Paradicsomi állapotok: nyári vasárnap (bár a hőség inkább pokoli) és egy könnyű és finom pisztráng-ebédet kell előállítanom, de úgy, hogy hamar kész is legyen, ne szenvedjek a konyhában fél délelőtt, ahelyett, hogy az árnyas teraszon pihennék.
Így tehát mediterrán paradicsomos pisztrángot készítettem. A hozzávalók itt láthatók: két szép konyhakész pisztráng, három paradicsom, magozott fekete olajbogyó, kapribogyó (most nagyszemű volt itthon), friss zsályalevelek a piacról, citrom, fokhagyma, só, bors, olivaolaj (a bazsalikom lemaradt a képről).
Nagy ovális jénai tálba helyeztem a megsózott-borsozott pisztángokat egy kevés olivaolajra, hasukba pár szál leveles zsálya és fokhagymagerezd került. A tálat körberaktam vékonyra felkarikázott, enyhén megsózott paradicsommal és az aprított kapribogyóval.
Most következtek a fekete olivaszemek felezve, kb.10 darab és néhány apróra vágott bazsalikomlevél. Végül egy felkarikázott citrom tette fel az i-re a pontot. Így várakozott (átmenetileg lefedve) a még hideg sütőben a pisztráng egészen addig, míg a gyomrunk ebédidőt nem jelzett.
Ekkor levettem a fóliát a sütőtálról, meghintettem olivaolajjal a halat és a paradicsomkarikákat és bekapcsoltam a sütő grillfokozatát. Kb. 10 perc múlva megfordítottam a pisztrángokat, hogy a másik felük is kapjon közvetlen hőt.
Ezalatt gyorsan összeállítottam a zöldsalátát és összekevertem az öntettel, ami mustárt, nagyszemű sót, egy kávéskanál mézet, egy löttyintésnyi barna balzsamecetet és extra virgen olivaolajat tartalmazott.
Néhány perc munka, semmi izzadás a konyhában és már el is készült a könnyed paradicsomi pisztráng.