recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Szerelmi bájétel

2014. február 14. - Hurri Kán

Fontos figyelmeztetés!

Jelen étel kiválóan alkalmas kiszemelt –szerencsés esetben ellenkező nemű- célszemély meghódítására, illetve már meglévő kapcsolat alapjainak megszilárdítására.

A hozzávalók: a legfontosabb egy ekkor még gyanútlan, ábrándos tekintetű célszemély. Mivel felületesen már ismer, ezért a főzést megelőző napon vásárol egy üveg becherovkát, amit elhelyez a mélyhűtőben, hogy a felhasználás idejére ideális hőmérsékletet érjen el.

A továbbiak:

  • Néhány üveg rozé, vagy fehérbor
  • 60-70 deka bárány, esetleg borjúhús (opcionálisan csirkéből is készíthető, de aki csak abból enné meg, azt nem biztos, hogy még jobban meg akarjuk ismerni)
  • 15-20 deka kéksajt (ha támaszkodni lehet az illatára, annál jobb)
  • Kb. 10 deka füstölt sajt, vagy parmezán
  • Jó marék dióbél
  • Kisebb domboldalnyi friss kakukkfű
  • 10 deka vaj
  • 2-3 deci tej, vagy tejszín
  • Só, bors
  • 1 zacskó penne tészta

3.jpgHa valaki kifejezett látványszakácsi ambíciókat dédelget, a húst érdemes előfőzni, a többi kb. annyi idő alatt kész van, ameddig a tészta megfő. Én most a teljes, vágatlan változatot ismertetem.

Amennyiben a vacsorát teljes egészében meglepetésnek szánjuk, a főzés idejére a célszemélyt távolítsuk el. Ha úgy ítéljük meg, figyelmünket nem vonja el veszélyes mértékben, akkor maradjon, ez esetben rendkívül fontos, úgyszólván bizalmi feladatot osztunk rá: gondoskodnia kell poharunk megfelelő intenzitással történő nedvesen tartásáról.

2.jpg

A bárányhúst (most lapockával dolgoztam) lehártyáztam, kis kockákra vágtam. Rádobtam a felmelegített vajra, miután odakapott, fedő alatt pároltam (a bárány volt a fedő alatt), időnként nyakon öntve egy kis borral. Kb. fél óra főzés után sóztam, borsoztam. DSCF4672.JPGEgy másik edényben feltettem a késsel összeaprított diót (nem daráljuk, maradjon csak egy kicsit rusztikus), egy kis mézzel leöntve. A dió kis lángon piruljon, néha megkeverjük. Amíg a dió és a bárány pirul, illetve fő, hallgatunk valami alkalomhoz és hangulathoz illő, nyugodt zenét.

Közben nekiláttam a sajtmártásnak is: az összemorzsolt kéksajtot kb. 2-3 deci langyos tejbe, esetleg tejszínbe raktam, és tovább melegítettem, hogy besűrűsödjön, illetve megszórtam egy jó adag kakukkfűvel. Mikor elkészült, a megpirult dióval együtt ráborítottam az addigra megpuhult bárányra, egyet rottyant még az egész, és csak most került bele a kakukkfű maradéka. 5.jpgMivel ilyenkorra óvatos becslés szerint is megittunk legalább egy üveg bort, és gondolataink is teljesen máshol járnak, a hozzávalók között szereplő füstölt sajtot, vagy parmezánt elfelejtjük a fenébe, és majd egy következő alkalommal használjuk fel valamihez. A kész kéksajtos-bárányos miskulanciát az időközben kifőtt pennével tálaltam.DSCF4684.JPG

Kóstolás előtt a vacsorázóasztalt érdemes körülrakni párnákkal, hogy az ízlelés hatására a gyönyörtől elaléló célszemély ne legyen tele kék-zöld foltokkal, lévén úgy eléggé unesztétikus. Ha túl vagyunk a vacsora elfogyasztásán, nincs is más dolgunk, mint felhangosítani a zenét. 

A szomszédok inkább Chris Farlowe énekét hallják, mint a kitűnően sikerült vacsora felett érzett hála kifejezésével járó zajokat…

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr165808589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.02.14. 08:57:41

Abszolút perfekt!
Külön köszönet a zenei illusztrációkért. Mennyire összecseng Pachelbel és a Farlowe szám harmóniája...

2014.02.14. 13:36:38

Jó recept és szórakoztató írás, köszi! :)
Csak két apró megjegyzés:

1. ha én próbálnám ezzel elcsábítani a célszemélyt, igencsak ellenkező hatást váltanék ki, bárány, birka és egyéb tenyésztői elnevezései ugyanannak a fajnak szóba sem jöhetnek, talán a borjú, mint opció, azt meg nehezebb jót szerezni, mint galambot

2. Ha a célszemély gyárilag párnázott, felesleges a párnákat körbepakolni...

Mindenképpen felkerült ez az étel a "fakanál listámra". (Bakancslista mégiscsak hülyén hangzana...)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.02.14. 17:22:55

Gyuri, nagyon jó vagy! :)
Egyetlen dolgot hiányolok: hogy illatanyagot nem mellékeltél,de eskü, szinte érzem! :)
Akit ezzel a kajával nem főzöl meg, az nem is érdemelné meg! :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.02.14. 17:40:23

Én még nem igazán jöttem bele a Valentin ünneplésbe. Egyszer tettem rá egy bátortalan kísérletet: egy nagy tábla mogyorós csokiból leharapdáltam a fölös részeket és a maradék szív alakot egy tányéron szervíroztam :)) Hiába nagy siker volt, az volt akkor a hónap poénja, mégsem lett belőle hagyomány...

Nekem ez a kedvenc Canon feldolgozásom:
youtu.be/eZuAmldMMao

(ja, és az original version)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.02.14. 18:12:25

@PO: Ha a pasim korberagcsalt csokit rakna elem, hat nalam se lenne az ember hagyomany! Megragott maradekeval mehetne oda, ahonnan jott.
@AnicasubRosa: Megadja a modjat a betegapolasnak. DDD

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.02.14. 22:01:36

@PO: ezekszerint nem tudod, mit linkelsz :P
@Mitzi von Küche: :D
@dömbi: Gyuri nem lacafacázik :D
@pizzaszeletvágó: gyárilag párnázott? :DDD

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.02.14. 22:09:18

@AnicasubRosa: hogyne tudnám. Pachelbel Canonját a PianoGuys feldolgozásában. Vagy ti mást láttatok?

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.02.14. 23:44:53

@PO: akkor nem értem,mit nem értettél. :D no,mindegy, tudjuk be a pénteknek,ilyenkor már nem úgy forog az ember agya...

skylla 2014.02.15. 08:32:19

ezt megcsinalom majd en is. de min esztek, vasalodeszkan? ;)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.02.15. 10:34:57

@skylla: Egymason. DDD

@AnicasubRosa: Ugy latom halaszthatatlan foznivloja tamadt ismet, kulonben itt lenne.

skylla 2014.02.15. 12:17:07

@dömbi: :D
ezt siman el is tudom kepzelni

Hurri Kán 2014.02.15. 15:07:03

@PO:
Első alkalommal én sem Valentin-napkor főztem meg (amit egyébként utálok. :)

@dömbi:
Ott a pont :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.02.15. 16:23:55

@Hurri Kán: Koszonom szepen. D
Szeretnem megtudakolni, hogy a barany szopos, vagy tejes?

1kutya 2014.02.15. 16:33:07

kéksajt nélkül nem lehetne? nem haverom...
most van egy kis dán fehér a hüttőben, azzal talán megpróbálnám!

@Hurri Kán: olyan nálam nincs is! Bálint nap van ilyenkor mifelénk...

Hurri Kán 2014.02.15. 16:43:51

@dömbi:
Az ugyanaz. Először tejes, utána füves :)

@1kutya:
Lehet, csak nem érdemes :D

EZAZ! 2014.02.15. 19:41:38

ezt a körbepárnázást nem értem, pedig igyekszem elvonatkoztatni.

a szív alakúra rágcsált csoki mindent visz.

a top 10 listát sem értem.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.02.16. 09:49:54

@EZAZ!: Gyuri belekotnyeleskedett a blogbeállításokba, azóta van ez a top10 blokk. én sem értem,mert nem a lapletöltések száma alapján rangsorol.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.02.16. 17:11:26

@Mitzi von Küche: @AnicasubRosa: Huzzatok sorsot, ki kerje meg Gy-t, hogy vegye mar ki.
:DDDDDDD

Nem hinnem hogy repkedne az otlettol.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.02.16. 18:25:36

@Mitzi von Küche: én már finoman próbálkoztam, de.... :)
@dömbi: egészséges férfiember nem is örül ennek a mondatnak :DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.02.17. 17:56:39

@AnicasubRosa: Ha te mar probalkoztal, akkor most Mitzin log a vilag szeme.

skylla 2014.02.20. 19:03:03

a cikk mondanivalojahoz meg egyet mondok csak ugy vászpremiesen: a szárálám sátét várám! (nincs rövid á-m)
süti beállítások módosítása