Zöldborsóleves-fronton ádáz a szembenállás az elkészítés tekintetében. Vannak, akik tejes habarással főznek sűrű, fehéres borsólevest és vannak, akik a pirospaprikával vörösre színezett változatot kedvelik. Valahol a kettő között lehet az igazság - mint már annyiszor. Megmutatom az én zöldborsólevesem titkait.
A piacon veszek tisztított zöldborsót, idő hiányában nem egész csöveset (a zöldborsós zacskókat szoktam fagyasztani is, így szezonon kívül is zsenge zöldborsólevest tudok főzni), továbbá egy csomag fiatal zöldséget. Természetesen bolti mélyhűtött zöldborsó is használható.
A megtisztított és karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret kevés vajon vagy olajon felteszem pirítani, majd mehet hozzá egy kis felkockázott új karalábé is. Amikor már érzem az illatát, hozzáadom az átmosott zöldborsót.
Ezzel is pirítom egy kis ideig, majd egy kevés pirospaprikát adok hozzá. Sötétvörösen csak a halászlét szeretem, ez a leves legyen csupán enyhén rózsaszínű. Meghintem liszttel,
összekeverem a zöldségekkel és már fel is öntöm vízzel, s jól megkavarom. Így tudjuk beállítani a megfelelő sűrűséget mindenféle habarás, egyebek nélkül.
Igazán jó ízű lesz a zöldborsóleves, ha egy kis csirkeaprólékot is beleteszünk: én a fejét, lábát, máját, zúzáját és hátát, farrészét szoktam hozzáadni egy kis rántani való házi csirkének. Mehet még bele két gerezd új fokhagyma és egy kis zsenge hagyma kettévágva.
Ezután ízesítem sóval, cukorral, szemes borssal. Egy ág zellerlevél és valamivel több petrezselyemlevél is gazdagítja majd a leves ízét. Felforralom fedő alatt, majd enyhe közepes lángon hagyom főni kb. egy órán át.
Ekkor következik a zöldborsóleves megkoronázása: a galuska beleszaggatása. Egy tojást pár csepp vízzel, csipet sóval vegyítve annyi liszttel keverek össze, hogy közepesen lágy galuskatészát kapjak, majd a lobogó levesbe szaggatom a nokedliszaggatóval. Hagyományőrzők használhatják ehhez a vágódeszka+kés kombinációt is.
Jól összeforralom megint a levest és már lehet is tálalni. Garantáltan mindenkinek ízleni fog.
Hozzávalók: 1 kiló zöldborsó megtisztítva (kb. 50 dekányi)
1 csomag zsenge leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, petrezselyemzöld,
zellerlevél)
1 tanyasi csirke apróléka (fej, láb, máj zúza), esetleg fara és háta
1 újhagyma vagy csemege hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
kevés liszt a szóráshoz
étolaj
só, szemes bors
A galuskához: 1 tojás
kb. 3 evőkanál liszt
kevéske víz
csipet só
A Facebook-on is megtalálható a Lepcsánkparty sok érdekes recepttel - kövessétek!