recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Lazac és Jakab-kagyló salsa verdével

Mitzi von Küche

2016. április 25. - Mitzi von Küche

Vasárnapi ebédet kell készítenem úgy, hogy csak a kenyér és a saláta friss otthon - előfordul olykor. Kukkantsunk a mélyhűtőbe: lazacszeletek, egy csomag Szent Jakab kagyló, egy zacskó '8 fűszer' keverék - ezzel is kezdhetünk valamit. Friss olasz tészta is akad még egy dobozzal a hűtőben, meg citrom és egy üveg csodás cantabriai szardellafilé, amit még Santillana del Mar-ban vettem tavaly nyáron és évekig eláll bontatlanul  a hűtőben.

Akkor készítsünk grillezett lazacot és fésűskagylót olasz tésztával, salátával és egy gyors salsa verdével, azaz zöld szósszal.

sals3.jpg

Ez utóbbival kezdem - a hozzávalók a képen: szardellafilé (az itthon kapható is megfelelő), kapribogyó, fagyasztott '8 fűszer' zöldfűszerkeverék, fokhagyma, olivaolaj, citromlé, mustár és só.

sals2.jpg

A fokhagymát apróra vágjuk, a zöldfűszerek már aprítva vannak, hozzáadjuk a többi hozzávalót is és jól összekeverjük, megkóstoljuk, ha valami kell még bele, ízesítjük. /A végén még egy kis chilis aiolit is kevertem hozzá, hogy pikánsabb legyen az íze./ Rengeteg variációja van a salsa verdének, azaz zöld mártásnak: ízlés és a rendelkezésre álló hozzávalók szerint állíthatjuk össze, majd lefedve behűtjük a tálalásig. Persze a legjobb, ha friss zöldfűszerekkel készítjük el.

A lazacfiléket és a Jakab-kagylókat besózva, citromlével meglocsolva egy óra hosszat állni hagyom.

sals1.jpg

Olivaolaj és vaj keverékét használom a sütéshez: a vajban nagyon jó ízűek a halak, kagylók, az olivaolaj hozzáadásával pedig nem ég meg a vaj. Grillserpenyőben sütöm meg a lazacfiléket egy ágacska rozmaringgal a tetejükön, először lefedve kb. 4 percig - ez a halszelet vastagságától függ, majd a másik oldalt fedetlenül még 3-4 percig.

Ezután a Jakab-kagylókat sütöm meg óvatosan, kb. 3 perc kell az egyik oldalnak és maximum 2 a másiknak. Egy pici karamellizálás kihozza a Szent Jakab kagylók csodálatosan édeskés ízét.  (Ha tovább sütnénk, gumiszerű lenne.)

Tálalás madársalátával és olasz óriás szarvasgombás tortellinivel.

sals4.jpg

A szardellafilé, amit a salsa verdéhez használtam, a spanyol Cantabria régióból származik. A legfinomabb szardellákat itt készítik.

sals5.jpg

Santillana del Mar városka az észak-spanyol partvidéki Cantabria egyik gyöngyszeme.

sals6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr488556254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daró 2016.04.25. 19:52:39

Juhúúúú, elsőzik még valaki manapság? Első!
Imádom. Hal, tészta bármikor. Kagylót még szoknom kell :-)
Bár a fűszerkeverékkel csínján-nekem szombaton a fokhagymakrémlevesbe sikerült grillhez szántat szórnom. Megettük, de nem dicsérte senki :-D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.04.25. 20:11:56

@Daró: Szia, Daró! A Jakab-kagyló különbözik a többi kagylótól, mert nagyobb és az állaga sokkal tömörebb - olyan, mint egy csirkemell-érme, de az íze sokkal-sokkal finomabb! Kóstold csak meg!
süti beállítások módosítása