recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Vajban sült vargánya (AnicasubRosa)

2014. október 27. - AnicasubRosa

Az éttermek vegetáriánus kínálata - valljuk be - elég halovány: rántott sajt, rántott gomba, rántott karfiol. Ez bizony elég kevés, még úgy is, hogy némi zöldsaláta azért majdnem mindenütt akad az étlapon (mondjuk, az is megérne egy misét, hogy mennyire fantáziátlanul).

Pár hete, egy pénteki napon randit beszéltünk meg a férjemmel, aki még úton volt, éppen túlórában nyomta a nagyipart, én meg már ráérősen sétálgathattam. Betévedtem a termelői piacra, ami nálam a három veszélyzóna egyikét jelenti (kaja,háztartási eszköz, fülbevaló).

És megtaláltam! Gomba! Vargánya, rókagomba, őzláb gombaszakértői papírokkal igazoltan, frissen, illatozóan.

Na persze, hogy nem bírtam ellenállni. Azon a hétvégén tejfölös gombás csirkemell készült nokedlivel.

A következő héten a húgaimat vártuk, úgyhogy most már célirányosan vettem az irányt a gombásstandhoz. A képen látható vargányáknál nagyobb fejeket vettem, igazából a felszeletelt gombáról készített fotókon látszik majd a méretkülönbség

gomba tányérban

Gomba tányérban be a hűtőbe,másnap pedig frissen elkészült,így:

A nagy gáztepsit jól kivajaztam, vastagon, majd bedugtam az előmelegített sütőbe. Amikor felforrósodott, belefektettem a szeletekre vágott vargányákat, amiket megszórtam durvaszemű sóval, pici borssal és oregánóval.

gomba szeletelve

Hagytam kicsit párolódni a gombaszeleteket, utána megfordítottam őket,hadd járja át őket mindkét oldalon a vaj. Közben egy nagy fej hagymát felkockáztam, vajon egy gerezd fokhagymával együtt megdinsztoltam, Kapott egy kis fűszert (sót, borsot, piri-pirit), egy evőkanál lisztet, majd egy bögre forró tejet és jól kiforráztam. Magyarán csináltam egy jó hagymás, sűrű besamelt. Ezt ráhalmoztam a gombaszeletekre, pár darab kis rókagombát megsózva mellétettem és készresütöttem.

gomba készen

Hozzávalók:

2-3 kanál vaj és egy kanál olaj a tepsibe, 1-2 kanál vaj a mártásba

néhány nagy fej vargánya (ha van más gomba is otthon, szintén belemehet)

só,bors, oregánó, ízlés szerint egyéb fűszerek

1 nagy fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 bögre forró tej

1 kanál liszt

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr776833619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2014.10.27. 06:20:25

Ez nagyon szép, nyilván finom is, és ami külön tetszik benne, hogy nincs túlgondolva.
Szombaton túráztunk egy jókorát, tele van az erdő gombával. Gyönyörű, fiatal, de mégis kistányér méretű őzlábak, és rengeteg rókagomba. Sokszor szedtem és ettem már abból a négyfajta gombából, amit biztonsággal felismerek, és még élek :)
(Sajnos ez a drága ember nem hiszi el. Mármint nem azt, hogy élek, hanem hogy nem lesz baja az általam szedett gombától...)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.10.27. 10:15:27

Egyszerűen isteni - országomat egy vargányáért! Ezzel szemben a rögös valóság minálunk, hogy csak csiperkés-csirkemelles-tejszínes fusilli készül.

Hurri Kán 2014.10.27. 11:57:44

Finom. Egy kis darát hússal megszórva talán még jól is laknék tőle ;)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.10.27. 18:24:33

@Kató néni: nagyon vissza kell magam fognom, hogy ne variáljak agyon mindent :)
@Mitzi von Küche: nincs mindennap karácsony! :D
@Hurri Kán: vega a tesóm, te dili, azért nincs rajta hús :)

Hurri Kán 2014.10.27. 18:31:15

@AnicasubRosa:
Én nem vagyok vega, ennek ellenére rajtam sincs hús :D

Daró 2014.10.27. 18:36:16

Nagyon jó! De mi volt hozzá a köret? Ebből így ipari mennyiség fogyhat ha nem adtál mellé valami ballasztot :-)
Még egy kis juhsajttal vagy valami lágyabb ízes kéksajttal a besamel felturbózva (persze hagyma nélkül, csak fokghagymával) is megérne egy misét...(már ha ennek van így értelme)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.10.27. 18:47:35

@Daró: van ám, csak más kaja is volt és nem akartam, hogy üssék egymást. petrezselymes krumplipüré volt, ugyanezen okból, meg mert azt előre el tudtam készíteni és az később is élvezhető, nem csak frissen.
A férj pl. sült oldalassal ette a gombát:D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.10.27. 19:24:09

@Daró: A vargánya finom ízét nem nyomnám el erős sajtokkal. És itt a válasz arra, hogy mindig mindenre parmezánt teszek-e - hát nem!
Holnap, ha meglesz az öntöző víztelenítése és a téligumik felrakása és még maradna időm délelőtt, ki is nézek a piacra vargánya-ügyben. (Vagy a hideg miatt már nem lesz?)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.10.27. 20:05:01

@AnicasubRosa:
18:24:33-kor kelt hsz-ed utolso sora nemi magyarazatra szorul.
Tesod a vega, es ezert @Hurri Kán: a dili? :DDD

@Daró:
Ne biztasd ballaszt adasra, meg a vegen raszokik a fott tesztara. Jo ez igy ahogy van, nekem tetszik. Keksajtos otleteden ragodva, a krumplipurebe keverve nemi zellerzolddel a tetejere piritott dio.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.10.27. 20:38:14

@AnicasubRosa: ha van sult oldalas meg krumpli, akkor a gombat el is hagyhatta volna
/azurad/

Vincenzo90 2014.10.28. 02:59:13

Persze, étteremben gyenge a vegas választék. Pont mint uszodában a vízmentes medence. Egy egyre kevésbé divatos értelmetlen hóbort maroknyi követőjeként nem lehet könnyű, nem irigylem. A vargánya egyébként szuper, és tényleg a természet nagy ajándéka, főleg a csiperkéhez képest, de vannak személyes véleményem szerint sokkal ízletesebb, érdekesebb gombáink is. A cikkben említett rókagomba, vagy a szegfűgomba, kucsmagomba, stb. Csodásak. Úgy sajnálom, hogy sok ember nem ismeri őket, én például a rosszul elkészített, fantáziátlan menzai gombás fogások miatt hittem, hogy nem szeretem a gombát. Ennél jobban már csak a vegákat sajnálom. :-D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.10.28. 09:42:42

@Vincenzo90: Első találkozásom a rókagombával Innsbruck városában esett néhány éve. Az étteremben a tejszínes rókagomba-ragu (Pfifferling) ugyanannyiba került, mint a húsos ételek, de - egyszer élünk alapon - azt rendeltem és azóta feltétlen híve lettem e nemes gombafajnak. Arrafelé és Német-, Olaszországban isteni gombás ételekből válogathatunk a szezonban, de miért kell ezért annyit utazni? Nálunk miért nincs az éttermi kínálatban? (Költői a kérdés...)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.10.28. 10:52:53

@hagyma: a férjem. Uram nincs, szolga nem vagyok :)
@Vincenzo90: viszont ha már valaki spéci módon étkezik, valamit nagyon nem szeret, vagy allergiás valamire, akkor az ember csak odafigyel rá. :) Így született nálunk a diómentes zserbó mogyorókrémmel, vagy pl. a legjobb húsmentes ételek :) ízlések és pofonok, meg ugye, különbözőek :)
@Mitzi von Küche: finom is volt a rókagomba,számomra az nem igényelt az alap só-bors fűszerezésen kívül semmit. de előző héten a tejszínes gombás csirkemellhez is passzolt az íze :)
@dömbi: nem volt ok-okozati összefüggés :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.10.28. 10:56:29

@Vincenzo90: beleolvastam az aktivitásodba: bírlak :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.10.28. 20:07:28

@AnicasubRosa: de legalabb nem a " parod "
a helyes kifejezes az "uram es parancsolom"
naturlich

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.10.28. 20:28:13

@hagyma: ezt most komolyan el tudod képzelni rólam? :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.10.28. 20:54:22

@AnicasubRosa: hat ha en itthoin Marynek aszondom
UFF!!!

.......akkor utana azt csinal amit akar
de a torzsfonok en maradtam:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.10.28. 21:00:13

@Mitzi von Küche:
Nem kell odaig elmenni, eleg lenne orszagon belul odamenni, ahol terem pl. varganya.
Otthon vizesruhazni kell a nepet, ha meglatjak a piacon 2500-3000 ft/kg-jat, addig az emlitett orszagokban ennyi penzert 10 dkg-t sem adnak. Vasarloknak eszukbe sem jut, hogy mi munka osszeszedegetni az erdoben 1 kilora valo gombat.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.10.28. 21:02:29

@AnicasubRosa:
Nye-he-heee, en igen.
Vizualizalom, ahogy A eled all az urad es parancsolod modjan... :DDDDDDD

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.10.28. 21:16:32

@dömbi: Bizony, igazad is van. De a magyar éttermekben mégiscsak elvétve van finom gombaétel.
A csiperkés fusilli pedig - friss híján- kapott egy kis fagyasztott vargányát. (Ebből mindig tartok otthon készletet: feldobja a dolgokat.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.10.28. 21:48:54

@Mitzi von Küche: amugy lehet az is benne van a gomba-hus parositasi ellenerzesemben, mert mai napig emlekszem, hogy egerben a Belvarosi etteremben vacsoraztam belszint wellington modra, azutan kb 24 orankeresztul hanytam es nem a pia miatt
ennek v an 25- 30 eve, ugy nez ki a gyomrom nem felejt
otthon sem parositom a sajtot- gombat a husokkal, de kulon kedvelem, de etteremben az kizart hogy gombas etelt rendeljek, vagy halat
jo, juniusban ettunk szilvasvaradi pisztrangot, de azt is nyersen vettem, ecsanyam sutotte, meg egy helyen bevallaltam a harcsaporkoltot egerben, nem volt jo...

Benikuty 2014.10.29. 07:16:45

@hagyma: aki odament arra az iszonyú szutyok helyre enni, annak ennél több leokádia is kijárt volna...
Megjegyzem, hogy Egerben 1-2 kivételtől eltekintve ma sincs értékelhető vendéglő. Harcsapörkölt? Ejnye, Tivadar, házhoz mentél szopni... :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.10.29. 07:46:14

@Benikuty: A Macok bisztrót többen dicsérik mostanában.

Fenchurch68 2014.10.29. 08:01:54

Tegnap Lillafüreden véletlenül szembefutott velem egy grillezett pisztráng, és én nem futamodtam meg :) A legszebb az a történetben, hogy a három lányomból az egyik szintén azt kért, a másik kettő pedig, akik eleve gyanakvással viseltetnek minden olyan halétellel szemben, ami szofisztikáltabb a panírozott halrudacskánál, hajlandó volt megkóstolni. Aztán ők is kértek.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.10.29. 09:52:24

@Mitzi von Küche:
En ezzel azert vitatkoznek.
Szezonalisan van hazai ettermekben is jo gombaetel.
Anyosomek kornyeken tavaly, konkretan belefulladtak a nepek a rengeteg gombaba, foleg varganyarol beszelek, de az iden sem panaszkodtak.
Sokszor ettunk kivalo eteleket etteremben a kornyeken szedett gombakbol. Azt sem gondolnam, hogy az a tanyer etel csak azert volt olyan, mert Dombike belepett az etterembe.
Ausztriaban es Olaszorszagban is raktak mar elem olyan etelt, hogy azt hittem kifutok a vilagbol.

@Vincenzo90:
En nem sajnalom a vegakat, isten tartsa meg jo szokasukat. Addig nekunk husimadoknak tobb hus jut. :DD

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.10.29. 10:17:09

@dömbi: A helyzet mifelénk sajnos ilyen, de Bp-en is általában csak egyszerű rántott gombát lehet kapni (vagy nem jó helyen jártam).

Benikuty 2014.10.29. 10:51:46

@Mitzi von Küche: köszi, megnézem. Aztán ott az Imola, ha még megvan. Azt meg én nem tudom és akarom megfizetni.

Benikuty 2014.10.29. 10:53:13

nálunk 5000 a vargánya. az sok, vagy elmegy?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.10.29. 11:24:45

@Benikuty: volt egy par ev, amikor normalis hely volt, elotte utana valoban kocsma volt a rosszabbik fahtabol
a harcsat a szechenyi utcaban ettuk valamelyik helyen , nem volt rossz, cask nem volt jo, ketszer ettunk ott negyfelet /mindig kulonozot rendelunk es azutan felezunk Maryvel/ es osszessegeben jo volt
de igazan Mary is az anyu kajajat birta
mondjuk jellemzoen a legtobben a szechenyi utcaban a retro hamburgeresnel voltak zabalni

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.10.29. 11:51:57

@Benikuty:
Otthoni arakhoz kepest szerintem rendben van.
20 evvel ezelott a Feny utcai piacon arultak 15 ezerert.
Igy volt, mert meg a pasim is atment megnezni, annyira meglepodott.

Hurri Kán 2014.10.29. 13:38:42

@Mitzi von Küche:
Mit ne mondjak, nem szívbajosak az árakkal...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.10.29. 13:47:35

@Benikuty: Gyerekek többször próbálták és meg voltak elégedve (mit mondjak, igényesek az ételre)...
A múltkor 4200 volt a vargánya a Vásárcsarnokban, de vanda és öveg:)

skylla 2014.10.29. 15:21:23

Jo poszt.

Itt megfizethetetlen a varganya. Vagy kukacos. Vagy mindkettö.

Fenchurch68 2014.10.29. 17:53:16

Ma a csirkecombok mellé bedobtam a tepsibe pár szép nagy fej barna csiperkét - tudom, termesztett gomba, sok íze nincs -, a kalapokba belekanalaztam a maradék lecsót, ami már egy adagnak kevés lett volna, a tetejére morzsoltam egy kis füstölt gomolyát. Így azért még íze is volt, a gomba inkább a hordozóeszköz szerepét töltötte be :) De lehet, hogy holnap útba ejtem a piacot, hátha lesz valami jó kis erdei gomba. A reményhal lassan úszik...

Fenchurch68 2014.10.29. 17:55:00

@dömbi: Anyám a Fény utcai piactól öt percre lakik, és tegnap egyeztettünk pucolt dió árakat. Itt nálunk a sarkon 2800,-. Náluk 4800,- . Már érdemes volt elköltözni :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.10.30. 19:44:38

@Kató néni:
Tudom, hogy orszagon belul is van elteres, de kozel sem annyi, mintha elmennek kulfoldre gombas etelert. Ha jol emlekszem nemreg pont itt hoborogtem, hogy 5-6 dkg. szaritott erdei gombaert kertek tizenvalahany frankot. Hat..., nem alltak erte sorba.
Vigaszul szombaton kapok frissen szedett sitaki gombat, igaz termesztett, de most jo lesz az is. :DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.10.30. 21:26:46

Van valakinek tapasztalata Bamix botmixerhez valo zoldsegszeletelovel?
Halas koszonomert csereben ne tartsa magaban. :DDD

Hurri Kán 2014.10.30. 21:37:35

@dömbi:
Nekem volt, de elmúlt! :D

Benikuty 2014.10.31. 08:08:59

@dömbi: a bamix valami új sikosító?

Fenchurch68 2014.10.31. 09:33:49

@dömbi: Barátnémnak van, és meginterjuholtam a kedvedért. Azt mondta, hogy szépen és gyorsan reszel és szeletel, viszont egyszerre keveset, kicsit macerás folyton utánatöltögetni a nyersanyagot. (Mondjuk ő alaphelyzetben négy nagykamaszra és két felnőttre főz, szóval lehet, hogy normál háztartásnál másképp van.)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.10.31. 09:57:40

@Kató néni:
Halas lennek nemi infoert, ja es az ara is erdekelne.
Normal haztartas nalam sincs, de valami szerkezet kellene.
Fotorol ugy tunik, hasznalhato, kis helyen elfer, es a rudmixert a heten kaptam.

@Mitzi von Küche:
Majd en tesztelem, referalok, aztan lesz neked is, pont mint a Kichen Aid. :))

@Benikuty:
:DDD
Ha ralepsz...:)))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.10.31. 10:14:39

@dömbi: Igazi Éva, csábítgatja az embert mindenféle dolog beszerzésére...
Egy kis adalék a tapasztalatokról:
www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=125544

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.10.31. 15:40:05

@dömbi: mar megint a hal
mar a koszonet is halas

Fenchurch68 2014.10.31. 20:05:37

@dömbi: Münchenben laknak, szóval nekik Zauberstab néven fut, és ajándékba kapta anyóstól. De magát a rudat :) húsz éve használja, és szereti.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.10.31. 20:58:28

@Mitzi von Küche:
Koszi, ezt mar atneztem, okosabb nem lettem tole.
Bevallom oszinten, a Kichen A. kiegeszitoire varok, ha ismet potom aron kinaljak, azonnal megveszem. Azzal majd lehet mennyiseget apritani, es lehet, hogy meg az unokaim is hasznalni fogjak, annyira tartos.
Ez a rudmixer teljesiti az elvarasaimat, meg a ferjemnek is meg kellett mutatni, hogy lesz a tejbol 15 mp. alatt hab. OK, csaltam, 1,5 %-ost irnak, nekunk itthon csak 3.6 %-os van. Ma este fagyit csinalunk jegge fagyasztott tejbol, es afonyabol, holnap majonez van a tantervben. En mar most tudom, lesz neked is ilyened rovid idon belul. :)))

@hagyma:
Meg mindig jobb a halas koszonet, mint a halálos. :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.10.31. 21:03:01

@Kató néni:
En is ebben bizom, hogy beall harmadiknak a kedvenc haztartasi gepeim melle, es hogy a Dögök is hasznaljak majd ha ugy adodik. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.10.31. 22:05:20

@dömbi: Pont ez jutott eszembe, a KitchenAid-nek remek zöldségszeletelő feltétje van... (Én a majonézt is a K A-del csinálom).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.01. 06:45:51

@dömbi: egy jo kis halalos oleles jobbmint egy gombhal

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.11.01. 08:31:24

@Mitzi von Küche:
Eddig en is azzal csinaltam, nagyobb mennyiseget ezutan is.
K A tartozekai eleg helyigenyes, a Bamixe kozel sem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.01. 16:23:18

Mary lecsot akar fozni
egy nagyon roved receptet, ha valaki
/atneztem a neten, hol a parit teszik elobb,, hol a paprika, hol van fogkhagyma, hol nincs, hol van pirospaprika hol nincs
szoval cask jelmondatokban
/ kolbaszost akar, se rizsa, se tojas
van kalifornia paprikank, lengyel kolbaszunk / olyan mint a lecso kolbasz/ paradicsom, fuszerek
tenyleg tok roviden
remlik volt itt lecsorecept, de nincs a job savban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.01. 16:26:50

oh mar meg is talaltam
azert a sorrendet betartva egy kis pirospaprikat es kolbaszt cask teszunk bele
es most atfutom a nagy lecsovitat:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.01. 16:29:36

na, akkor meg tudtam lecsot sutni
komolyan mondom, ha a konyhaban vagyok siman megcsinalom, de igy hogy el akarom mondani Marynek hogy is csinalja, minden mas
egyelore botba van
de O akarja csinalni...
na majd less valami:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.01. 16:45:43

na majd megirom, milyen let az amerikai nej Magyar lecsoja
nincs konnyu helyzetben ezzel a szalonnaval meg ezzel a kolbasszal
a paprika meg a paradicsom az OK
hagymarol nem is beszelve az tokeletes

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.01. 20:50:09

@Mitzi von Küche: es a lecso is fasza let
ezt alakarcintom
latszik rajta, a Magyar konyha /en/ nevelese/
es jo ez kalifornia paprikaval is
a kolbasz lehetett volna Magyar fustolt, de van aki, mint a blog egyik gazdaja, aki nem szoke, nem is tesz bele,
mi tettunk
2 vajdlinggal ettem nagyon jo francia kenyerrel
mar cask a fogadasomnak kene jonni 7-bol hat meg van, meg a Barca hianyzik, jol esne ez a $ 81.46:)
pihegunk a lecsotol
feherbort kell ra innom, erre nem megy a sor
es tenyleg nem kell bele pirospaprika, mert nem is volt itthon, ebben igaza van voros hajunak
jovo heten megtanitom az en vereshajumat nyarikaposztat fozni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.01. 20:56:08

@Mitzi von Küche: amugy zoldsegekben tenyleg erosek vagyunk
sertesben szalonnaban turoban utana kell menni a dolgoknak
meg belsosegekben es kacsaban-libaban
nem beszelve a harasztrol

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.11.02. 15:31:11

@hagyma: a motivációd önös, de az eredmény mindenképpen dícséretes :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.11.02. 15:49:41

Még mindig nem kaptam friss rókagombát, sem vargányát, de csütörtökre ígértek az Anica törzspiacán.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.02. 18:55:06

@AnicasubRosa: semmikeppen onos
miota voltunk otthon kifejezetten igenyli ezeket az alap Magyar kajakat
hat akkor tsanulja meg mekkfozni is
nahat!
@Mitzi von Küche: ne haggya neki!
az ura mar unja a gombat!!
süti beállítások módosítása