recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Lencsegulyás

Mitzi von Küche

2016. december 30. - Mitzi von Küche

Az új év beköszöntekor aprószemű ételeket fogyasztani szerencsét és bőséget hoz a hagyományok szerint, de a hidegebb időszakban máskor is jólesik ez a melengető, gazdag leves.

len7.jpg

A legjobb ízű a lencsegulyás marhahúsból készítve: 1,2 kg marhalábszár felkockázva, mellé 40 dkg lencse, 3 nagyobb sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, fél-fél zeller és karalábé, zeller- és petrezselyemzöld volt a hozzávaló. 

len1.jpg

 A piacon beszerzett fehér sós szalonnát felkockáztam és kiolvasztottam.

len2.jpg

 Egy nagyobb fej felaprított hagymát megdinszteltem, erre került a marhahús, erős lángon pirítottam. Rápréseltem két fokhagymagerezdet, borsoztam, majd egy kis további pörkölés után egy kávéskanál pirospaprika és egy csipetnyi füstölt paprika adott további ízeket a leveshez.

len3.jpg

Ezután következtek a felaprított zöldségek, a húshoz keverve további tíz percig pirítottam. A pirított sárgarépa különösen jó ízt ad.

len4.jpg

Végül pedig az átmosott, átválogatott lencse, a levélzöldek, meg egy kevéske őrölt kömény került a levesbe, amit ekkor felöntöttem vízzel és besóztam. Ezután két eset lehetséges, vagy felforralás után mérsékelt hőfokon, lefedve mintegy két órán keresztül főzzük a levest, vagy pedig kuktában egy óra alatt - nem kérdés /legalábbis számomra/, hogy az elfoglalt ember melyiket választja.

len5.jpg

A hús finom puhára főtt, akárcsak a lencse, ami nem volt előzőleg beáztatva. A leves elég sűrű lett, nem kellett bele semmiféle sűrítés. Nyolc főre készült a leves, tálaláskor apró csípős pirospaprikát, illetve citromot kínáltam mellé.

len6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr2212077863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.31. 15:38:05

Aki ilyen fenséges levest főz, és csuda szép asztalon tálalja, annak csak garatulálni lehet.
Jövőre is ilyen ( és minden ) jót. Mindenkinek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.01. 01:43:54

Megkésve bár, de törve nem:
Boldog Új Évet Mitzi von Küche és az egész lepcsánkparti csapat részére!
Finom ételeket főztök, csak így tovább!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.01. 01:45:10

@Andrass9: "Hiba történt a komment elküldése során, kérjük, próbáld meg újra! "
Talán meg kéne nézni a Blogkocsma szűrőt ?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.01.01. 10:00:38

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönjük szépen! Boldog új évet kívánunk Neked és a Lepcsánkparty minden kedves olvasójának!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.01.01. 10:04:02

@Andrass9: Köszönjük szépen.
(A "hibajelzés" minden egyes komment után megjelenik - gyakorlott kommentelők már ügyet sem vetnek rá..., a bog.hu-nak már régebben jeleztük, de úgy látszik, nem lehet megszüntetni.)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2017.01.01. 12:41:48

Boldog, sikeres új évet kívánok Nektek és amit a legfontosabbnak tartok: jövő ilyenkor mindannyiunk családjában csak többen köszöntsék az új évet, kevesebben ne legyünk! :-)
süti beállítások módosítása