Pillanatok alatt világhírnévre tett szert a tiramisu, amit tradícionális itáliai desszertnek gondolnánk, pedig csak az 1960-as években alkották meg Venetoban. Ma már nincs olyan olasz trattoria, ahol ne szerepelne az édességek között, de az egész világon népszerűvé vált. Hogy miért? Az édes és keserű ízek kontrasztja telitalálat, elkészítése egyszerű, kevés hozzávalóval és minden ünnepi étkezést megkoronáz egy nagy tál tiramisu.
Az eredeti receptet készítjük el most. A perfekt tiramisu hozzávalói 7-8 személyre: 1 nagy csomag babapiskóta, 500 gramm mascarpone, 3 tojás, 2 nagyobb adag feketekávé, kristály- és vaniliás cukor, jó minőségű sötét kakaópor.
Először géppel habbá verjük a tojásfehérjét, hozzáadva 2 csomag vaniliás cukrot, majd felverjük a tojássárgákat (kis csalás történt, mert a tojások dupla sárgájúak voltak) a mascarponéval és 3 evőkanál cukorral. Ha felnőtteknek készítjük, adhatunk a krémhez 1 evőkanál Amarettot vagy marsalát - ez most az apróságok miatt kimaradt. Végül óvatosan belerétegezzük a felvert tojásfehérjét.
A babapiskótákat egyenként a cukrozatlan kávéba mártogatjuk pár másodpercre (a jó minőségű piskóta nem ázik szét ennyi idő alatt) és szépen sorban lerakjuk egy nagy tál aljára. Eredetileg kerek tálat használtak a tiramisuhoz és én is mindig ilyenben készítem.
Most következik egy jó nagy adag habos krém, majd gazdagon megszórjuk a sötét kakaóporral. Kávés piskóta - krém - kakaópor sorrendben ismételjük a lerakást, amíg a tál megtelik.
Lefedve hűtőbe tesszük tálalásig. A tiramisut érdemes fél - egy nappal a tálalás előtt elkészíteni, hogy a hűtőben jól összeérjenek az ízei.
Fontos, hogy csak közvetlenül az asztalra adás előtt hintsük meg az utolsó réteg kakaóporral, így lesz igazán guszta. Az édes és keserű ízek, valamint a sötét és világos színek összhangja avatja ezt a desszertet mindnyájunk kedvencévé.