recept-sztorik

Lepcsánkparty

Gombafejek ricottás töltelékkel

Mitzi von Küche

2019. április 02. - Mitzi von Küche

Elég régóta nem készítettem már töltött gombát. Most a szokásos elkészítési módoktól (pl. gombaszárral, juhtóróval töltve) eltérően a ricottát találtam ki tölteléknek. Szép friss csiperkéket kaptam a piacon: lehámoztam, mert így könnyebben emészthető, kitörtem a…

Tovább

Aranyló fácánleves

Mitzi von Küche

Ez az a leves, amelynek csak az említésétől is mindenki szájában összefut a nyál. Az aranysárga színű, isteni illatú fácánleves valóban a levesek királynője. Ünnepi alkalmakra való, drága fogás, bár most már könnyebben beszerezhető a fácán a vadboltokban akkor is, ha nincs…

Tovább

Zöldséges borjúragu

Mitzi von Küche

A finom puha, ízes borjúhúsról sokszor csak álmodunk, de olyan ritkaság, hogy ha véletlenül meglátjuk egy üzletben, rögtön csapjuk le rá. Nem is a pörkölt, hanem a gazdagabb ízű zöldséges borjúragu járt a fejemben, amikor mindössze egy csomag konyhakész kockázott borjúhúsra…

Tovább

Káposztás malaccomb

Mitzi von Küche

 Malachús és savanyú káposzta együtt: remek párosítás - hát még, ha egyszerre készül el az ebéd a "Mindent bele!" módszerrel, intelligens kuktában. A kiindulás ezúttal egy szép nagy szelet keresztbe vágott malaccomb volt, amit lebőröztem, kivettem a csontját és a zsír nagy részét is leszedtem:…

Tovább

Friss garnéla pácolva, sütve

Mitzi von Küche

Mindig öröm idehaza friss, azaz nem fagyasztott garnélarákhoz jutni. A friss rák nem pompázik rákvörös színben, mint az előfőzött, hanem szürke, de az ízbéli különbséget zongorázni lehetne. Már sokszor szerepelt többféle rák is a Lepcsánkparty posztjai között  /nem…

Tovább

Tárkonyos borjúraguleves

Mitzi von Küche

 Jólesően melengető tartalmas leves, de mégis ritkán készítjük otthon, inkább étteremben rendeljük. Pedig egészen könnyű az elkészítése. Csodálatos, hogy pár hozzávalóból, kevés költséggel milyen pompás leves készíthető.  Öt személyre készült ez a borjúraguleves, mégis, mindössze 20 dkg borjúcomb…

Tovább

Szarvaspörkölt könnyen-gyorsan

Mitzi von Küche

A családunk egyik tehetséges ifjabb tagja csodás vadpörköltöket készít szarvasból, vaddisznóból, mikor milyen vadat tud beszerezni /többnyire a vadboltban/, sokszor bográcsban főzve. Megadja a módját, ünnepi alkalmakra feledhetetlen ízeket hoz létre. Ez a szarvaspörkölt nem ilyen nekikészülés…

Tovább

Borjú bélszín

Mitzi von Küche

 Mi szükséges ahhoz, hogy ilyen remek borjú bélszínt ehessünk otthon? Elsősorban maga a borjú bélszín, ami a legtöbbször véletlenszerűen és elég ritkán áll rendelkezésre, másodsorban egy öntöttvas serpenyő, valamint némi tudás, ami akár ebből a posztból is…

Tovább

Bőrös sertéskaraj

Mitzi von Küche

Igazi téli komfort-étel,  a zimankós mínuszok idején nagyon jól esik a tartalmas, kissé zsírosabb, energiát adó hús. És különben is, az új évet malaccal vagy sertéssel illik kezdeni. Az egykilós bőrös, csontos, szűzpecsenyés sertéskaraj bőrét beirdaltam, éjszakára durvára őrölt borsot,…

Tovább

Mangós tigrisrák

Mitzi von Küche

Ritka, ünnepi csemege, de néha beszerezhető fagyasztva a termetes fekete tigrisrák, feje és páncélja nélkül, konyhakészen. Ünnepi ételnek is kiváló, mivel pillanatok alatt elkészül és nem igényel nagy főzési gyakorlatot sem.  Érdemes a félig kiolvasztott rákfarkakat…

Tovább