A spenót, a ricotta, meg a fokhagyma három jóbarát. Együtt feldobnak mindent ételt, különösen, ha tésztáról van szó. Most konkrétan olasz fusilli a kiindulópont, Pugliából, tehát nem a kunkori fajta, hanem az orsó alakú tészta. A tésztaételek ízén sokat emel, ha még a sütőben is átsütjük őket, jóféle sajttal megkoronázva - így készül a csőben sült tészta.
Fagyasztott leveles spenótkockákat kiolvasztva egy kis olivaolajra tettem dinsztelni, két-három gerezd fokhagymával kísérve, sózva, borsozva.
Közben megfőztem a fusili tésztát al dente-re és egy olivaolajjal kikent jénai tálba öntöttem.
Rákerült a spenót, majd kb. 15 dekagramm ricotta. Elkevertem, némi tejszínnel és a tészta főzővizéből kb. két kanálnyival hígítottam.
Megreszeltem a pecorino romano-t.
A tészta tetejére öntöttem a sajtot.
Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütöttem 180 fokon, az első 20 percben fedő alatt, hogy ki ne száradjon, majd fedő nélkül, hogy kapjon egy kis színt is.
Önmagában is kitűnő, laktató a spnótos-ricottás fusilli, de egy kis garnélarák mellett még jobban mutat.
A sütőben jól összeérik a spenót, a ricotta és a fokhagyma.