recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Pármai padlizsán

Mitzi von Küche

2014. augusztus 25. - Mitzi von Küche

Ez a népszerű, csodafinom és egyszerű olasz étel Ázsia, Amerika és Európa fúziója a sütőtálban: az ázsiai eredetű padlizsáné, az amerikai paradicsomé és az európai, pontosabban itáliai sajtoké.

image_127.jpg

Tulajdonképpen nem is pármai, hanem szicíliai eredetű a recept, a név csak félrehallásból született - bár, ha az egyik hozzávalót, a parmeggiano reggianot, azaz a parmezánsajtot tekintjük, jogosan nevezhetjük pármainak. A padlizsán arab közvetítéssel került a középkorban Európába. A nápolyi konyha a XVIII. században már gyakran készítette ezt a rakott padlizsánételt.

Általában előételként tálalják az olaszok, de főételként is bőven megállja a helyét, annyira laktató.

Kell hozzá padlizsán, paradicsom (lehetőleg szabadföldi, de szezonon kívül az olasz paradicsomkonzerv is kiválóan megfelel hozzá),

image_122.jpg 

mozzarella (bivalytejes mozzarellát ír elő a recept - de ez remekül helyettesíthető a hozzáférhetőbb és kedvezőbb árú tehéntejes mozzarellával - de nem szarvasi minigolyókkal) és parmezán (Grana padano, illetve Pecorino is megfelelő). Két-három személyre két padlizsánt, két-három paradicsomot és másfél mozzarellát lehet számolni, ha főételként adjuk.

image_123.jpg

A padlizsánokat megmosom, szárát levágom, hosszában felszeletelem kb. másfél centis ovális szeletekre. Nem kell meghámozni, se előzetesen besózni, sem fakést használni - ezek csak városi legendák.

Az eredeti receptet könnyítettem annyival, hogy nem serpenyőben olajban, hanem előmelegített sütőben tepsibe fektetve, alul-felül olajjal megkenve, enyhén besózva 180 fokon sütöttem meg. A sütő grill-funkcióját használtam, de normál sütési módot is lehet használni, kb. 25 perc alatt meg is pirul. A sütős módszerrel nem szív magába töméntelen olajat a padlizsán és az étel könnyebb lesz.

image_125.jpg

Ezalatt van idő a paradicsommártást elkészíteni. Egy fej hagymát olivaolajon megfuttattam, rákerült 3 gerezd fokhagyma és három felvágott paradicsom, kicsi só, bors, cukor és apróra vágott bazsalikom- és petrezselyemlevél. Jól összefőztem, majd botmixerrel egyneművé kevertem.

 image_124.jpg

Amikor a padlizsánszeletek már megpuhultak és kis színt kaptak, egy fokhagymával kikent jénai tálba rétegeztem a következőképpen: egy sor padlizsánszelet, sózás, mindegyikre egy karika mozzarella, néhány kanál paradicsomszósz, megszórni jó sok frissen reszelt parmezánsajttal  és ezt ismételni. A tetejét parmezánsajttal kell meghinteni és már mehet is a 180 fokos sütőbe kb. 40-50 percre, hogy jól összeérjenek az ízek.

image_126.jpg

Mivel én főételként szoktam tálalni, valami húsfélét is kell mellé adni: most tepsiben párolt karajszeletekre esett a választás. Frissen kell tálalni a pármai padlizsánt, mert a kihűlés - visszamelegítés nem tesz jót a mozzarellának.

image_129.jpg

Tulajdonképpen, ha jól megnézzük, az olasz /és a magyar/ zászló színeit is tartalmazza a padlizsán pármai módra: piros paradicsom, a fehér mozzarella és a zöld bazsalikom.  

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr866610901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.25. 06:09:57

amugy en szeretem a gerofno irasait, annak igenyesseget es a a fozeset suteset
de telleg
viszont ha igazat adunk a mondasnak, hogy a ferfit a gyomran keresztul fogjuk meg
/ez hulyeseg, de attol meg mondas/
akkor a gerofno nagy szerencsejere, mi sosem kerulunk kozelebbi nexusba
a patiszonnal es a padlizsannal ki lehet kergetni a vilagbol
baaar...
teny, hogy laza eloetelkent azert el tudnam fogadni:)
cask utana legyen vacsora
mozzarella, johet minden szinten, foleg salatan

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.25. 09:13:55

Azt tapasztaltam, hogy a padlizsán finom, selymes, enyhe ízével sokféle ételt feldob.
A pármai padlizsánt azért készítettem, hogy kipróbáljam, működik-e a tepsiben való padli-sütés. Igazából főpróba volt a most vasárnapi nagy rakott padlizsánhoz - de a főpróba és az előadás is remekül sikerült.

Benikuty 2014.08.25. 09:19:17

..."majd végül meghintem durvára vágyott friss kakukkfűvel"
tökéletes recept:)

Benikuty 2014.08.25. 09:30:33

...és szerintem nem szükséges a hús. Így sokkal többet eszünk belőle a kelleténél...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.25. 11:49:48

@Benikuty: Csak semmi zöldfűszer - így komplett az ízharmónia: padlizsán + mozzarella + paradicsom + parmezán.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.25. 11:50:28

@AnicasubRosa: Ez a királynő (vagy inkább a király?) közülük :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.08.25. 12:19:57

A szombati 10 kilónyi padlizsán grillezés után azt mondom: padlizsánt bárhogyan, bármikor!

Ígéretes recept, ki lesz próbálva! :)

Hurri Kán 2014.08.25. 12:24:46

Biztosan nagyon finom... Ezzel együtt egy klasszikus jut róla eszembe? ...mit ér a legnagyobb kitüntetés rum nélkül? :D

Fenchurch68 2014.08.25. 13:09:51

Köszönöm a receptet, ha ezzel fogom megszerettetni az édes emberrel a padlizsánt, az is nagyon jó. Ha nem hajlandó megkóstolni, több marad nekem. Win-win.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.25. 13:55:15

@Kató néni: Imádni fogja biztosan (az olasz gasztronómiában bízhatunk). De azért adj egy kis húsfélét mellé - tapasztalatból mondom ;)

Benikuty 2014.08.25. 14:18:55

@Mitzi von Küche: ezt azért erősen kétlem...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.25. 16:35:32

@Benikuty:
En is.
Elso 3 hetes Olaszorszagi tartozkodasom alatt hajszal hijan ehenhaltam :D

Fenchurch68 2014.08.25. 17:03:57

@dömbi: Olaszországban nem éhenhalni szoktam, hanem meghízni, mint malac. (Volt olyan, hogy 48 kilósan mentem ki, és két hét múlva 53 kilóval jöttem haza, durva.)

Benikuty 2014.08.25. 17:40:09

@dömbi: azt gondolom, hogy egy visszafogott enyhe friss fűszerezés nem árthat meg ennek az ételnek, bár lehet, hogy a kakukkfű helyett inkább a bazsalikommal szeretnék jobban egymást...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.25. 17:46:58

@Benikuty: @dömbi: Próbáljátok ki nyugodtan az extra zöldfűszerezést, ha azt akarjátok.
A pármai padlizsánt csak a sugo-ban lévő bazsalikom fűszerezi és ez elég is szerintem - a parmezánnal mi kelhetne versenyre?
/A rakott padlizsán minimálfűszerezésével kapcsolatos álláspontomat is kifejtettem egyszer régen egy másik galaxisban.../

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.25. 17:51:50

@Benikuty:
Igen, valami fuszer nekem is hianyzik rola, friss bazsalikommal kiegyeznek.

@Kató néni:
Mindenki ugy jar ott, mint te, en kivetelkent erositem a szabalyt. Nem ugralok a tipikus olasz etelekert, nem szeretem a pizzat, tesztat, a rizottot, a szekerdereknyi zoldet, es csak az atsutott hust tudom buntetlenul megenni. :(

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.25. 18:07:44

nálam most snidling és bazsalikom zöldell, úgyhogy én e kettőért nyúlok, ha fűszerezésről van szó. nagyjából a gombhoz a kabátot esete :)
a bazsalikom egyébként bármihez jó, amiben paradicsom és sajt van, szerény véleményem szerint.:)

Benikuty 2014.08.25. 18:40:08

@Mitzi von Küche: én sem annyi zöldfűszerre gondoltam, hogy levigye a fejemről azt a maradék kevéske hajat :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.25. 19:27:18

@AnicasubRosa: Egyetértek.
@Benikuty: Hát ezért találták ki az okos rómaiak a babérkoszorút...

1kutya 2014.08.25. 19:31:45

jóféle, jöhet, de miért kell az olajon megfuttatott hagymára hagymát kockázni?

Hurri Kán 2014.08.25. 19:37:20

@dömbi: @Kató néni:
Kérem... Olaszország az egyik legjobb hely a poklon innen :)

skylla 2014.08.25. 20:14:18

@hagyma: hehe

@Mitzi von Küche: viszont ezt kiprobalom, padlizsan sütöben jo ötlet, különben tenyleg nagyon sok olajat vesz fel. a "karjarol" megirhatna, mivel parolta, kedves mitz.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.25. 20:33:55

@1kutya: Azt az éles szemit... :)
@skylla: Nagyon egyszerűen készült a karaj: sütőben, fokhagymát rápréselve, olajon, lefedve párolva, kis vízzel néha utánaöntve.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.25. 20:35:24

Azt már tudom, hogy erre a hétvégére ismét megrendelték tőlem a pármai padlizsánt (úgyhogy nem lehetett rossz)...

1kutya 2014.08.25. 21:08:24

@Hurri Kán: jah! aprópízér vannak magyar csajok a zútszélen ;)

@hagyma: sajnos néha még sok is :-DDD

@Mitzi von Küche: mint a sasé...

Hurri Kán 2014.08.25. 21:18:40

@1kutya:
Vannak azok a 10-es út mellett Ürömnél, a polgármester futtatja őket. Azért nem kell Olaszországig menni :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.26. 03:46:04

@1kutya: igen
nem olyan eles,,
olyan csipas

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.26. 09:20:58

@Hurri Kán:
Tele van veluk az egesz orszag, de majd en most a hetvegen megnezem a zolasz felhozatalt naciora rasszra lebontva :)
Hagyma normalis, bezzeg nincs sehol, rakenyszeritik az emberre azt, amit meg almaban sem kivan latni se. :(

Hurri Kán 2014.08.26. 09:52:36

@dömbi:
Hagyma? Már hogyne volna rendes. Épp két hete hoztam el az első adag sonkahagyma szállítmányomat, és még vár vagy 3-4 kiló ;)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.26. 10:05:08

@Hurri Kán: És hogyan tárolod, hogy kibírja?
@dömbi: Ohhohó! Megint Itáliában kell szenvedned egy darabig?

Hurri Kán 2014.08.26. 10:14:09

@Mitzi von Küche:
Egy kis kosárban, hogy szellőzzön.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.26. 10:38:16

@Hurri Kán:
Szerinted nalunk meddig tart 3-4 kg? Kisdombi ugy eszi mint az almat :)
Az elkenyeztetett budos kolke, nemhogy inkabb inna :XDDD

@Mitzi von Küche:
Ne is mond! Italia meg hagyjan, de utana Splitben behajozunk 1 hetre 1 vitorlasra.
Csunyan becsaptak a dogok, ha tuttam vona hogy vitorlas, hatarozottan nemet mondok.
Hogy miert mindig az en eletemre kell torni...? Ezt nem tudom beemelni a hetkoznapjaimba :(

A legrovidebb utvonal, hogyaszongya: innen Ascona 11,5 ora, onnan komppal Splitbe 11 ora. A komp potom 270 euro,+ az olasz palyadij es uez vissza. Ez a ketto tobb, mint a hajo berlese. En ezt preferalnam, hatha a zuram nem veszi eszre, hogy a komprol lefele nem ulok az autoban...:)))

Hurri Kán 2014.08.26. 10:41:30

@dömbi:
Akkor neki nem cukrász kell, hanem valami farmer-jányka :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.26. 10:55:44

@dömbi: Egy Földközi-tengeri hajóút kényelmesebb volna (és a hajókon jó a koszt is).

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.26. 10:58:53

@Hurri Kán:
:)))
Mi is ajanlgattuk mar ezt a verziot.
Demajd ezzel is ugy jarnak mint a cukrasszal, hogy o munka utan nem dolgozik...:)))
Ja, es itt a hegyekben csak tehen terem meg birka, hagymank legfeljebb csak magyar betegapolasbol szarmazhatna. :DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.26. 11:01:41

@Mitzi von Küche:
Ezt mondtam en is.
Mar rajottem miert eroltetik a vitorlast.
Abban biznak, hogy megteccccik, es beleegyezek a vasarlasba.
Deee, ezt csunyan beneztek! Most mar csakazertse!!! Es ahogy Ancink mondta, meg a pici labammal toppantok is egyet :DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.26. 11:02:56

@Mitzi von Küche:
Majd joool kiszurok veletek, es csinalok 1 foto riport posztot :D

Hurri Kán 2014.08.26. 11:36:29

@dömbi:
Cseréjjünk, adok hagymát borjúért, meg sajtért :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.26. 13:23:01

@dömbi: Fotók nagyon érdekelnek. Vitorlást venni nem szabad (bár sokan akarják rásózni az emberre, akik már szabadulnának tőle)...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.26. 13:25:01

@Hurri Kán: A Metroban nagyfejű édes spanyol hagyma van (4 db-os csomagban), nekem kimondottan gyomorbarát.

Hurri Kán 2014.08.26. 13:30:41

@Mitzi von Küche:
Ha nekem valaki egyszer elmagyarázná, miért nem éri meg itthon termelni és eladni, miközben Spanyolországból idehozni igen, egy életre lekötelezne...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.26. 14:39:55

@Hurri Kán: Szomorú. Annyi jófajta hagyma van, ami mind megterem(ne) kiváló minőségben idehaza is és nem kéne 4 darabért 500+ forintot adni...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.26. 15:07:44

@Mitzi von Küche:
Fokhagyma darabja 3.80 frank. lehet 250-vel atszamolni. :( Inkabb leszokunk rola!
A nagyfeju edes spanyolbol fozzel tisztesseges magyar porkoltet ha tucc, mert nekem nem sikerul, viszont a gyerek eszi gyumolcs helyett, mert az botranyos, pedig az is spanyol.
Azt is megmagyarazhatna vegre valki, miert nem lehet eretten leszedni a gyumolcsot, es ugy idehozni a repulovel? Utalom, hogy nem lehet megkulonboztetni a friss ropogos karalabetol a gyumolcsoket se izre se allagra.

Ha vesznek, akkor itt, de mondtam inkabb vegyen meg 1 asszonyt, en azzal sokkal jobban jarnek :XDD

Hurri Kán 2014.08.26. 15:19:45

@Mitzi von Küche:
Az... Szerencsére most van jó beszerzési forrásom :)

@dömbi:
Jól van, lassan tényleg összeállítok egy segélycsomagot :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2014.08.26. 15:42:00

@Hurri Kán:
Nem lehetne inkabb gyorsan? Annyit rittam mar.
Aki juttatna onzetlenul par falatot, cimet a szerkesztosegben megtalalja.
Koszonettel:
Svajci ehezok

1kutya 2014.08.26. 16:53:06

@Hurri Kán: ez lehet az öröm az Ürömben :-DDD

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.26. 18:47:00

@dömbi: Szegény svájci éhezőket szívesen feltáplálnánk, de azt hiszem, a vámon nemigen menne át a magyar élelmiszercsomag.

Hurri Kán 2014.08.26. 20:27:54

@dömbi:
Az éhezőkért bármit! :DDD

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.26. 22:11:05

@dömbi: láttad volna azt a nagy adag sült tarját, amit az én fiúim az imént elpusztítottak! :D jó, mondjuk, én meg egy teljes rántott cukkinit tüntettem el :))

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.26. 22:14:29

@1kutya: te meg 2 éve ígértél egy horvátországi posztot. nincs még kész? :P :D

@Mitzi von Küche: rendőrkutya sem kellene hozzá, hogy lebukjunk :D

@Hurri Kán: én meg egy John Deere-féltengelyt csokiért:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.27. 07:36:19

micsoda hagyma szakertok jotek itt ossze
en vallalok egy magyar posztot, juniusban voltunk otthon:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.27. 08:48:51

@1kutya: Lehet a frissebb élményekről is írni, ha nem lusta kutya lennél:)
@AnicasubRosa: A rántott padlizsánt is szereted, remélem!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.27. 09:45:02

@hagyma: no, lássuk! :) /e-mail címem megadom, ha kész vagy /
@Mitzi von Küche: miért ne szeretném?

Benikuty 2014.08.27. 12:50:46

@hagyma: semmi közöm hozzá, de miért nem a saját blogodra...?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.27. 13:06:22

@AnicasubRosa: Azért, mert vannak akik nem is ismerik és csak a rántott patisszont nyomatják. Pedig, ha tudnák, hogy a padlizsán klasszisokkal finomabb...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.27. 13:51:37

@AnicasubRosa: Nem is rád gondoltam, mint ismert gasztrobloggerre:), hanem tegnap győzködtem valakit, aki nem is hallott még a rántott padliról.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.27. 15:30:28

@Benikuty: oda mar minden szinte kesz a nagy utazasrol, de eszembe jutott, hogy van egy csomo foto ahol ettunk:)
Mary 5 kilot hizott
es lehet anicanak is kuldok, szemelyemben is emelve a blog szinvonalat es latogatottsagat:)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.28. 09:05:37

@hagyma: remélem, én nem hízom 5 kilót a fotók láttán :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.29. 02:29:19

2 napja keccsölök a mobil verzióban látható fejléccel, szerencsére ma éjszaka nem tudtam aludni. megnézhetnétek, milyen :)
Az én tabletem szerelés alatt, úgyhogy nektek kell lecsekkolnotok. @Mitzi von Küche: ráleshetne pl.:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.29. 11:31:17

@AnicasubRosa: Vigyázó szememet az új blogképre vetém és csinosnak találám.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.29. 13:50:06

@Mitzi von Küche: no, egyelőre így marad, aztán majd fejlődik még, remélem :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.29. 14:24:02

@AnicasubRosa: egy klasszissal jobb
mondhatnam 5 kilot fogytal

1kutya 2014.08.29. 17:13:00

@AnicasubRosa: @Mitzi von Küche: jó lett a dizájn, így már érzek valami késztetést egy rövidke írásra (bár idén elég steril helyen voltunk, de legalább szép volt) :-DDD

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.29. 19:26:46

@hagyma: hízelegj még! :D
@1kutya: tudod, hogy örülnénk neki, te tékozló fiú :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.08.29. 19:40:52

@1kutya: Az új dizájn Anica érdeme, és a te "rövidke írásod" is jó tenne az új dizájnnak.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.29. 20:17:19

@Mitzi von Küche: nagyon-nagyon csúnya szófordulatokkal éltem hajnalban, miközben buheráltam a blogot :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.08.29. 20:48:05

@Mitzi von Küche: az szép lett volna :DD

Nem tudjátok, mi van Süllőcskével? Ezer éve nem hallottam róla...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.09.05. 11:52:44

Holnap megint pármai padlizsánt készítek, de most 7-8 fő részére (alig várom).

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.09.08. 14:52:08

Egy hálás olvasói visszajelzés: a pármai padlizsán csodálatosan finom!
Hamarosan még egyszer elkészítjük!
:))

susztertangó 2015.07.21. 19:26:01

Ez most nagyon nem sikerált. Se a mini szarvasi mozzarella golyókat, se a közbe reszelt 10 dkg parmezánt nem éreztem, csak a bivalyos mozzarella radírt :-(. Még jó, hogy csak magunknak csináltam és nem a szokásos baráti családnak. A paradicsom szósz se volt jó, olyan semmilyen. Mivel jó sokat csináltam nem lehet kidobni, főztem hozzá egy nagy adag lecsót és beleborítottam egy doboz csilis babkonzervet. Most jó. Nevesincs kaja.Persze még a héten kisérletezek vele kisebb adaggal és olasz paradicsomkonzervvel. Lassan elmúlik ez a meleg és esedékes lesz a barátékhoz átmenni valami jó kajával, a múltkor a brindzás cukkini siker volt.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.09.06. 09:51:26

@susztertangó: Most olvastam csak a kommentedet, amikor ismét pármai padlizsánt készítek és felfrissítem a tudnivalókat. Számtalanszor csináltam már és mindig jól sikerült, igaz, a szarvasi mozzarellát (főleg a minit) kerülöm, mert nagyon gyengus, tényleg radírgumi-szerű.
A paradicsomszósz minősége függ magától a paradicsomtól - az idén belefutottam igen ízetlen, savanyú, bár piros darabokba is -, ezért ajánlom az olasz hámozott paradicsomkonzerv használatát, ami standardan megbízható minőségű.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.09.06. 09:55:39

@susztertangó: @Mitzi von Küche: A frissen reszelt parmezánsajtot pedig bőkezűen kell adagolni. Olyan isteni illatok vannak, amikor sül...
/Amit az étel eredetéről írtam, szó szerint igaz: most kaptam friss infót Szicíliából, ott "Parmeggiano siciliano" néven fut , sőt, "Nápolyi padizsán" néven is előfordul Dél-Olaszországban./

Benikuty 2015.09.07. 14:28:13

@Mitzi von Küche: már a parmezán sem a régi :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.10.25. 10:01:15

@Benikuty: Bizony, bizony, mintha csak magam mondtam volna, Igor Nyomorovics Ordenárov...
/Bocsika, nem tudtam kihagyni/. Egyébként ma készítem a szezon valószínűleg utolsó pármai padlizsánját és felfrissítettem ismereteimet a receptről - továbbá jól szórakoztam a kommenteken...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.08.05. 15:36:25

A 2016-os szezon első pármai padlizsánja következik vasárnap. A piacon 250/kg-ért vettem rengeteg padlizsánt meg paradicsomot - hajrá, kövessétek a példát.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.09.01. 20:39:52

Most pedig újra pármai padlizsán készül, 2018 szeptemberében. Van, amit egyszerűen nem lehet megunni...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.02.23. 17:40:20

Holnap megint pármai padlizsán készül. Miért emelem ezt ki? Hát, mert február van... Tudom, mindent csak a szezonjában érdemes készíteni, de olyan gyönyörű padlizsánt kaptam /a globalizáció kevés előnyeinek köszönhetően/, hogy muszáj megcsinálnom, nem várok júliusig!
süti beállítások módosítása