recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Bergamói kóstoló

Mitzi von Küche

2016. június 27. - Mitzi von Küche

 A hegyek lábánál terül el az ősi lombard város, Bergamo. A közelben fekszik Milánó, ezért sokan csak leszállnak itt és már mennek is tovább, pedig van benne bőven látnivaló.

img_8199.jpg

A felsőváros (Citta alta) várfallal erődített középkori városrész, ahová funicularéval lehet feljutni. Sokáig volt velencei fennhatóság alatt a város, amit a szárnyas oroszlán díszítések is mutatnak a reneszánsz épületeken.

img_8135.jpg

A dóm és a gyönyörű Colleoni kápolna.

img_8177.jpg

A zegzugos utcácskákon való csatangolás után meg is éhezik az ember. A helyi ételspecialitások igen figyelemre méltóak, például a casoncelli, egy hússal töltött friss tészta, zsályás vajjal és pancettával átforgatva. 

img_8216.JPG

 A polenta jellegzetes bergamoi étel: íze nem hasonlít a mi puliszkánkéra, könnyedebb annál (valószínűleg a hozzáadott teljes kiőrlésű liszt miatt), a helyi taleggio sajttal összefőzve, grillezett kolbászkákkal és porcinival (vargányagomba) tálalva remek ízkombináció.

img_8188.jpg

 És egy kis desszert, a neve: Polenta e osei - szó szerint polenta és madárka, városszerte lehet kapni és csak külsőleg hasonlít a polentára, igazából imádnivaló marcipános - mandulás finomság.

img_8126.JPG

Itt árulják a híres caciocavallo (ejtsd: kacsokavallo) sajtot. 

img_8214.jpg

 

img_8195.jpg

Amikor repülőjegyet válogattunk, akkor figyeltünk fel Bergamo nevére, sajnos, azelőtt nem hallottam róla. Kellemes tapasztalatokat szereztünk: bőven vannak látnivalók, szép sétautak, jó üzletek, kiváló gasztronómia (és a fagyit még nem is említettem)... Azért írtam ezt a posztot, hogy kedvet csináljak ehhez az emberi léptékű, barátságos városhoz.

img_8170.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr188824560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kolléga 2016.06.28. 15:06:25

Ha valaki egy több napos milánói kiránduláson van, mindenképpen érdemes legalább egy napot Bergamoban tölteni. Vonattal csak egy óra a Centraleról és a bergamoi pályaudvarról gyalog be lehet sétálni a belvárosba. A felsővárosba fel lehet jutni gyalog is, de érdemes a siklóval felmenni.

A helyi ételek nem a mi pénzünkre voltak szabva, így ezekről nem tudok mit mondani :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.06.28. 15:16:07

@AnicasubRosa: Nézd meg a Debrecen - Milano/Bergamo jegyárakat (W) és csodálkozz :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.06.28. 15:19:11

@Kolléga: Étkezni a felsővárosban drágább (turista-árak), az alsóvárosban elfogadható. Pl. egy népszerű étteremben 3 fogásos menü + desszert + kávé és innivaló összesen 19 Euro/fő.

EZAZ! 2016.07.01. 18:59:00

Monica Bellucci desszertként - nem is értem, miért jut eszembe egy ennyire idős színésznő.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.11.28. 18:06:54

Update: a polenta taragna a puliszka (azaz kukoricaliszt) mellett nem teljes kiőrlésű lisztet, hanem hajdinalisztet tartalmaz - ettől szürkés a színe. Tálalás előtt reszelt hegyi sajttal keverik el - valami isteni...
süti beállítások módosítása