Friss fejtettbab rövid ideig kapható a piacon, érdemes vadászni a nagyszemű fajtára, mert nagyon jóízű gulyást tudunk vele készíteni, ami jólesően felmelegít ebben az őszi időben.
Ezt a több színben pompázó fejtettbabot frissen használtam fel a gulyáshoz, de szükség esetén fagyasztható is.
Itt láthatók a fejtettbab-gulyás főszereplői: a bab és a kockára vágott marhacomb.
Kiolvasztott sós és egy kevés császárszalonnán dinsztelt hagymára tettem a húst és körbepirítottam az elektromos kukta sütés /Fry/ üzemmódjában. Hozzáadtam két termetes gerezd fokhagymát, fűszereztem sóval, borssal és pirospaprikával. Éppen csak egy löttyintés vízzel eresztettem fel és párolás /Stew/ üzemmódban 25 percig pároltam.
Közben megtisztítottam a zöldségeket és karikára-kockára vágtam őket.
Kieresztettem a gőzt az okoskuktából: így nézett ki a pörkölt.
Hozzáadtam a fejtettbabot és a répát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, petrezselyemzöldet. Került bele még egy felvágott paradicsom és fél paradicsompaprika is. Felöntöttem vízzel a maximum jelzésig, sóztam és borsoztam, még egy hagymát és két gerezd fokhagymát tettem a leveshez, majd lezártam a tetőt.
Ezúttal húsz perces főzőprogramot választottam /Stew/. Megvártam, míg magától leereszt a gőz, csak azután nyitottam ki az okoskukta fedelét.
Eltávolítottam a zöldeket, majd egy kellően nagy fazékba átöntöttem a babgulyást, amely a hűtőben éjszakázott. Tapasztalataim szerint így érik jól össze. Finom is lett.
Hozzávalók: 50 dkg kockázott marhacomb, 50 dkg nagyszemű fejtettbab, 4 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyemgyökér, fél-fél zeller és karalábé, petrezselyemzöld, 1 paradicsom, fél paradicsompaprika, 2 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, pirospaprika.