Hogyan teremtsünk könnyen - gyorsan mediterrán ízvilágot idehaza? Hát süssünk egészben friss tintahalat - az illatok azonnal egy tengerparti sütödébe visznek minket... Egy tányérnyi délies ízélmény: serpenyőben sült tintahal, spárga hollandi mártással és bazsalikomos linguine.
Ezeket a guszta, friss, kisebb tenyérnyi tintahalakat frissen vettem a M-ban - sajnos, a finom csápok nélkül árulták. Nagyon határozott ízemlékeim vannak a kedvenc nyaralóhelyünkön fogyasztott grillezett tintahal ízéről, úgyhogy csak saját kútfőt használtam az elkészítéséhez.
A tintahalakat kívül-belül besóztam, rápréseltem két gerezd új fokhagymát, zöldfűszerkeverékkel ízesítettem és végül citromlével meghintettem. Így állt félóráig, amikor jól felhevítettem a grillserpenyőt, pici olivaolajat tettem bele és sütni kezdtem a kalamárikat. Egy perc után kicsit kunkorodni kezdtek, ekkor megfordítottam, majd vissza. Ami nagyon lényeges, egy oldalon elegendő kb. két percig sütni őket, mert ha elfeledkezünk az időről, megkeményedik a húsuk.
Isteni illatok terjengtek a konyhában. Közben megfőtt a spárga, mellétettem egy kis hollandi mártást. A linguine tészta is elkészült, amit olivaolajjal, apróra vágott friss bazsalikomlevelekkel és egy kis frissen ráreszelt pecorino sajttal ízesítettem.
Istenien puha és ízes lett a tintahal - egyből a tengerparton éreztem magam, ahol így tálalták a tintahalat egészben.