recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Valenciai paella

Mitzi von Küche - Olvasóink kívánságára...

2014. január 13. - Mitzi von Küche

A nagybetűs spanyol étel, ami mindenkinek elsőnek jut az eszébe a spanyol gasztronómiával kapcsolatban. A paella Valencia szülötte. Hogy miért, azt könnyen megmagyarázza a környező huertákon termő rizs és zöldségek,  a tengerpart és a hegyek közelsége - és már együtt is van a paella minden alapanyaga.

A paellát a spanyolok tradícionálisan hétvégén készítik vagy rendelik a vendéglőben: ünnepi ételnek tekintik. Vannak külön paellára szakosodott éttermek: ezek a Paelleriák, de egyébként is csakis a megfelelő edényben (igen: a paellera) frissen készített paellát tekintik valamirevalónak, semmiképpen sem tepsiben, nagy mennyiségben előre megfőzött, sokszor melegített, majd tányérra csapott rizses akármit - azzal csak a naivabb turistákat etetik...

Ha paellát akarunk enni Spanyolországban, jól fel kell mérnünk a lehetőségeket és olyan helyet kell választanunk, ahol rendeléskor közlik, legalább 45 percet kell várnunk, míg elkészül (és minimum két főre lehet rendelni). Kimondottan nagy grandezzával hozzák az asztalhoz, a többi vendég elismerő pillantása közepette - már ez is egy élmény. 

image_9.jpg

Sokszor és sok helyütt ettem és igyekeztem ellesni a paella-készítés fortélyait. Rájöttem, itthon is elkészíthető, meg is tettem már többször. Általában 7-8 főre szoktam csinálni, a Spanyolhonban beszerzett paellera-edényem elég nagy ehhez.

A paella lelke a rizs. A spanyol üzletek csinos jutazsákocskákban árulják a megfelelő rizsfajtákat (pl. Bomba). A nálunk kapható fajták közül én arborio rizset szoktam használni. A másik sarkalatos dolog a feltétek kérdése: a legnépszerűbb, ha hús- és tengeri mindenfélék vegyesen szerepelnek a paellában, de lehet így is és úgy is.

Először külön meg kell sütni a garnélarákokat - akkor igazán finom, ha nagyobbacska nyers vagy mélyhűtött anyagból dolgozunk (semmiképpen sem előfőzöttből), majd tegyük félre kis tálkában.

image_7.jpg

Kockázzuk fel a húst, ami eredetileg autentikusan nyúlhús, de egyre több helyen csirkemellet vagy sertéscomot használnak. Szeleteljünk fel egy édes, lehetőleg piros színű paprikát és egy kis zöldborsót is készítsünk elő.

Olivaolajon megdinsztelünk nagyobb átmérőjű lapos edényben (ha nincs paelleránk) egy fél fej lehetőleg édes hagymát, 3-4 gerezd fokhagymát, apróra vágott paradicsomot, majd belerakjuk a húskockákat és egy citrom levét Is belefacsarjuk. Lefedve, annyi vízzel, hogy ellepje, majdnem puhára fözzük. Ezután mehetnek bele a paprikacsíkok, kevéske zöldborsó és a fagyasztott tenger gyümölcsei keverék. Ekkor kell a paella lelkét hozzáadni: a valódi sáfrányt. Ezt a spanyoloknál porciózva árulják. Tapasztalataim szerint egyáltalán nem fukarkodnak vele, néhány helyen szinte narancsszínben pompázik tőle a paella.

Ezután kerül bele a rizs, kb. fél kilónyi (6-7 főre). Fel kell engedni kétszeres mennyiségü zöldség-, illetve készen kapható hal-alaplével, vagy egyszerűen forró vízzel, kissé meg is sózzuk. Erősebb lángon főzzük kb.10 percig. Ekkor még néha megkeverhetjük, majd mérsékeljük a tüzet és további 15-20 percig főzzük - ekkor már nem szabad megkeverni a paellát. Csak a legvégén kerülnek rá szépen elrendezve a garnélarákok és ha van, a héjas kagylók. Amikor elkészült, vagyis megpuhult a rizs, letakarjuk egy konyharuhával és néhány percig pihentetjük.

image.jpg

A tálaláskor félbevágott citromokat is rakunk a paellera-tálra és így kínáljuk.

image_1.jpg

A képen saját készítésű paella de marisco látható: hús nélkül, csak tengeri hozzávalókkal készült (ekkor még nem volt sáfrányom...)

Azért Valenciát említve pár képpel hadd mutassam be egyik kedvenc városomat, ahol februárban narancs érik az utakat szegélyező fákon és az emberek korzóznak esténként a gyönyörű utcákon. Érdemes meglátogatni és nem csak a paella miatt. (Sok szép dolog kimaradt, na majd máskor...)

IMG_6149.JPG

2011 Valencia, Santander, Cadiz, Torremolinos, egyéb 107.jpg

A vásárlás temploma: a valenciai vásárcsarnok.

2011 Valencia, Santander, Cadiz, Torremolinos, egyéb 095.jpg

A Városháza esti kivilágításban

2011 Valencia, Santander, Cadiz, Torremolinos, egyéb 066.jpg

"La Ciudad de las Artes y las Ciencias" - a Művészetek és a Tudomány Városának egyik futurisztikus épületkomplexuma (az előtérben a pelikánok igaziak).

2011 Valencia 138.jpg

A márciusi Fallas ünnepek: népviseletbe öltözve óriási bábukat égetnek, napokig nagy durrogtatás, tűzijátékok...

A paella hozzávalói 6 személyre:  50 dkg rizs (lehetőleg arborio)

                                                      25 dkg kockázott csirkemell vagy sertéscomb (elhagyható, ha csak tengeri                            

                                                      hozzávalókból készül)

                                                     20 dkg garnélarák (a héj nélküli egyszerűbben fogyasztható)

                                                     1 doboz fagyasztott tenger gyümölcsei

                                                     1/2 fej hagyma

                                                      3-4 gerezd fokhagyma

                                                      2 paradicsom

                                                     1 evőkanál citromlé

                                                      1 fej édes paprika

                                                      5 dkg zöldborsó

                                                      só, bors, valódi sáfrány

                                                     

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr635693717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.13. 10:18:04

Amíg a cikket csiszolgattam, a képeimet válogattam, olyan mértékű nosztalgia fogott el a csodálatos Valencia után, hogy foglaltam is repülőt tavaszra...
Mindenkinek szívből ajánlom e gyönyörű város meglátogatását.

Zabkorpa · http://tulelokeszletdietahoz.blog.hu 2014.01.13. 14:20:36

A garnélák elősütése miben történik? Simán csak olajban? Semmi fűszerezés?

Ez még érdekelne engem :) Köszi.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.13. 15:31:31

@Zabkorpa: Olivaolajon, zúzott fokhagymával, zöldfűszerekkel, petrezselyemzölddel ízesítve pár perc alatt pirosra sülnek a rákocskák.

Zabkorpa · http://tulelokeszletdietahoz.blog.hu 2014.01.13. 15:39:55

@Mitzi von Küche: Köszi! Akkor megvan a hétvégi főzőprogramom :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.13. 17:55:10

@Zabkorpa: Szívesen olvasnánk majd a tapasztalataidról.
/A rák elkészítését pedig azért nem részleteztem - elnézést, mert a blogban kétszer is írtam róla korábban. Mit tegyek, imádom :) /

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.13. 19:23:57

istenien néz ki, a spanyolok azért tudnak valamit! Mondjuk,könnyű nekik, van haluk, tengeri herkentyűjük bőven.

kár, hogy nem vagyok odáig a rizsért, azt hiszem, a sor végén kullog a "jaj, de megkívántam"-ételsor végén.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.13. 19:29:53

@Zabkorpa: pár poszt múlva egy proteinnappos diétás bezabálás következik :D ugorj be (addig is,ne csak akkor!)! :)
addig is belenézek a te blogodba is, most még csak átfutottam az étlapot, de kíváncsi vagyok :)

Daró 2014.01.13. 20:12:24

Mitzi!
A paellera az milyen edény? Lemez? széles fenekű, mint egy mély serpenyő? Van egy fain öntöttvas wokom az nem lehetne jó erre a célra?
Kérdés II: hugomék rettentő egészségesen étkeznek, szerinted teljes hántolatlan rizsből is meg lehetne csinálni? Nyilván hoszabb főzési idővel számíva.
Kérdés III: 0,2g sáfrány 350-ért az jó ár? mennyi az a 0,2g? egy paellányi? Vajon lehet-e kapni a sokszor citált Péterfia utcai boltban?

Imádom a rizses húst is, bármikor. A paellát is szeretni fogom :-)

Kérdés IV: a rizs itt puha vagy al dente?

Daró 2014.01.13. 20:15:19

@AnicasubRosa: Letöltöttem egy 90napos szakácskönyvet, átküldjem? Nekem az első nap volt ma, reggeli: semmi. Tízórai: Kávé 1 kockacukorral meg azzal a fehér komplettának nevezett búgatóporral. Ebéd: 1 tányér csigaleves, chilivel mert imádom, 1 kacsa hosszú combja, 1 kis kacsazsíros krumpli. Uzsi: 2 szelet puffasztott rizs, 1 kefír. Vacsi: tejberizs :-)

szerintem ezt a 90 napost a mai nappal bebuktam.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.13. 20:24:28

@Daró: 13. napja toljuk Andrissal és jók vagyunk :) és jól is :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.13. 21:18:29

@Daró: egyébként rögtön reggel buktad be: olyat nem szabad, hogy reggeli semmi. Két gyümölcs (nálam ez mandarin és kivi) mert másképp 1.: éhenveszel, 2.: a semmi nem zsíréget. sőt...no, de ne menjünk át diétaklubba, mikor itt fenn a paella. :)

Hurri Kán 2014.01.13. 21:52:00

Rákocskák meg kagyló nélkül, mondjuk dupla adag bárányhússal nyamm :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.13. 21:55:06

@Daró: A paellera fényes fém, kicsit recézett az alja. De bármilyen szélesebb, egyenes aljú nagyobb serpenyőben készíthető.
Szerintem rendes, de minőségi rizs a legjobb hozzá - arborio a legjobb (bár az ára többszöröse a mezei rizsnek, de hidd el, megéri.)
Megnéztem, az én sáfrányom 0,4 g, ennyi kell a paellához. Ha beugrasz, adok (majd veszek tavasszal újra).
Nem al dente: jó puha a rizs. De mivel sülve is van, különösen finom - az alját fel kell kaparni, az a java:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.13. 21:58:31

@AnicasubRosa: Akkor neked a fideua való. Ugyanaz, mint a paella, csak rizs helyett rövid vékonyabb tésztával. Ott sem mindenki rizskedvelő:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.13. 22:00:25

@Hurri Kán: bizony, ez a jó benne - ízlés szerint variálni a belevalókat.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.01.13. 22:26:21

@Daró: Mondd, hogy igazi csigabol keszult a leves!
Ezt a dietat en nem buknam, siman csak ehen halnek. A safranyt ennyiert ingyen adjak, ha tenyleg igazi, vegyel belole sokat.
@AnicasubRosa: Ezerszer inkabb rizs, mint teszta.
@Mitzi von Küche: Jo poszt lett, vegre nem teszta kerult a rak melle.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.01.14. 08:08:26

@Mitzi von Küche: Huuu Mitz, 1 egesz repulot lefoglani nem rossz mulatsag. DDD
Talan akad hely a Lepcsankos bandanak rajta...

Zabkorpa · http://tulelokeszletdietahoz.blog.hu 2014.01.14. 08:51:46

@Mitzi von Küche: Sajnos a tegnapi bevásárlótúrán rákot nem kaptam... de majd írok róla, hogy milyen lett! (ha nem felejtem el)

Zabkorpa · http://tulelokeszletdietahoz.blog.hu 2014.01.14. 08:54:47

@AnicasubRosa: Figyelni fogok, mert hamarosan én is visszatérek a diétás étrendre, csak most szünetem van :)
Sajnos a saját blogra most időm sincs, de örülök, hogy felfigyeltél rá, és örülnék a véleményeknek is! (csak őszintén) Gondolom ez kiderült belőle, de többieknek is írom, hogy akit érdekel nézze meg, Dukan diétás ételeimet örökítettem meg ott az utókornak.

Daró 2014.01.14. 12:49:42

@dömbi: Mondhatom, de nem így van :-)
@Zabkorpa: én sem kaptam rákot, a lidlben csak homár volt, meg garnélarák-karikák horror árban, kagyló egyáltalánse.
Ezért fő ma kecskecsontból csorba, kecskehúsból gyros meg lisztből és vízből pita :-D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.14. 13:11:24

@Zabkorpa: @Daró: Friss garnélarákot a Metroból (dobozos). Ha nincs, fagyasztott héjas is jó -minél nagyobb, pl. 16/20-as). Az a Lidl-es homár előfőzött: ezek ízetlenek. Fagyasztott zacskós vegyes tengeri herkentyűk, kagylók több helyen is, pl. Spar, Metro. Az én mélyhűtőm ilyenekkel van tele: ha szépet látok és/vagy jó áron, megveszem.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.14. 13:12:55

@Daró: azért a te mai menüd is megérdemelne egy illusztrált posztot :)

Zabkorpa · http://tulelokeszletdietahoz.blog.hu 2014.01.14. 13:13:39

A Metro-ba szoktam járni friss tengeri cuccokért, csak sajnos tegnap nem esett útba és nem tudom a héten megyek-e még a nagyfaluba. Pedgi feketekegylót is dobnék a tetejére... :( Lesz benne tenger gyümi mix meg csirkehús, csak jó lesz úgy is.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.14. 13:58:25

@Zabkorpa: Remek lesz biztosan! Feketekagylót én is akarok venni hétvégére.

süllőcske 2014.01.14. 19:18:59

Ó, a fenébe, sírok már megint, olyan gyönyörű ez a kaja!

1kutya 2014.01.14. 22:25:25

@Mitzi von Küche: mi most foglaltunk mallorcára, de fenntartottuk a lehetőséget, hogy áttegyük gran canariára...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.15. 09:44:14

@1kutya: Ha elfogadod szerény tanácsomat, menjetek Mallorcára (mi 4x voltunk...). Ott is remek ételspecialitások vannak, de nem tudom megírni, mert a fotóim a régi gépben maradtak /vagy csak fotók nélkül, vagy, ha majd küldesz fotókat :) /.

EZAZ! 2014.01.16. 11:53:39

A poszt megjelenésének hónapokon át tartó lebegtetése miatt kicsit tartottam attól, hogy ez a spanyol klasszikus még a mediterrán jelleg és ízvilág rajongójának egyben szakértőjének is túl nagy falatnak bizonyul.
Kiderült, hogy aggályaim teljesen alaptalanok voltak, a műgond és az igényesség jellemzi az írást.

Öröm volt olvasni, szívből gratulálok.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.16. 14:00:01

@EZAZ!: Köszönöm az elismerést. Útiélményeim felidézése nekem is élvezetes. Ha nem lenne kereső szakmám, szívesen foglalkoznék ilyesmivel komolyabban.
A késlekedés oka egyedül a megfelelő képanyag kiválogatása volt. (Még lehetne szebb, és lesz is. Folyt. köv.!)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.17. 07:52:36

@Mitzi von Küche: de ha nem lenne kereső szakmád, nem biztos, hogy tudnál utazgatni :)
nekem is csak a kereső kitétel híja van :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.17. 09:14:18

@AnicasubRosa: Szokás szerint rátapintottál a lényegre. Amikor január 2.-án reggel a megfázástól alig látva elkezdtem a mókuskereket, ez a cél lebegett a szemem előtt.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.17. 12:35:32

@Mitzi von Küche: nálam a lottóötöshöz ugyanez a motiváció :D
/az más kérdés, hogy el nem tudnám képzelni, hogy ne dolgozzak :)/

EZAZ! 2014.01.17. 19:35:55

csak a hozzávalók miatt jöttem vissza, de nem tudom nem észrevenni, hogy a harmadik képen mennyire várja valaki a fotó elkészültét.

közben az is beugrott, hogy tintahal karikákkal ettem valahol.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.18. 11:36:21

@EZAZ!: Ó, igen. Az illető keze már többször szerepelt ételfotókon...

Daró 2014.01.19. 10:06:56

@Mitzi von Küche: milyen régi gépben? ha számítógép megpróbálhatom kivarázsolni belőle.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.19. 20:05:44

én annyira a rákokra koncentráltam, fel sem tűntek a kezek..:D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.01.20. 09:10:38

@AnicasubRosa: Most kezdek rájönni, hogy lehet vágni is a képeket. Viszont így mindenki megnyugodhat: fotoshop-mentes, natúr képeimet láthatja :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.01.21. 20:02:10

@Mitzi von Küche: szerintem fel sem merult a fotoshop lehetosege :-)
süti beállítások módosítása