Vacsorát kell gyorsan csinálnom és a hűtőmben nincs semmi egy csokor petrezselyemlevélen kívül... Mélyhűtőm tele, de nincs idő kiolvasztani... Mit tegyek? Nézzünk körül a spájzban.
Van egy-két tonhal- és egy paradicsomkonzerv - ezzel már lehet kezdeni valamit. Olasz szárazészta mindig van idehaza, akárcsak némi olajbogyó és csodás nagyszemű kapribogyó, hagyma, fokhagyma. Ja és az ablakpárkányon ékeskedik egy cserép rozmaring. Szóval, a vacsora alapanyagai előálltak.
Lobogó vízben, amihez némi sót és olivaolajat adtam, megfőztem a tagliatelle (szélesmetélt) tésztát. Közben bőven van idő a mártás elkészítésére.
Felkockázott fél hagymát enyhén megpirítottam olajon, hozzáadtam a két doboz saját levében eltett tonhalat. Belekevertem fél doboznyi paradicsomot, az egész szemeket kissé összevágva. Került rá két gerezd fokhagyma, egy ág rozmaring és a petrezselyem levelei felaprítva.
Most következett egy marék magozott fekete olivabogyó kisebb darabokra vágva, és a felaprított kapribogyó, a pikáns ízhatás biztosítására. Végül sóval, borssal és kevéske cukorral állítottam be a végső ízeket.
7-8 percig kis tűzön összeforraltam a mártást - közben a tészta is megfőtt, amit leszűrtem. A főzővízből megmentettem kicsit, mert a tészta és a mártás összekeverésénél még érdemes egy-két kanállal hozzáadni.
Guszta lett a tonhalas tészta. Tálaláskor parmezánsajtot reszeltem rá, ami frissen reszelve a legzamatosabb. Halas tésztához parmezánt? Ez ellen egy valódi olasz valószínűleg tiltakozna, de így a legfinomabb - higgyétek el!