Vasárnapi ebédet kell készítenem úgy, hogy csak a kenyér és a saláta friss otthon - előfordul olykor. Kukkantsunk a mélyhűtőbe: lazacszeletek, egy csomag Szent Jakab kagyló, egy zacskó '8 fűszer' keverék - ezzel is kezdhetünk valamit. Friss olasz tészta is akad még egy dobozzal a hűtőben, meg citrom és egy üveg csodás cantabriai szardellafilé, amit még Santillana del Mar-ban vettem tavaly nyáron és évekig eláll bontatlanul a hűtőben.
Akkor készítsünk grillezett lazacot és fésűskagylót olasz tésztával, salátával és egy gyors salsa verdével, azaz zöld szósszal.
Ez utóbbival kezdem - a hozzávalók a képen: szardellafilé (az itthon kapható is megfelelő), kapribogyó, fagyasztott '8 fűszer' zöldfűszerkeverék, fokhagyma, olivaolaj, citromlé, mustár és só.
A fokhagymát apróra vágjuk, a zöldfűszerek már aprítva vannak, hozzáadjuk a többi hozzávalót is és jól összekeverjük, megkóstoljuk, ha valami kell még bele, ízesítjük. /A végén még egy kis chilis aiolit is kevertem hozzá, hogy pikánsabb legyen az íze./ Rengeteg variációja van a salsa verdének, azaz zöld mártásnak: ízlés és a rendelkezésre álló hozzávalók szerint állíthatjuk össze, majd lefedve behűtjük a tálalásig. Persze a legjobb, ha friss zöldfűszerekkel készítjük el.
A lazacfiléket és a Jakab-kagylókat besózva, citromlével meglocsolva egy óra hosszat állni hagyom.
Olivaolaj és vaj keverékét használom a sütéshez: a vajban nagyon jó ízűek a halak, kagylók, az olivaolaj hozzáadásával pedig nem ég meg a vaj. Grillserpenyőben sütöm meg a lazacfiléket egy ágacska rozmaringgal a tetejükön, először lefedve kb. 4 percig - ez a halszelet vastagságától függ, majd a másik oldalt fedetlenül még 3-4 percig.
Ezután a Jakab-kagylókat sütöm meg óvatosan, kb. 3 perc kell az egyik oldalnak és maximum 2 a másiknak. Egy pici karamellizálás kihozza a Szent Jakab kagylók csodálatosan édeskés ízét. (Ha tovább sütnénk, gumiszerű lenne.)
Tálalás madársalátával és olasz óriás szarvasgombás tortellinivel.
A szardellafilé, amit a salsa verdéhez használtam, a spanyol Cantabria régióból származik. A legfinomabb szardellákat itt készítik.
Santillana del Mar városka az észak-spanyol partvidéki Cantabria egyik gyöngyszeme.