recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Az észak-spanyol Galícia ízei

Mitzi von Küche

2013. július 04. - Mitzi von Küche

 Régi vágyam volt egyszer eljutni Galíciába, Spanyolország eldugott, zöld északnyugati csücskébe. Az időjárás arrafelé csapadékos, hűvös, egyedül a száraz fehér albariño bor szőleje terem meg itt. A tenger gyakorta háborog (itt-ott néhány hajóroncs is jelzi erejét), a sziklás partok mentén nem napoznak turisták, csak az elemekkel dacoló kirándulók figyelik a halászokat.  A gallegok büszkék kelta eredetükre, ami díszítőművészetük és zenéjük alapján egyértelműen fel is ismerhető.

Gal.1.JPG

                                              

A Coruña városa egy kiugró földnyelven fekszik: a nyugati tengerparti oldalról 2-3 utcányit átsétálva már a keleti tengeröbölnél vagyunk. A régimódi villamossal körbedöcögtünk a földnyelv csúcsán. A kikötőben éppen a vitorlásverseny befutója volt, a hajókat delfinek kísérték.

 Gal.2..JPG

Egyik nap hadijátékokat tartottak a Herkules-torony környékén, az egész város korabeli jelmezekbe bújva, lovasokkal, mű-ágyúkból pufogtatva eljátszotta a helyi csatát, amelyben az angol és a napóleoni francia sereg csapott össze (nehezen értettem, hol maradtak a spanyolok...).

IMG_6810.JPG
                                              

Galícia tartomány gasztronómiáját meghatározza a tenger. A nagy hullámzás és ár-apály miatt elismerten kitűnő minőségűek errefelé a tengeri mindenfélék. A rias-ok (folyótorkolatok) környékén remek halakat fognak.  Az éttermek kirakatában furcsa, dinoszaurusz-lábra hasonlító kagylóféléket láttunk kiállítva, ez a percebes (kacsakagyló) – a méregdrága csemegét sokszor életük kockáztatásával tépik le a viharban a sziklákról a percebes-halászok. Egy másik különlegesség a navajas, a borotvakagyló, ami tényleg régimódi borotvára hasonlít és nagyon finom, kóstoltam: egyszerűen sós vízben gyorsan megfőzve tálalják.

Galícia legfőbb nevezetessége a pulpo a feria (feira) vagy pulpo gallego, a Spanyolország más tájain is népszerű, rézedényben főtt,  jellegzetesen fatálon tálalt előétel. Apró kockákra vágva kínálják: hófehér színű, igazán gusztusos csemege melegen és hidegen is (nem gondolja az ember, hogy eredetileg hogy néz ki megfőzve). Ha nem tudja valaki, hogy polip, a hófehér, kellemes állagú falatkákat megkóstolva a sertésnyelv juthat eszébe.

Gal.3..JPG

                                                              

Pulpo gallego recept

Hozzávalók: 1 nagyobb tisztított polip, 2 fej hagyma, 3 babérlevél, só, olivaolaj, pirospaprika (cayenne-i bors).

Egy nagyobb rézedénybe vizet töltünk, beletesszük a hagymát, babérlevelet, a polipot és sózzuk. Kb. 1 óra hosszat főzzük, a vége felé villával megnézzük, puha-e már (nem kell túlfőzni, de puha legyen). Tálalása: ollóval a legegyszerűbb kb. 1-2 centis darabokra vágni, fatányérra rakni, olivaolajjal meg kell permetezni és pirospaprikával vagy a pikánsabb cayenne-i borssal megszórni, kissé utánasózni.

             Santiago de Compostela neve ismert mindenki előtt, az El Camino kapcsán. Hatalmas barokk templománál délben nagy zsúfoltságot találtunk: zarándokmise volt, előtte Szent Jakab síremlékéhez kanyargott hosszú sor, a hívek átölelték, néhányan meg is csókolták az aranyszobrot. A szertartás fénypontja volt, amikor meglengették a kupolában felfüggesztett hatalmas füstölőt, a botafumeiro-t (ez váratlanul ért, sehol nem olvastam előzőleg erről a látványosságról).

 

Santiago.JPG

Utána indultunk ebédelni, stílszerűen Szent Jakab kagylót: a nagyobbat (Viera), amelyet a kagylóhéjban paradicsomos szósszal tálalnak, meg a kisebbet (Zamburiñas) olivaolajban hirtelen kisütve. Desszertnek a híres és csodafinom Tarta de Santiago-t választottuk, a tetején Szent Jakab keresztjével díszítve.

                                                              Gal.5..JPG                            

Tarta de Santiago recept

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tojássága. csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja. Töltelékhez: 7 dkg vaj, 20 dkg cukor, 4 tojás, 25 dkg darált mandula, a díszítéshez porcukor.

A tészta hozzávalóit összekeverjük, kerek formába öntjük. A mandulát és a cukrot összekeverjük, hozzákeverjük a tojásokat egyesével, majd a puha vajat. addig keverjük, míg összeáll. Ezt is a formába öntjük. Kb. 35 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral díszítjük, Szent Jakab kereszt formájú papírsablon mentén megszórva.

        Az El Camino legkitartóbb hátizsákos, vándorbotos, ruhájukon Szent Jakab fehér kagylóját viselő vándorai szó szerint a világ végére is elmennek: Galícia legnyugatibb pontjára, a tengerparti, ködös Finisterre-re (jelentése: a világ vége), ahol a sziklákon hagyományosan elégetik bakancsukat – teljesítve van az Út.

Gal.6..JPG

                                              

                                              IMG_6747.JPG

                                              

                                                               

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr695297779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.04. 12:06:02

Ahogy egyik kedvenc kommentelőm mondta anno még egy másik fórumon: Mitzi becsempész a posztjaival egy csipet Európát :) Ezt nem ragoznám túl, így van :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.04. 16:44:17

Szóval még ez a Spanyolország sem egy homogén nemzetállam... :-O

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.07.04. 17:52:17

Egyáltalán nem. Minden egyes tájegység, régió büszke saját történelmére, szokásaira, gasztronómiájára. Ha tudok, bemutatok majd még néhány jó helyet Hispániában :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.04. 21:25:08

a Tarta de Santiago-t valószínűleg megsütöm :) eredményről majd beszámolok.

medvedr 2013.07.04. 23:25:55

Szép. Nekem csak Barcelona és Girona van meg, illetve Madrid, de gasztronomia csodálatos. marchengo sajt forever. Sok ilyen posztot még!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.05. 10:37:04

@medvedr: szerencsére még van a tarsolyunkban jónéhány Mitzi-féle útiélményes-főzőcskézős-rácsodálkozós-gyönyörködős poszt, úgyhogy óhajod számunkra kívánság ;) :)))

süllőcske 2013.07.05. 12:14:52

@Mitzi von Küche: @AnicaSubRosa:
Köszönöm Hispánia ízelítőjét.
Nekem is van vágyam az újabb ízletes útélményekre!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.05. 16:19:36

@süllőcske: cseréljünk: M. megírja a spanyol élményeit, te meg adsz nekünk egy kis erdélyi kalandot :) no? :)

süllőcske 2013.07.05. 18:16:05

@AnicaSubRosa:
Áll az egyezmény!
18.-a után, ha megjövék onnét.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.07.05. 20:09:29

@AnicaSubRosa: Áll az alku!
@süllőcske: Kellemes utat, sok finom falatot és jó ismeretségeket kívánok!

Hurri Kán 2013.07.05. 20:25:12

Csak ámulok, és bámulok... :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.06. 09:27:18

Közben rájöttem, h ezeknek a templomaik, épületeik is azért olyan cirkalmasak, mert még az étel alapanyagaik is azok.

Hurri Kán 2013.07.06. 09:46:03

@PO:
Érik egy bejegyzés a gasztronómia és az építészet összefüggéséről? ;)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.06. 13:30:18

@Hurri Kán: minden mindennel összefügg :)
@süllőcske: jó táborozást, sok szép élményt nektek! Borka is megy?
@Mitzi von Küche: ;)
@PO: megadják a módját mindennek :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.07.06. 14:31:26

Valaki elégetné a vagyontérő bakancsomat, hát én szíjje'hasíttttanám, de nyomban!
Pulpo gallego nagyon finom.
Miért kell rézedényben főzni?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.07.06. 15:33:54

@PO: Számukra, ott a tenger és a hegyek mellett ezek a legegyszerűbb alapanyagok., csak nekünk tűnnek kacifántosnak.
@dömbi: szerintem csak hagyományőrzés miatt :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.06. 20:23:57

tegnap nagy családi buli volt, ottalvós,hajnalig dumálós-röhögős, sok gyerekkel, rég látott rokonokkal, nagyon jó volt.:) olyan, de olyan kajálást rendeztünk, hogy ihaj! :D

Daró 2013.07.07. 11:47:27

Tortát megkóstolnám, talán a polipot is, ha nem látom egyben. Az útért irigykedem. Az ElCaminot meg minden ideológia nélkül pusztán a fizikai teljesítés és a tájak miatt végigcsinálnám.

A többi a tietek :-)
süti beállítások módosítása