Ez az étel egy szintézisból született: néhány régebbi receptemet, meg a tévében több olasz főzőműsorban látottakat dolgoztam össze, kiváló eredménnyel. Több olasz jellegzetességet rejt a cserépedény: a húsgombócok olaszos ízesítését, a sugót, azaz a paradicsomszószt, a zöldfűszereket, a parmezánt és a mozzarellát.
50 dkg darált sertéshúst egy tojással, apróra vágott fél hagymával, két fokhagymagerezddel és kevés zsemlemorzsával gyúrtam össze. Ízesítettem sóval, borssal, egy citrom reszelt héjával, némi friss, apróra vágott petrezselyemzölddel, frissen reszelt pecorinoval és szárított oregánóval, kakukkfűvel. Vizes kézzel nagyobbacska gombócokat formáztam belőle és rövid ideig a hűtőbe raktam.
Olivaolajon körbepirítottam a gombócokat.
Kivettem, félretettem a gombócokat és ugyanabban a serpenyőben megdinszteltem fél hagymát, hozzáadtam egy doboz passatát, azaz passzírozott paradicsomot, két gerezd fokhagymát, sót, borsot és egy evőkanál cukrot. Alacsony tűzön pár percig összeforraltam a szószt.
Egy másik serpenyőben olajon átpirítottam egy karikákra vágott padlizsánt.
Cserépedénybe raktam a padlizsánszeleteket, mindegyikre egy húsgombóc került és leöntöttem a paradicsomszósszal.
180 fokon légkeveréses sütőben 20 percig sütöttem, majd megszórtam frissen reszelt pecorinoval.
5 perc múltán már a befejező lépés következett, a karikára vágott mozzarellával befedtem a húsgombócokat.
Még 5 perc és isteni illatok közepette el is készült az olaszos finomság. Közben rövid makarónit főztem ki mellé.
Nem a magyar paradicsomos húsgombóc ízeit kaptuk, hanem jól érződött az olaszos hatás. Ami meglepő volt, hogy mennyire jót tett a reszelt citromhéj a húsgombócoknak. Sajnos, a friss bazsalikomlevelekkel elfelejtettem megszórni, pedig micsoda szín- és ízhatás lett volna! Na, majd legközelebb - mert lesz legközelebb!
Az étel egyik ihletője egyik kedvencünk: a Melanzana parmigiana, a Pármai padlizsán volt. Íme, a Lepcsánkparty saját receptje: https://lepcsankparty.blog.hu/2014/08/25/parmai_padlizsan_mitzi_von_kuche