recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Pesto házilag

Mitzi von Küche

2013. október 30. - Mitzi von Küche

Egy kedves Kartárstól kaptam az ötletet, házi pestot készíteni. Igazából már régóta szemeztem a dologgal, mert az üveges bolti pestok egyikénél sem érzem igazán azt az ízt, amit elképzeltem magamnak. Hát tessék, csináljuk meg akkor a magunk ízlése szerint.

A genovai módra készített pesto mellett döntöttem némi szakirodalmazás után. Kell hozzá egy cserép bazsalikom, fenyőmag, parmezánsajt, olivaolaj és fokhagyma. Csupa-csupa egészséges és finom dolog.

IMG_3619.jpg

Az arányok vonatkozásában teljesen eltérő adatokat olvastam, így aztán a kóstolás ősi módszeréhez folyamodtam a készítés során. A szakértők kis kő- (gránit, márvány, stb.) mozsár használatát ajánlják, de ilyenem még mindig nincs - csak egy régi ígéret rá....  Úgyhogy kipróbált RoboChéf aprítógépemet használtam az összekeveréshez.

Legelőbb megpirítottam a fenyőmagot száraz serpenyőben. Két 5 dekás csomagot pirítottam meg, így lett összesen 8 deka belőle (a hiány a kóstolás miatt keletkezett, mivel nagy kedvelője vagyok a pineamagnak).

IMG_3320.JPG

Két szép nagy gerezd fokhagymát tettem először a gépbe, majd 1-2 másodperces aprítás után jöhetett is a pirított fenyőmag. Ezután következett a parmezánsajt. Mivel pecorino romano volt idehaza, abból reszeltem (legalább olyan jó, mint a parmezán). Kb. 4,5 dekát bírtam reszelni, aztán elegem lett belőle - úgyhogy ennyi ment a pestoba. A RoboChéffel kevertem megint 2-3 másodpercig.

 

IMG_3321.JPG

Ezután következett a bazsalikom: kb. 25 levelet téptem a növénykéről és hozzáadtam a keverékhez. Ezzel is megforgattam  kicsit, végül részletekben hozzáadtam a finom extra virgen olivaolajat, összesen cirka fél decit és pár másodpercig forgattam megint.

Újabb kóstolás után úgy találtam, nem árt még némi bazsalikom bele, úgyhogy teljesen megkopasztottam a bazsalikomnövénykét. Mindig csak pár rövid másodpercig járattam a RoboChéfet, mert egyrészt a pesto akkor jó, ha rusztikus, némileg darabos, másrészt úgy olvastam, hogy a hosszas keverés nem tesz jót az ízének.

El is készült a házi pesto: kis üvegcsébe tettem, a hűtőben tárolva 3-4 alkalomra is elegendő lesz. Hát ez egyáltalán nem bonyolult: hamarabb is eszembe juthatott volna.

IMG_3322.JPG

 

Ebédre már ki is próbáltuk a friss házi pestot egy kis linguine ízesítésére. A linguine pedig a lepényhalfilé és tigrisrák körítése lett. A pesto nagyon finom ízű: érdekes, hogy kissé borsos az íze - pedig semmi bors nem került bele. Nem tudom eldönteni, hogy a fenyőmag vagy a bazsalikom miatt?

IMG_3624.jpg

 



A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr825383588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.10.30. 12:49:27

Nálunk ez nagyon hamar elfogyna, semmi önuralma a családnak: ha rákattanunk egy ízre, vagy ételre, sokáig képesek vagyunk különböző variációkban enni. Nekem minden összetevő bejön a pesztódból, Mitzi, úgyhogy akár zöld, akár lila, falnám :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.10.30. 14:50:31

Két finom utalást is tartalmaz a poszt. Az egyik, hogy vajon melyik Kartárs ötlete alapján csináltam s.k. pestot. A másik, hogy ki ígért egyszer nekem egy csini kis mozsarat...

Hurri Kán 2013.10.30. 19:33:50

Khmmm... folyamatban van a dolog, nyár óta folyamatos problémákkal küzdöttem :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.10.30. 20:40:00

@AnicasubRosa: Na, egy kipipálva :)
@Hurri Kán: Ez a küzdelem erősen döntetlenre áll...

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.10.31. 21:19:08

@Hurri Kán: mint például semmi önuralmad és megeszed a hozzávalókat külön-külön? :P :D

Hurri Kán 2013.11.01. 10:31:39

@AnicasubRosa:
Elképesztő mennyiségű nyers bazsalikomot rágcsáltam el az elmúlt hetekben, kicsit meg is csömörlöttem tőle :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.11.01. 13:56:48

@Hurri Kán: rokonlelkek vagyunk akkor :) nálam is topon van, még vajaskiflivel is :)

Daró 2013.11.02. 09:12:45

Házi pesto nálunk is örök kedvenc. Tipp: (bár nem ugyanaz, de) ínség idején a fenyőmag jól helyettesíthető dióval, kesudióval! , mogyoróval. Bazyalikom helyett érdemes kipróbálni a bazsalikom-spenót, vagy csak simán spenót variációt.

Egyébként bazsalikom 4ever!
süti beállítások módosítása