Szombaton korán reggel elszaladtunk halat venni a zöldségpiacra. Az ár inkább a busa, a minimális szálka viszont a harcsa mellett szólt. Én magam még csak-csak elmolyolgatok a szálkával, de a gyerekemre tekintettel hamar döntésre jutottunk: megvásároltuk a hat szelet folyami harcsát. 4.800,-Ft:jujj! Ugyanakkor mivel már hetek óta halra éheztem és a családot is ráizzítottam, vettük, vittük.
A hat kedvenc tepsim egyikét kibéleltem füstöltszalonnával, erre fektettem a halpatkókat, sóztam, borsoztam őket. Fokhagymagerezdeket, két marék metélőhagymát, pár csipet zsályát kapott, egy lime levével meglocsoltam,aztán egy-egy darab császárszalonnát tettem a halacskák tetejére,meg egy-egy kis darab vajat. Fólia alatt megpároltam,aztán a fólia levétele után még egy-egy fél sárgabarackot tettem minden halom tetejére, hogy egy kis plusz ízt kapjon és megsütöttem.
Amíg a hal sült, csináltam egy kis metélőhagymás párolt rizset, meg egy hatalmas adag coleslaw káposztasalátát. Utóbbihoz lereszeltem egy fej káposztát, két nagy répát és felszeltem két fej hagymát. Picit megsóztam, összekevertem és félretettem, míg kikevertem az öntetet. Ehhez egy pohár tejfölt, pár kanálnyi majonézt, egy kanál mézet, 2 evőkanál mustárt, egy lime levét, pici sót és borsot kevertem össze, aztán kóstolgattam és mézzel, meg citromlével picit korrigáltam. Az öntetet a reszelt zöldségekkel összekevertem és behűtöttem a salátát.
Próbálok úgy főzni, hogy az ételben - akár egy versben - legyen valami rím. Ezesetben a rizsben a metélőhagyma, a salátában pedig a lime leve volt a főétellel összekötő kapocs. Aztán lehet, hogy ez csak belemagyarázás a részemről, de eddig még túl sok kritika nem érte a főztömet. Lehet, hogy a rím miatt.... :))