recept-sztorik

Lepcsánkparty

Tepertőkrémes gombóc

AnicasubRosa

2019. augusztus 13. - AnicasubRosa

Kondor Vilmos könyvét, a Budapest novemberben-t faltam egy éjjel, amikor a 27. oldalon a következőt olvastam:  "-Meg kéne kóstolnod ezt a gombócot - lengette a férfi a villát, és a félig leharapott gombócban remegni kezdett a töltelék. Gordon a fejét ingatta, mire a férfi belenyomta a gombóc…

Tovább

Juhtúrós pogácsa

AnicasubRosa

Nagyon szeretem a juhtúrót, natúron, kőrözöttnek, hús töltelékeként, bárhogyan. Legutóbb pogácsába gyúrtam, szerencsére nagy sikerrel.  1 deci tejben két evőkanál cukorral felfuttattam 6 deka élesztőt, majd hozzákevertem 4 evőkanál lisztet és újrafuttattam. Közben 1 kilónyi liszthez adtam kb 40…

Tovább

Hortobágyi húsos palacsinta

AnicasubRosa

Ez az az étel, amit soha ne vegyetek mirelitként, még ha az életetek múlna is rajta és ha lehet, ne kérjétek vendéglőben, mert az életetek múlhat rajta. A mirelit tölteléke valami rémes, ízetlen húspép (igen, egyszer ráfutottam, brrr...), az éttermekben pedig leggyakrabban maradéktemetőként…

Tovább

Kolbásszal töltött karaj színesborsos-mandulás bundában

AnicasubRosa

Közeledik a Húsvét, mi háziasszonyok ilyenkor már azon agyalunk, munka és gyerek mellett hogyan tudnánk úgy összeállítani az ünnepi menüt, hogy ne csak jól sikerüljön, de azért időben is jól szervezzünk.  Anyukám egy hős, aki úgy főzi meg a 10 főre az ünnepi ételsort,…

Tovább

Füstölt-főtt csülkös rétes

Intro: Ó, Istenem, ki mondta, hogy a szerelemnek fahéj, gyömbér és vaníliaíze van? Talán a (konyha-)lányregényekben igen. De van-e szebb annál, amikor egy Férfi azt mondja: füstölt-főtt csülök? Áhítattal, imádattal, szájbanösszefutónyállal.  És ha már kimondta, füledbe…

Tovább

Rozmaringos báránycomb kéksajtos-tejszínes kelbimbóval

AnicasubRosa

Szeptember volt, még javában benne jártunk a nyárban, amikor valahogyan eszembe jutott, hogy báránybordát szeretnék sütni, tejszínes-kéksajtos kelbimbóval. Nem tudom, honnan jött a gondolat, mi idézhetett fel valami olyan dolgot, amely ezt a képzetpárosítást hozta elő belőlem,…

Tovább

Töltött csillagtök rókagombás szőlővel

AnicasubRosa

A nyári szezon egyik nagy áldása a tökfélék, amelyek szinte mindegyike bátran használható levesbe, köretként, főételként, sütve, rántva, töltve. Az egyik személyes kedvencem a csillagtök, azaz patisszon. A legutóbbi verzió ez volt: Négy közepes méretű csillagtököt jól…

Tovább

Sajtos csiga

AnicasubRosa

Nos, a sajtos csiga nem egy francia ételköltemény, bármennyire is felcsigáztam az olvasókat. Csak egy „dobjunk össze este egy kis kelttésztát” jellegű kalóriabomba, aminek a titka a könnyű tészta és a végtelen egyszerűség.   A hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt só 20…

Tovább

Hatlapos karamellás szelet

AnicasubRosa

A helyi kézműves cukrászdából is szoktunk süteményt venni, mert hiába a házi az igazi (sütiből, kolbászból és pálinkából is), de nem vagyok olyan jó édességben, hogy pl. egy mousse-ba vagy egy  macaronba bele merjek fogni. Az egyik kedvencem a karamellás szelet, biztos, hogy ha cukrászdás sütit…

Tovább