Ötlethiányban szenvedtem. Szinte minden nap ebédet főzök és óhatatlanul ismétlődik a menü. Ideje volt már valami új íznek: ez egy görögösre hangszerelt, gyrosra emlékeztető, sütőben készült egytálétel. Nagyon finomra sikeredett, ezért teszem közkinccsé.
70 dekányi sertéslapockát felcsíkoztam. Szerintem a sertéshús jobb választás, mint a csirke /ha már nem tudunk bárányhoz jutni.../. A csíkokat préselt fokhagymával, gyros fűszerkeverékkel és olivaolajjal meghintve egy éjszakán át pácoltam a hűtőben, időnként megforgatva.
Egy nagyobb jénai tálba raktam a húscsíkokat, mellé darabolt újkrumpli került, meg egy karikákra vágott padlizsán, megsóztam őket. Egy kis olivaolajjal még megspricceltem a tetejét és alufóliával fedve a 170 fokos sütőbe tettem egy óra hosszára.
Végül a fóliát levéve még grillfokozaton kapott öt percet. Ez azért fontos, mert az igazi gyros ízét így tudjuk megfelelően előidézni. Biztatóan nézett ki a sütés végén.
És milyen finom lett!
A következő alkalommal padlizsán helyett paradicsommal készítettem el a házi gyrost:
Így is nagyon finom lett. Legközelebb valószínűleg kombinálni fogom a padlizsánt a paradicsommal, a krumplit kihagyva, hogy jól elférjenek a jénai tálban.