recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Malackaraj

Mitzi von Küche

2021. szeptember 15. - Mitzi von Küche

A malackarajról először is a régi, közkedvelt gasztroblog jut az eszembe, legendás vitáival és kommentelőivel - néhányukkal még ma is lehet itt-ott találkozni. Valamikor én is ott kaptam ihletet a gasztrobloggerkedéshez...

De ez a mostani malackaraj egy kézzelfogható, valós dolog. Annyira jól sikerült  - immár másodszor készítve, hogy rögtön szeretném megosztani kedves olvasóinkkal az elkészítés módját.

c4c61933-7b40-4e5e-844c-b408da8650d3.jpeg

 A zsenge egész malackarajt /kb. 80-100 dkg/ borssal, fokhagymával és olajjal bedörzsölve, fóliába csomagolva pihentetem egy éjen át a hűtőben. Ne süldőkarajt válasszunk, ha lehet, mert a kisebb, vékonyabb sokkal finomabb.

56728580-de70-49f4-a112-8eb88c32b7ef.jpeg

 Sütés előtt  egy jó órával kiveszem, hogy ne túl hidegen kerüljön a sütőbe. Ekkor sózom is, kap még néhány extra gerezd fokhagymát és egy szép ág friss rozmaringot. Az egész karaj egy sütőzacskóba kerül, amit lezárok és kilyukasztgatok, ahogy kell.

c0992ce9-4d83-40d0-bff4-a512596de7eb.jpeg

 A 180 fokra /légkeveréssel/ előmelegített sütőbe teszem a zacskót.

843c6bf1-4901-4128-aba9-e079e9fbb3e0.jpeg

Egy óra elég neki a megpuhuláshoz, ekkor a zacskó tetejét felnyitom és a bőrös részt szabaddá téve, saját szaftjával átkenve visszatolom a sütőbe, amit átkapcsolok a grillfunkció kettes fokozatára. Kb. 5-6 perc elég neki, nem szeretném megégetni.

6eca800f-9e85-4f5a-9590-0411876a6d9a.jpeg

 A körítésről se feledkezzünk meg: vékonyra szeletelt hámozott krumplit besózok, egy kis olajjal összeforgatom, ez is kap egy kis rozmaringot és borsot is és egy időben sülhet a malackarajjal, de az alsó rácson. Először lefedem, a sütés vége felé leveszem a fóliát, hogy egy kis színt kapjon a krumpli.

352b9917-12b4-4410-b1ba-7c0673d5cf03.jpeg

Isteni finom, puha, zamatos a malackaraj, a bőre ropogós. Nagyon jól passzol hozzá a tepsis krumpli meg egy kis céklasaláta is. Téli időszakban majd savanyú káposzta fog mellé kerülni, mert ezentúl vadászni fogom a henteseknél ezt a kisebb, de nagyon ízes csontos malackarajt.

7782999a-de5d-4a73-8a84-2bfb88e0ea6a.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr9316684674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása