recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Mediterrán nyári fantázia: citromos farfalle Jakab-kagylóval

Mitzi von Küche

2018. június 26. - Mitzi von Küche

 A gyönyörű nagy Jakab-kagyló ünnepi eledel, írtunk is már róla régebben a Lepcsánkparty blogon: http://lepcsankparty.blog.hu/2013/12/21/szent_jakab_kagylo_mitzi_von_kuche   Itthon ritkán elérhető, most csak kisebb méretűeket kaptam fagyasztva, korállal együtt, de örültem ennek is. Két személyre elég soványka ebéd lenne a kagyló magában, ezért egy mediterrán jellegű tésztát ötöltem ki hozzá. Citromos farfalle, azaz pillangótészta volt itthon, pirítottam egy kis fenyőmagot, üde friss bazsalikomom is van az ablakban, az új fokhagymának pedig ilyenkor verhetetlen az íze.

farf7.jpg

Íme, a hozzávalók.

farf1.jpg

 Előbb sugót /ejtsd: szúgó/ készítettem, azaz olivaolajon dinsztelt hagymán, fokhagymán pároltam meg az apróra vágott paradicsomot. Ízesítése só, bors, provanszi fűszerkeverék és pici cukor volt. Amikor már jól összefőtt, mehetett hozzá az apróra vágott bazsalikomlevél is. Ez lesz a tészta lelke.

farf2.jpg

 Feltettem a farfallét lobogva forró sós vízben főni, közben vaj és olivaolaj keverékében, egy gerezd fokhagymával ízesítve középerős tűzön megsütöttem a sózott, borsozott Jakab-kagylókat, mindkét oldalukon 1-2 percig és nem tovább. 

farf4.jpg

 A serpenyőben néhány kanálnyi paradicsomos sugót összekevertem a kagylóval, majd hozzáadtam a pillangótésztát is és összeforgattam. Frissen aprított bazsalikomlevéllel meghintettem.

farf5.jpg

 Közben összeállítottam a tészta mellé a salátát is, a salátakeverékhez negyedelt koktélparadicsomokat és kockázott avokádót vegyítettem és összekevertem saját készítésű salátaöntettel /mustár, só, cukor, balzsamecet, olivaolaj, jól összekeverve, pici vízzel hígítva/.

farf3.jpg

 Tálaláskor megszórtam a tésztát a pirított, aprított fenyőmaggal, ami tovább erősítette a mediterrán ízeket. Fogyasztás előtt még pár csepp friss citromlével is ízesítettem.

farf6.jpg 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr4914067855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.06.26. 06:57:09

Jó... és a hozzávalókat hol lehet beszerezni? A legközelebbi olasz kikötőben? :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.06.26. 08:56:46

@hullajelölt88: Biztosan ott is, de mindent idehaza szereztem be. Jakab-kagyló: madaras, ciromos farfalle és fenyőmag: A... német diszkont.

hullajelölt88 (törölt) 2018.06.26. 14:33:41

@Mitzi von Küche: A... _NÉMET_ diszkont? Egy franciát ismerek, amit madaras tesco-nak szoktak nevezni, német most nem jut eszembe. ;)

hullajelölt88 (törölt) 2018.06.26. 15:38:51

@Mitzi von Küche: az diszkontnak számít? Oda viszonylag gyakran járok, de ilyen kagylófélével még életemben nem találkoztam náluk... de majd megnézem újra.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.06.26. 19:34:39

@hullajelölt88: Hát a németeknél mindenképpen, nálunk a színvonalasabbak közé tartozik. Pl. a nagyobb garnélákat általában ott veszem. Konkrétan a kis Jakab-kagylót, mint írtam, a madarasban szereztem (Au). Rendes, nagyméretű Jakab-kagyló általában van a Metroban (persze, fagyasztva, nem frissen), de szívbajhoz közelít az ára...

hullajelölt88 (törölt) 2018.06.26. 22:53:51

@Mitzi von Küche: ja, bocs, azon átsiklottam, hogy a kagyló a madarasból van... ez van, a szemem se fiatalodik :(((
süti beállítások módosítása