recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Kacsa és birsalma: nyerő páros

Mitzi von Küche

2016. október 31. - Mitzi von Küche

A kacsacombot és mellet mindenki szereti, de sokszor elég zsíros, a szokásos párolt lilakáposztával körítve meg egyenesen kihívás a gyomornak. Ezt próbáltam feloldani a kacsa és a birsalma párosításával. Remekül kiegészíti egymást a kettő, a savanykásan édes birsalma jól kompenzálja a kacsahús zsírosságát.

Hadd büszkélkedjek saját termésű birsalmáinkkal:

kacs_birs1.jpg

Két hízott kacsacomb, egy pecsenyekacsa-comb és -mell került kerek öntöttvas sütőedényembe. A húsokat besóztam, borsot őröltem rájuk, egy kis rozmaringlevél is került a tetejükre és közéjük szórtam négy meghámozott, felszeletelt birsalmát. Megöntöztem egy kis vörösborral és némi vízzel is felengedtem.

kacs_birs2.jpg

A sütőt előmelegítettem 190 fokra, beleraktam az edényt a nehéz öntöttvas fedőt rátéve és egy óra hosszáig rá sem néztem - de szeretek így főzni! Attól kezdve időnként villával ellenőriztem a vastagabb részek puhulását. Kb. másfél óra után levettem a fedőt, hogy szép színt kapjon a kacsa: összesen szűk két óra hosszat töltött a sütőben.

kacs_birs3.jpg

Közben a párolt rizs is elkészült az én egyszerű receptem szerint: egy jénai tálba teszem a rizset, bőven felöntöm vízzel, megsózom, kap egy gerezd fokhagymát és lefedve 10 percig mikrózom. Utána állni hagyom, majd a kacsa zsírjából hozzáadok néhány kanállal és elkeverem, ezután még 2-3 percig mikrózom. 

Tálaláskor egy kis birsalmát is teszek a rizs mellé, savanykás íze kellemes kontrasztot ad. A kacsacomb bőre ropogós, belseje puha és zaftos, amilyennek lennie kell.

kacs_birs4.jpg
 A maradék húst vacsorára hidegen megettük, egyáltalán nem száradt ki, ami a kacsamell esetében elég ritka. A birsalma zamata talán még jobban érvényesült -  újabb ötletet is kaptam egy hidegtálhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr2611907547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emilia Mátray 2017.09.29. 08:23:04

Nagyon szeretem a kacsa finomságokat !
aprólékából finom levest készítek .
A két combját , mell húsát , kacsa kövér ágyon
szeretném elkészíteni ! Az önök által javasolt
fincsi fűszerezéssel és technológiájuk szerint .

A véleményem megfogom írni Önöknek , hogy ízlett - e ?

Üdv : Emília .
süti beállítások módosítása