recept-sztorik

Lepcsánkparty

Rozmaringos báránycomb kéksajtos-tejszínes kelbimbóval

AnicasubRosa

2018. december 04. - AnicasubRosa

Szeptember volt, még javában benne jártunk a nyárban, amikor valahogyan eszembe jutott, hogy báránybordát szeretnék sütni, tejszínes-kéksajtos kelbimbóval. Nem tudom, honnan jött a gondolat, mi idézhetett fel valami olyan dolgot, amely ezt a képzetpárosítást hozta elő belőlem,…

Tovább

Töltött csillagtök rókagombás szőlővel

AnicasubRosa

A nyári szezon egyik nagy áldása a tökfélék, amelyek szinte mindegyike bátran használható levesbe, köretként, főételként, sütve, rántva, töltve. Az egyik személyes kedvencem a csillagtök, azaz patisszon. A legutóbbi verzió ez volt: Négy közepes méretű csillagtököt jól…

Tovább

Sajtos csiga

AnicasubRosa

Nos, a sajtos csiga nem egy francia ételköltemény, bármennyire is felcsigáztam az olvasókat. Csak egy „dobjunk össze este egy kis kelttésztát” jellegű kalóriabomba, aminek a titka a könnyű tészta és a végtelen egyszerűség.   A hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt só 20…

Tovább

Hatlapos karamellás szelet

AnicasubRosa

A helyi kézműves cukrászdából is szoktunk süteményt venni, mert hiába a házi az igazi (sütiből, kolbászból és pálinkából is), de nem vagyok olyan jó édességben, hogy pl. egy mousse-ba vagy egy  macaronba bele merjek fogni. Az egyik kedvencem a karamellás szelet, biztos, hogy ha cukrászdás sütit…

Tovább

Szerelmeslevél (AnicasubRosa)

AnicasubRosa

Lajos pár héttel Aranka halála után elkezdte elpakolni az asszony dolgait, amik félbehagyott-árván, a váratlan halál miatt hirtelen megszakadt hétköznapi élet mementóiként néztek vele farkasszemet nap mint nap. Egy fehér mappa hevert a legalsó fiókban, Lajos kivette, kinyitotta.…

Tovább

Vasalt csirkemell, krokettel és meggyszósszal (AnicasubRosa)

Nagyon kedves felkérést kaptam a volt kolleganőmtől, akit pályakezdőként én tanítottam be és miután alig egy év után máshová vitte az útja, továbbra is barátok maradtunk. Szóval a kollegina megkért, legyek az esküvői tanúja. Szó ami szó, meghatódtam. Lelkesen mentem…

Tovább

Hagymás-szalonnás pecsenye, forgatott krumplival (AnicasubRosa)

Egy egyszerű étel, egy olyan "nemtudommileszbelőleavégén", menet közben alakult ebéd. Szeretek úgy vásárolni, hogy a család aznapi hangulatához igazítom a főzést, na ennek betett a vasárnapi zárvatartás. Szombaton ott állunk a húsospult előtt és nem csak az aznapi, de a…

Tovább

Ízes bukta (AnicasubRosa)

A cím kapásból nem igaz: nálunk bukta lekváros, a tájjellegű beszéd ízes. A bukta viszont lekváros. Lehetőség szerint azzal a szép bordó, Beni által gyakran emlegetett „hitlerszalonnával”, aminek olyan utánozhatatlanul édes-savanykás íze van és prímán bírja a…

Tovább