Egy kedves Kartárstól kaptam az ötletet, házi pestot készíteni. Igazából már régóta szemeztem a dologgal, mert az üveges bolti pestok egyikénél sem érzem igazán azt az ízt, amit elképzeltem magamnak. Hát tessék, csináljuk meg akkor a magunk ízlése szerint.
A genovai módra készített pesto mellett döntöttem némi szakirodalmazás után. Kell hozzá egy cserép bazsalikom, fenyőmag, parmezánsajt, olivaolaj és fokhagyma. Csupa-csupa egészséges és finom dolog.
Az arányok vonatkozásában teljesen eltérő adatokat olvastam, így aztán a kóstolás ősi módszeréhez folyamodtam a készítés során. A szakértők kis kő- (gránit, márvány, stb.) mozsár használatát ajánlják, de ilyenem még mindig nincs - csak egy régi ígéret rá.... Úgyhogy kipróbált RoboChéf aprítógépemet használtam az összekeveréshez.
Legelőbb megpirítottam a fenyőmagot száraz serpenyőben. Két 5 dekás csomagot pirítottam meg, így lett összesen 8 deka belőle (a hiány a kóstolás miatt keletkezett, mivel nagy kedvelője vagyok a pineamagnak).
Két szép nagy gerezd fokhagymát tettem először a gépbe, majd 1-2 másodperces aprítás után jöhetett is a pirított fenyőmag. Ezután következett a parmezánsajt. Mivel pecorino romano volt idehaza, abból reszeltem (legalább olyan jó, mint a parmezán). Kb. 4,5 dekát bírtam reszelni, aztán elegem lett belőle - úgyhogy ennyi ment a pestoba. A RoboChéffel kevertem megint 2-3 másodpercig.
Ezután következett a bazsalikom: kb. 25 levelet téptem a növénykéről és hozzáadtam a keverékhez. Ezzel is megforgattam kicsit, végül részletekben hozzáadtam a finom extra virgen olivaolajat, összesen cirka fél decit és pár másodpercig forgattam megint.
Újabb kóstolás után úgy találtam, nem árt még némi bazsalikom bele, úgyhogy teljesen megkopasztottam a bazsalikomnövénykét. Mindig csak pár rövid másodpercig járattam a RoboChéfet, mert egyrészt a pesto akkor jó, ha rusztikus, némileg darabos, másrészt úgy olvastam, hogy a hosszas keverés nem tesz jót az ízének.
El is készült a házi pesto: kis üvegcsébe tettem, a hűtőben tárolva 3-4 alkalomra is elegendő lesz. Hát ez egyáltalán nem bonyolult: hamarabb is eszembe juthatott volna.
Ebédre már ki is próbáltuk a friss házi pestot egy kis linguine ízesítésére. A linguine pedig a lepényhalfilé és tigrisrák körítése lett. A pesto nagyon finom ízű: érdekes, hogy kissé borsos az íze - pedig semmi bors nem került bele. Nem tudom eldönteni, hogy a fenyőmag vagy a bazsalikom miatt?