellenőrzésképpen kinyitott cataplanát többé nem tudtam összecsukni... Ezt még meg kell szerelni, hogy jobban bírja a strapát, mert érdemes lesz benne sütni-főzni.

Báránycomb

Mitzi von Küche

Ez volt az első találkozásom a báránycombbal a konyhámban. Zsenge bárány elülső combját lapockával kaptam ajándékba és valami finomat akartam készíteni. A bárányt nagyon szeretem, étteremben is szoktam rendelni, bár sokszor nem olyat kapok, amit elképzeltem... Ez a báránycomb viszont remekül sikerült. 

73b72057-29af-4dc2-8d94-4d16b0f06352.jpeg

 Zsenge volt a hús, így csak egy óra hosszat pácoltam borsozva, fokhagymát rápréselve, friss rozmaringgal és citromhéjjal ízesítve, olivaolajjal meglocsolva.

adda22cc-afd3-4c52-97dc-8cc5a58e2100.jpeg

 Besózva sütőzacskóba helyeztem a combot, mellé egy nagy fej négybe vágott hagyma és pár gerezd fokhagyma került.

c5796db0-2fbd-47b6-9dec-116060d404fb.jpeg

 Néhány krumplit is a zacskóba tettem kisebb darabokra vágva, újabb rozmaringágakkal - a bárány és a rozmaring nagyon jó barátok. Egy citrom levét és kb. egy deci vizet is öntöttem a zacskóba.

59aba2a0-5204-40a3-b6e4-ec29fee885c2.jpeg

 160 fokra /légkeveréssel/ előmelegített sütőbe raktam a tepsit, a sütőzacskót lezártam ée néhány helyen hústűvel kilyuggattam. Majdnem két órát párolódott - sült a sütőben.

0cdc9503-3343-4075-9ea1-8cfd4cc2f633.jpeg

 Vajpuha lett, a csontok is könnyen kijöttek, a krumpli is kellemesen megpirult.

31cdcf9e-484e-4b28-88af-305e8cb198f5.jpeg

 Még egy kis cékla került mellé. Isteni finom lett, görög ízeket idézett a báránycomb.

a5cc9678-bc9c-4bce-af6c-bfefe7417c6b.jpeg

 

 

Jakabkagylós szélesmetélt

Mitzi von Küche

 Ritka csemege mifelénk a Szentjakab-kagyló, általában mélyhűtve lehet beszerezni néhány nagyobb üzletben. Most kisebb méretű kagylókat kaptam, de ennek is nagyon örültem.

5482346f-ec2e-4889-9fd5-483a35d449a9.jpeg

Így nézett ki a csomagolásban. Normál hűtőben kiolvasztottam. 

1a6d480f-966c-40b6-9dc4-9159a09fbb49.jpeg

 Enyhén besóztam, borsoztam a kagylókat, amelyeken a piros korall /ikra/ is rajta volt, majd chilipehellyel meghintettem és egy fej kisebb fej fokhagymát is rápréseltem. Összekeverve állni hagytam egy órácskát.

153f671d-3ae1-4dd3-a1e0-1f8c59ec88ed.jpeg

 Ebédidő közeledtével forrásban lévő sós vízbe tettem a szélesmetéltet, azaz olasz nevén a tagliatellét és megfőztem kb.10 perc alatt. Szívesen használom mediterrán ételekhez a durumliszttel készülő olasz tésztaféléket, mert nem főnek szét, nem kell leöblíteni sem.

800dd5ba-8f72-4db3-bca4-95b7a34067a7.jpeg

 Reszeltem egy kis pecorino sajtot /de a parmezán is tökéletes/. Az elkészült tésztát összekeverve egy kis tejszínnel és pecorino sajttal nagyon finom ízhatást érhetünk el egyszerű módon.

fa2dba7d-974d-4873-a660-1265ee9ea615.jpeg

 A fésűkagylókat olivaolajban megsütöttem, egy kis olasz fagyasztott zöldfűszerkeverék és további darabolt fokhagyma társaságában. Fokhagymából érdemes sokat tenni minden kagyló, rák és tintahal mellé, mert nagyon finom ízt ad. A kagylók sütése viszonylag magas hőfokon történik, kb. két percig az egyik és ugyanannyi ideig a másik oldalukon. Ha túl sokáig sütjük a kagylókat, megkeményednek - erre vigyázni kell.

5b658441-d156-4a1e-a980-10c1550924c0.jpeg

A sütéshez használt ízes olivaolajat szintén a tésztára öntöttem, összekevertem vele és ráraktam a kagylókat. Mellé citromot is tálaltam. Kb.10 perc alatt el is készült a fincsi mediterrán ebéd.

5482346f-ec2e-4889-9fd5-483a35d449a9.jpeg

Egészben sült bélszín

Mitzi von Küche

Ünnepre való különleges finomság a bélszín. Egészben sütni elég nagy odafigyelést igényel, mert értékes hús, nem szeretnénk elrontani.

7369df10-d9b5-42a4-b56e-4551119ade92.jpeg

Szeretem bepácolni a húst pár napra, mert így lesz ízes a végeredmény. Az én régi, jól bevált pácolási módszerem: őrölt borssal meghintem, mustárral bekenem a húst, néhány babérlevelet rakok mellé és olajjal jól bekenve, fóliával lefedve a hűtőbe teszem, naponta kétszer megforgatva.

50f5b8dc-f52c-4483-b4af-82aad20abe10.jpeg

 Az elkészítés napján jókor kiveszem a húst a hűtőből, hogy szobahőre melegedjen. Letörlöm a pác nagyját egy papírtörlővel. A második fontos dolog a bélszín körbepirítása. A vastag feji részt különválasztva minden oldalról megkapattam a húst egy felforrósított serpenyőben.

48c4fbdf-a2e5-466f-9c12-0b02019dbb39.jpeg 

Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra légkeveréssel. A kérgesített húsra rozmaringleveleket teszek és az alufóliával bélelt tepsibe rakom, körülbelül húsz percre, ha mediumra, azaz közepesen átsültre, félangolosra szeretném sütni. 

d1a1383b-7b9a-4790-8714-71c6aa06bba5.jpeg

 Amikor tapintással úgy érzem, hogy éppen rugalmas, kiveszem a húst /a bélszín fejét még kb. 4 percig még a sütőben hagyom / és következik a harmadik fontos dolog, a pihentetés. Nagyon fontos, hogy a húsban a szaft jól benne maradjon, ezért a tálalás előtt legalább 15-20 percet hagyni kell pihenni, esetleg közben megfordítani.

bb0634c6-7bf9-48c7-b561-d1cc6511d47a.jpeg

 Felvágni is csak a pihentetési idő letelte után érdemes. Szépre sikerült.

88b26c0a-a41b-44ca-9420-7b9f87434977.jpeg

 Erdei gyümölcsszósszal és krokettel tálaltam.

2d67522e-b5af-4633-9485-40d4befd7bff.jpeg

 

 

 

Csirkemell baconban sütve

Mitzi von Küche

Úgy sütni a csirkemellet, hogy puha és szaftos legyen, nem egyszerű feladat. Többféle módszert is kipróbáltam az idők folyamán, ez a mostani kísérlet nagyon biztatóra sikeredett.

e6070b0b-d5cf-4d04-86c3-3cd2c579837e.jpeg

Két darab kicsontozott fél csirkemell volt a kiindulási alap, fűszerezve sóval, frissen őrölt borskeverékkel, egy kis provanszi fűszerkeverékkel és préselt fokhagymával.

e85f373c-0408-4857-80f1-8168c86cecb4.jpeg

Bacon-csííkokba bugyolálva a húsokat a porcelán sütőtálba tettem. 

b8353611-2e2c-4213-ae86-1040aff5fc8a.jpeg

Körberaktam félig főzött kelbimbóval. Kevés vizet aláöntve, alufóliával lefedve 180 fokos sütőbe helyeztem a tálat.

a07d5519-3b0e-42c5-939f-42dfadc2a37a.jpeg

Cirka negyven percet töltött a hús a sütőben, a végén még 5-6 percet pirítottam a sütőt grillfunkcióra átkapcsolva. Pillantsunk csak be a sütőbe - pont jó lesz.

040eb62f-940f-4af0-81cd-ba8e6722e7cc.jpeg

Közben egy kis sárgarépát is pároltam, hogy színesítsem a körítést.

2476b385-1c23-481c-b94d-b5edf0788d90.jpeg

Már a látvány is guszta a tányéron, friss, egészséges zöldségek körítik az ízes csirkemellet.

05b18105-6ff6-4b7b-a577-52f00c39c8fa.jpeg

Lássuk felvágás után! Olyan puha lett, amilyennek elképzeltem, a bacon pedig plusz ízeket adott a csirkemellhez.

39df19df-8d2c-4515-aed6-4c1f8a3d2f88.jpeg

Vörös márna krumplisalátával

Mitzi von Küche

Mediterrán kalandozásaim egyik kedvence volt a vörös márna. Viszonylag kisméretű, nagyon finom ízű hal. Megörültem, mikor megláttam idehaza, bár mélyhűtve és pici méretben. Ezt ki kell próbálnunk itthon is!

f711d880-3df6-457d-91a2-054d19b06b1b.jpeg

 Így néztek ki a márnafilék a vákuumcsomagolásban. Jól látszik vörös színük.

60654e99-483f-45e9-90d4-5ffab6355a11.jpeg

 Porcelántálba téve sóztam, borsoztam, citromlével meghintettem és olivaolajjal is meglocsoltam.

A sütő grillfokozatát kapcsoltam be és kb. 15 percig sütöttem /picik és vékonyak a halfilék, elég volt ennyi idő/.

5c568655-7151-45df-9921-870734f15be7.jpeg

Egy finom  hagymás krumpisalátát készítettem mellé, előrelátóan még előző nap. A hajában meggőzölt krumplikat     /így a  legfinomabb a krumpli!/ hámozás után felkarikáztam, besóztam, finomra vágott hagymával összekevertem. Kevés tejfölöm volt csak, ezért egy kis vízzel felhígítottam - és így egy remek állagú szószt kaptam. Még be kellett állítani a végső ízt, egy kis porcukor /vagy folyékony édesítőszer/ és egy teáskanál ecet segítségével. Jól összekevertem és a hűtőbe tettem - másnap ettük a márna mellé a jól összeért krumplisalátát.

df1e7e26-cdc1-4660-8f06-d85a947fe609.jpeg

 Igaz, ami igaz, ez az összeállítás nem éppen mediterrán jellegű, inkább a német konyha juthat az eszünkbe róla, de nagyon finom volt így együtt.

fd231a09-4521-4a37-bd34-d93a4970ca20.jpeg

 Kimaradt egy kevés hal és krumplisaláta, gondoltam egyet és a halat apró darabkákra vágva összekevertem a salátával. Vacsorára ezt ettük, kiváló volt.

6460f83c-de43-42f8-9a82-d40d877907e3.jpeg

Zöldséges rizses hús

Mitzi von Küche

Újabb gyerekkori kedvencünk került fel étlapunkra, retro a javából. A rizses hús nálunk mindig zöldségekkel együtt készül - sokkal finomabb így. Ez nem a bácskai típusú, ez magamfajta zöldséges-rizses hús: sárga- és fehérrépával, zellerrel, karalábéval és zöldborsóval.

3548cf11-098c-40aa-94da-5228dd366e3d.jpeg

 Sokan használnak már elektromos kuktákat, multicookereket, de elég kevés hozzájuk a jó recept. Nekik is segíteni szeretnék most is egy nagyon könnyen kivitelezhető recepttel, ami a család minden tagjának biztosan ízleni fog. 

A kukta belső edényébe szalonnát kockázok, bekapcsolom 'Fry' /vagy más pirító, sütő/ programra. Amikor kezd kisülni a zsír, mehet rá egy fej felaprított hagyma, amit megdinsztelek egy-két keveréssel. Ezután következhet a hús, kockára vágva. Most csirkemellet használtam, de kiváló csont nélküli csirkecombból vagy sertéscombból, -lapockából is. Fedél nélkül kell pirítani.

ad321ae3-5918-4785-88e5-fe58152833c0.jpeg

 A hús pár perces pirítása után következhet az ízesítés: só, bors, pirospaprika, pár gerezd tört fokhagyma. Most a rizset kell beletölteni az edénybe, ízlés szerinti mennyiségben - a pirítás folytatódik közben és a fedőt se tegyük rá.

3797c2ce-5c96-4519-850f-df014ea68a98.jpeg

 Felöntjük vízzel és mehetnek bele a zöldségek is. Most - nagy könnyebbségemre - mélyhűtött zöldségkeveréket tudtam használni, amelyben répa, petrezselyemgyökér és zöldborsó volt, így megúsztam a zöldségtisztítást. Jól összekevertem egy fakanállal és megkóstoltam, utána kell-e ízesíteni. Egy kis só még mehetett bele. Ekkor kikapcsoltam az elektromos kuktát, majd újra bekapcsoltam - ezúttal 'Stew' /Párolás/ üzemmódra /vagy lehet 'Rice' /Rizs/ programon is készíteni/, az időbeállítás 20 perc. Természetesen a fedőt ekkor már rátesszük, lezárt szeleppel, hogy a kuktafunkció beinduljon.

460c78e4-7ba5-4bba-a1f9-74944a2ad567.jpeg

  A főzési idő letelte után meg szoktam várni, amíg magától távozik a gőz /amit elektromos kukta esetén észre sem lehet venni - semmi sziszegés, kifújás nincs/ és csak ekkor nyitom ki a fedőt, ami már könnyedén megy.

1723552f-fa8a-4a57-81dc-1b3fdf01e1ec.jpeg

 A zöldséges rizses hús zaftos, ízes, kicsik és nagyok is szeretik, igazi komfort-étel.


3548cf11-098c-40aa-94da-5228dd366e3d.jpeg

 És most lássuk a következő alkalmat, amikor sertéslapockából készült a rizses hús, friss zöldségekkel és egy zellerlevéllel - látszólag nincs sok különbség a két tál között, persze, ízben tapasztalható volt. A lapockából készült étel zsírosabb lett.

18d9b0ab-a32b-490f-a6a8-a1cc6fe20e52.jpeg

A friss zöldségek azért hozzák a gazdag ízeket, ha van időnk, érdemes ezeket használni. 

60fcad31-257b-498b-8f15-08ad8db7bcde.jpeg

süti beállítások módosítása