Ó, de hát ez nem egy extra dolog, miért kellene ebből blogposztot írni? Hát azért, mert új technológiával készült ez a rókagombás karaj. Mostanában kezdenek berobbanni a nemzetközi piacon, de már idehaza is az automata elektromos kukták, intelligens főzőedények, illetve több más névvel illetett főzőalkalmatosságok. Üdvözlünk minden újdonságot, ami megkönnyíti, lerövidíti a főzést. Sajnos, még viszonylag kevés tapasztalat olvasható magyar nyelven - ezért született ez a cikk.
Ez a rókagombás karaj egy ilyen készülékben készült.
Fél evőkanál olaj, majd fél fej felvágott hagyma került az okos kuktába, amelyet bekapcsoltam és beállítottam egy 25 perces programra. Rögtön el is kezdett melegíteni, dinsztelődött a hagyma, majd beletettem a négy szelet sózott, borsozott rövidkarajt, kissé megpirítottam mindkét oldalukon. Fél deci vizet öntöttem még bele és lezártam a kuktát. Ezután többet már rá sem kellett néznem.
A főzési-párolási idő lejárta után egy gombnyomással kiengedtem a gőzt és hozzáadtam a húshoz a mélyhűtött rókagombát, kb.15 dkg-ot, egy kis provanszi fűszerkeverékkel ízesítettem.
A folyadékot kissé besűrítettem porított rókagomba-szósszal /persze, liszttel vagy keményítővel is lehet sűríteni/. Most egy 10 perces könnyű programot állítottam be az elektromos kuktán. Nagy előny, hogy nem kell felügyelni az ilyen típusú készülékeket, nem fog gőz kijönni belőle, biztonságos - ellentétben a hagyományos túlnyomással főző kuktafazekakkal.
Amikor az idő lejár, a kukta jelez, leállítja a főzést és melegen tartja az ételt vagy kikapcsol - beállítás szerint.
A hús vajpuha lett /ami a rövidkarajnál nem mindig sikerül/ és finom az isteni rókagombával kísérve. Amilyen rövid idő alatt elkészült, fantasztikusan összeértek az ízek. Burgonya-gratinnel tálaltam.
Elfoglalt, de főzni szerető asszony-/férfitársaknak nagy segítség ez az okos készülék, sokféle típusban kapható. Érdemes az újdonságoknak utánanézni, kipróbálni, megkönnyíti az otthoni munkánkat az intelligens kukta.