A nosztalgia ihlette ezt az ünnepi vacsorát. A svéd gombasaláta nagyon népszerű volt régebben idehaza, de mostanában már sehol sem lehet találkozni vele - ideje újra feleleveníteni az elkészítését. Az egészben sütött bélszín pedig nálunk a bárhol-bármikor gasztrokategória győztese.
A svéd gomba hozzávalói /8 személyre/: 70 dkg csiperkegomba - barna és fehér vegyesen, fél doboznyi passzírozott paradicsom, két salottahagyma, két gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyemzöld, só, bors, cukor, őrölt oregánó, babérlevél.
Hiszitek vagy sem, a svédek nem ismerik ezt a fajta paradicsomos gombát, de Nyugat-Európában sem. Ezek szerint ez egy magyar "svéd" gomba...
Olajon megdinsztelt salottahagymához adom a megmosott, felkarikázott gombát és együtt párolom néhány percig. Rápréselem a fokhagymát, majd hozzáadom a paradicsompürét, egy-két kávéskanál sóval, borssal, kevés morzsolt oregánóval, babérlevéllel és egy-két evőkanál cukorral ízesítem. Mérsékelt tűzön jól összefőzöm, végül belekerül az apróra vágott petrezselyemzöld és mehet is a hűtőbe.
A gyönyörű 1,2 kilós egész bélszínt két napig pácoltam bors, babérlevél, olivaolaj hozzáadásával. Sütés előtt eltávolítottam a vastag feji részt és a vékony végét (ebből még egy jó steak-ebéd lesz), és a törzset olivaolajon minden oldalán megkapattam, majd besóztam.
Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe tettem lefedés nélkül és egy tapodtat sem mozdultam a sütő mellől. 15 perc múlva fordítottam rajta egyet, majd 25 perc múltán maghőmérőzni kezdtem. Amikor elérte a 61 fokot, ki is vettem és pihenni hagytam, fóliával lefedve.
Az aprónép miatt csak enyhén rózsaszínre hagytam sülni a bélszínt. Félig kihűlve szeleteltem ujjnyi vastag szeletekre. Főtt, hámozott gesztenye volt a díszítése, mellé az illatozó svéd gombasaláta került egy külön tálban. Isteni lett...