recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Kényelmes szakács étke (Gyvy)

2013. július 01. - Hurri Kán

Mondhatnám lustának is, de a kényelmes jobban is hangzik, és a valósághoz is közelebb van. A lusta kényelmes szakács eledele pedig nem más, mint a tarja. Ha négylábú, és nem bárány, bivaly, hópárduc vagy valami hasonló egzotikum, akkor ez az egyik kedvenc alapanyagom. Szerintem a disznó egyik legjobb része, azon kívül, hogy nagyon jó ízű hús, nagy előnye, hogy kezdő konyhaművészek is könnyen boldogulnak vele. Az egyetlen komoly merénylet, amit el lehet követni ellene az, ha valaki gondosan vékonyabb kartonpapír vastagságúra szeleteli, jól ki is klopfolja, hogy biztosan átsüljön és amolyan őszi falevél állagúra süti. Részemről kirántani is sajnálom, szerintem ahhoz is túl jó, de ízlések és pofonok. Inkább sütni szoktam: egyben, vagy szeletelve, akár tepsiben (szigorúan zsírban, nem autóalkatrész, hogy olajjal érintkezzen), akár jénaiban, akár parázson. Ahogy véleményem szerint pácolni sem különösebben érdemes (kivéve egy sörös-fehérborsos-mustáros pácot), nekem tipikusan az a hús, ami sokkal jobb ízű a frissen, sülés közben hozzáadott fűszerekkel.

És most következzen néhány variáció a témára.

Egyben sült tarja

Süthető akár csonttal együtt, akár anélkül. Akár egy beléje húzott füstölt kolbásszal, ha elég nagy darab, két szál kolbász is elfér egymás mellett. Egyben sütéshez kilósnál kisebbet nem igen érdemes választani, ha van alkalmas edény, szerintem a legjobb a másfél-két kiló közötti darab. (Amíg rá nem állt a szemem, hogy mekkora fér a sütőedénybe, colstokkal mentem a henteshez) A sütés pontos idejét nehéz meghatározni, nekem a következő ökölszabály vált be: hideg sütőbe téve maximális hőfokon 45 perc, utána annyiszor 20 perc, ahányszor fél kiló a hús kb. 150-170 fokon, és még 30-40 perc, magasabb hőfokon, akár a tetőt/fóliát levéve. Ha a sütés valamelyik fázisa kicsit kevesebb ideig, vagy tovább tart, netán 150 helyett csak 147 fokon történik, akkor sem fog elkezdeni a Föld visszafelé forogni.

Az alaprecept (jelen esetben értelmetlen beszélni róla, de abszolúte tudományosan hangzik):

A megfelelő méretű cupákot (akár csontos, akár csonttalan) lemosom, lecsepegtetem, szárazra törlöm. Fokhagymát pucolok, jó bőven, nem túl vékonyra vágom a gerezdeket, és beletűzködöm a húsba. Jó alaposan bedörzsölöm sóval és borssal, kb. két hosszúlépésnyi időt állni hagyom. Közben előbányászok egy alkalmas méretű sütőedényt, jénait, vagy ami kéznél van, az alját egész vékonyan kikenem zsírral, és beléhelyezem az előkészített tarját, lefedem, majd a már leírt időbeosztás szerint betolom a sütőbe. Ha kész, kiveszem, és ha nem vagyok mohó, csak másnap, hidegen eszem. Ez a változat készülhet beléje töltött füstölt kolbásszal, akár anélkül.

1012640 10201254208695716 299800982 n

Ha kisebb darab cupákot sütünk, egy füst alatt a köret is elkészíthető hozzá. Néhány fej krumplit pucolok, mérettől függően hosszában negyedbe, esetleg nyolcadba vágom, és beledobálom a tepsibe. Se nem sózom, se mást egyebet nem csinálok vele (szentségelést leszámítva, mivel nem szeretek krumplit pucolni), mire a hús megsül, addigra a krumpli is puha lesz, és elég neki annyi fűszer, amit a hús levén keresztül felszív. Legfeljebb egy-másfél deci vizet öntök alá, amíg a hús el nem kezd levet engedni, ne égjen oda.

És itt a tarja, félig ráadott borskabátban:

2

Eggyel bonyolultabb, de még ez sem egy konyhai ördöglakat, bors helyett vagy mellett valami zöldfűszert használni a sütéshez: oreganót, tárkonyt, vagy rozmaringot, bármelyik jó. Ugyanúgy bedörzsölöm vele a sütés elején is a húst, majd szórok még rá igény szerint a sülés utolsó fél-háromnegyed órájában. Ez a fűszerezés szintén nem zárja ki a füstölt kolbász használatát.

Végül, de nem utolsósorban, az egyben sültek között a kedvencem: almás-kakukkfüves változat.

Ez is készülhet kolbásszal vagy kolbásztalanul, a fokhagymát elhagyom belőle. Ennél a húst csak sóval dörzsölöm be, majd kakukkfűvel. Ezután a tarját beborítom vékony almaszeletekkel, és rakok néhány cikk almát az edénybe is, hadd süljön meg együtt a hússal. Az utolsó kb. háromnegyed órában itt is adok hozzá még egy adag kakukkfüvet. Ezzel a kivitellel egyetlen komoly baj van, a másnapra megdermedt almás-fűszeres pecsenyelé tunkolási jogáért könnyedén alakulhat ki ökölharc.

Nem egyben sült tarja

Általában tartok a mélyhűtőben pár szeletet belőle, kettesével-hármasával lefagyasztva. Egy-egy ilyen adag serpenyőben pillanatok alatt kisül, akár csak sóval, borssal ízesítve, akár fokhagymával, majorannával bolondítva, nyáron egy-két paradicsommal, vagy kovászos uborkával gyors és finom ebéd, uzsonna avagy vacsora.

Grillezéshez szintén az egyik nagy kedvencem, mindenféle hókuszpókusz nélkül is kiváló sültet ad. Hókuszpókusszal meg még kiválóbbat. Faszénen, vagy parázson történő sütéshez bő kétujjnyi szeletekre vágom (a vékonyabb kiszárad, mielőtt megsülne), gyengén megsózom a szeletek mindkét oldalát, és kb. egy órát állni hagyom. Mielőtt felkerül a rostélyra, csak akkor borsozom. Nekem a legjobb falatok akkor sikerültek, ha az elején jól odakapott, az sem baj, ha kicsit megpirul itt-ott, aztán a parázs széle felé húzva, valamivel lassabban sül tovább. Ha van kéznél valami friss zöldfűszer, az sincs a húsnak ellenére, a sütés utolsó kb. 10 percére szoktam megszórni valamelyikkel.

És végül következzék egy hókuszpókusz: jó pár évvel ezelőtt grillezni készültünk, ámde a társaság unta már a sima sült tarját, találjunk (JAK) ki valamit… Mivel a bolt már meglehetősen elérhetetlen távolságban volt, a meglévő készletekből kellett kiokoskodni valamit, a következőre jutottam: egy mélyebb tálba kanalaztam bőven mustárt, került bele néhány gerezd apróra vágott fokhagyma, némi fehérbors. Csípős paprika nem volt kéznél, ha lett volna, az sem marad el belőle. Összekutyultam a keveréket, és lassan barna sört öntögetve hozzá, turmixgéppel történő lassú keverés mellett sikerült egy pikáns, kenhető állagú masszához jutni. Kikentem vele egy alkalmas tálat, leraktam bele a hússzeleteket, természetesen közéjük is jutott a hókuszpókuszból, és a tetejükre is. Jó másfél órát hagytam így állni, majd a szokott módon megsütöttem mindet, sülés közben is került egy-két evőkanál mártás a húsokra. A rám jellemző tartózkodó szerénység nélkül jelenthetem ki, hogy senkinek nem akadt a torkán. Ezt a mustáros-sörös keveréket azóta megcsináltam csak úgy magában, pár órára mélyhűtőbe téve, majd elővéve, pirítósra kenve remek falatokat adott.

Legvégül, de nem utolsósorban: zsírban megsütött, szép régi, nem magyar szóval konfitált tarja. Ezt még nem követtem el, de hozzáértők szerint érdemes, úgyhogy sort kerítek rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr465383661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.01. 09:22:18

a rád jellemző tartózkodó szerénység megint könnyekig meghatott :D
fura, a cupák, az nálunk cuBák.

Egyébként a tarja szerintem is az egyik legjobb része Malackának :)

Hurri Kán 2013.07.01. 09:41:19

Máshol is előfordul, hogy cubákként emlegetik.
Következő poszthoz teszek néhány kísérletet szűzpecsenyével, mint másik kedvenc malacalkatrésszel.

Benikuty 2013.07.01. 10:11:03

...no, és az oldalas ugyebár... :)

Benikuty 2013.07.01. 10:12:05

...nahát, belepofáztam, pedig nem is akartam:(
elnézést

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.01. 10:55:44

@Benikuty: ne is mondd, mert csurog a nyálam! :D
amióta a ti hatásotokra egyben sütöm, azóta meg főleg tuti a zoldalas!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.01. 10:57:57

@Benikuty: oszt' miért nem? :D utálsz??? :( :P :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.01. 11:08:39

@Hurri Kán: és harciasan! :D mozogjon az a langyos állóvíz! ;) :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.07.01. 11:52:14

@AnicaSubRosa: Aztán ha olyan helyre kerülsz mint én, tudd, hogy az oldalasból végszükség esetén jó húslevest is lehet főzni.
@Hurri Kán: Nagyon szeretem, és hidegen még jobb.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.01. 13:26:28

@dömbi: mi magyarok olyanok vagyunk,mint McGyver: bármiből bármit :D

(ünneplem a ktv-napot:szétborítottuk a hálószobát, festés :/ 7 zsáknyi ruhámat paoltam ki csak a gardróbból, plusz a válfások...de sosincs egy göncöm, amit felvegyek :D )

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2013.07.01. 14:20:30

@AnicaSubRosa: A göncös teljesen normális női meglátás.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.01. 14:47:03

@dömbi: mert teljesen normális Nő vagyok, nem? :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.01. 15:09:03

@Hurri Kán: szűzpecsenye kolbásszal töltve, az már korhatáros poszt lesz! :DDD

Hurri Kán 2013.07.01. 15:11:32

@AnicaSubRosa:
Ha maga az étel nem is, csak ha leírom, mi történt, amíg elkészült ;-)

Hurri Kán 2013.07.01. 15:18:48

@AnicaSubRosa:
És van még pár nyúl a cilinderben :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.07.01. 18:11:13

Tudományos alapossággal megírt, gondos empirikus tapasztalatokon alapuló poszt. Szerzője szokott szerénysége miatt nem is írok többet - csak annyit még, hogy cubák! :)

Daró 2013.07.01. 18:35:33

@AnicaSubRosa: A cubák nálunk a csont.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.01. 19:17:04

@Daró: ja, rajta egy hatalmas húsdarabbal :)

1kutya 2013.07.01. 19:58:44

a poszt újfent zseniális, grat a szerzőnek!

ezt a mustáros-sörös verziót következő platnizáskor kipróbálom, ölég jól hangzik!!!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.01. 20:00:00

@1kutya: lassan jogdíjassá tesszük a termékeinket ;)

1kutya 2013.07.01. 20:00:19

@Daró: elméletileg a csontozatlan tarja is cuB(P)ák, hisz benne a csont!? ;)

1kutya 2013.07.01. 20:01:13

@AnicaSubRosa: majd Gyury leissza nálam a jogdíjat, nyugi! :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.01. 20:02:02

@1kutya: nincs kétségem :D
és nyugodt vagyok...mint a nyúl...? :D

1kutya 2013.07.01. 20:06:32

@AnicaSubRosa: "nem vagyok ideges, fő a nyugalom..."

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.01. 20:08:02

@1kutya: 100 évig??? Isten ments :) ilyen tempóban annyit nem lehetne kibírni...

süllőcske 2013.07.01. 22:08:54

Csucsu husik! Tarja jó, engedelmes, finom. Parázson nyilván a legjobb, de serpenyőzve is remek. Ezt én úgy csinálom, hogy hogy forró serpenyőt szalonnával megkenek, ráteszem a sós borsos vastag tarját és súlyt teszek rá. Így szuper piros kérge lesz gyorsan, fordítás, súly rá, mellé fokhagymaszeltek, igény szerinti zöldfűszer, mikor ez az oldala is piros, vajat dobok rá és átforgatom a fűszeres hússzafttal keveredő vajon. Kicsit hagyom még pici lángon, majd félrehúzom.
Pillanatok alatt megvan, és nagyon friss, zamatos, omlós pecsenye.

medvedr 2013.07.02. 12:24:43

Sörös mustáros kence jónak tűnik.

Hurri Kán 2013.07.02. 12:54:02

@1kutya: @medvedr:
Próbáljátok meg, érdemes ;-)

@süllőcske:
Eddig súly és vajtalanul sütöttem, de most megint tanultam valami újat és jót. Már megérte megírnom ezt a posztot :)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.02. 12:55:27

@medvedr: külön-külön is, nemhogy együtt :)
Doki, olvastad, hogy valami újabb remek törvény haszonállattá minősítette a kutyát, amiből valami jogász levonta a következtetést, hogy ezentúl nálunk is ehető? :O tiszta hülye, aki nem normális...:/

Hurri Kán 2013.07.02. 13:06:04

@AnicaSubRosa:
Súlyos tudatlanságban tévelyegtem :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.02. 21:36:42

@1kutya: hát Robi, nem tudom... úgy érzed, olyan ennivaló vagy? :P :D

süllőcske 2013.07.02. 21:46:15

@Hurri Kán: A többi carne élményeidet is kíváncsian várjuk.
A sörös-fokhagymás-mustáros kenet nagyon jó, teccik.
Ilyesmit alkalmaztam csukasütéshez, és egy darabig nehezen tudtam váltani róla, annyira finom..

Hurri Kán 2013.07.02. 22:13:03

@süllőcske:
Megnézem, mi van még a kalendáriomban ;)

süllőcske 2013.07.02. 22:28:32

@AnicaSubRosa:
Ahogy vesszük, lehet akár kultikus is..
Csak nem templomszagú, szerencsére nagyon is életteli illata van, mikor sül benne a hús.
"Fölkent téged az Úr(Hurri Kán), hogy népeknek csodálatává legyél."

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.03. 06:35:20

Jók ezek a tarja variációk.
Én vagy 3-4 órán át hagyom megenyhülni a hűtőből kivett húst, majd serpenyőben körbepirítom. Utána sütőben, rácson 180-190 fokon izzítom 1 óra 20 percet, majd ellenőrzöm, hogy a maghőfok elérte-e a 70 fokot. Ha igen, kiveszem és konyharuhával letakarva még 20 percig pihentetem. Utána szeleteljük-sózzuk-borsozzuk.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.07.03. 12:44:43

@süllőcske: olyannyira életteli illata van, hogy ahányszor megnyitom a blogot, csöpög a nyálam a klaviatúrára :)
@PO: te most ugye, szívatsz ezzel a maghőmérőzéssel????

Hurri Kán 2013.07.03. 14:29:51

@PO:
Az a baj, mikor betörtek, ellopták a maghőmérőmet, ami ott volt a kókuszzsír mellett :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.03. 17:40:47

@AnicaSubRosa: @Hurri Kán: a hőmérő igaz! És szükséges is.
Egyszer egy fagyóból elővett óriási tarja megtréfált. Hiába hittem azt, hogy frankón kiolvadt, a hűtőből kivéve megenyhült, a másfél órás sütés után a közepe még nem volt kóser. Ezért a vendégek orra előtt kellett szeletenként még kicsit sütni rajta.
Nincs két egyforma darab, ezért a hőmérő mondja meg, hogy mikor csucsu.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.07.03. 20:48:01

@PO: @AnicaSubRosa: Nekem is van ám karácsony óta maghőmérőm, csak mire eszembe jut, hogy használjam, már el is készült a hús.
@Hurri Kán: Nekem még megvan a kókuszzsírom (nem is tudom, mire használjam).
süti beállítások módosítása