recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Magyar klasszikus: paprikás csirke nokedlivel

Mitzi von Küche

2017. május 01. - Mitzi von Küche

 Örökös tagja a magyar ételek top ötösfogatának, de a külföldről érkező vendégek körében is egyike a legnépszerűbbeknek. Mitől különbözik a paprikás csirke a csirkepörkölttől? Hát a finom tejfeles habarástól. Ez az újítás a polgári konyhából terjedt el a korábban egyszerűen csak paprikás lében készített csirke még finomabbá tételére - ahogy Czifray szakácskönyvében olvastam.

Mindenkinek megvan a maga paprikás csirke receptje, lássátok, én hogyan készítem.

papr6.jpg

Háztáji 1,2 kg-os csirkét feldarabolok, a fejét, nyakát, lábát elteszem (jó lesz majd a zöldborsólevesbe). Felkockázott mangalicaszalonnán megpirítom a húsdarabokat. 

papr1.jpg

 A zsiradékot átöntöm egy nagyobb edénybe és egy fej apróra vágott hagymát megfuttatok rajta.

papr2.jpg

 Hozzáadom a csirkedarabokat, ekkor keverem a zsírba a házi pirospaprikát, ami után egy kis víz következik, hogy le ne égjen a paprika. Jöhet egy felvágott paradicsom, (szezonban paprika is mehet bele, de nem kaliforniai), só és bors, meg egy-két gerezd fokhagyma átpréselve. Még egy kevés vízzel felöntöm, de ne lepje el.

Fedő alatt közepes lángon párolom - pirítom, szükség esetén a vizet pótolom kissé. Nem keverem, csak néha rázogatom, nehogy szétessen a gyenge hús. Félóra alatt meg is puhul.

papr3.jpg

 Összeállítom a nokedlitésztát: két tojást egy pici vízzel, kávéskanál sóval és annyi finomliszttel keverek össze, hogy közepesen kemény galuskatésztát kapjak. Közben felrakom a besózott vizet forralni. Amikor lobog, nokedliszaggatón beleszaggatom a tésztát, megkeverem és néhány percig főzöm közepes lángon. Leszűröm, hideg vízzel leöblítem a szűrőben, lecsepegtetem, jénai tálba teszem és hozzzákeverek egy-két kanállal a paprikás szaftból.

papr4.jpg

Két nagy evőkanál házi tejfölbe keverek két kávéskanál lisztet, majd a forró szaftból hozzáadok pár kanállal, hogy a hőmérsékletek kiegyenlítődjenek. Ezután már könnyen összekeverhetjük, majd még egyszer jól össze kell forralni.

papr5.jpg

 Tálaláskor csemege uborkát adok mellé. A paprikás csirke a család apraja-nagyjának kedvence.

papr7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr3112446409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.05.01. 10:55:10

Megerősítem, a külföldről érkező vendégek a gulyás mellett tényleg ezt keresik legjobban, ha meg tudnak nevezni legalább két magyar ételt.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.05.01. 12:32:52

@Étteremkritikus: A másik meg, hogy csodálkoznak, milyen bő lével adják nálunk a gulyást, mert ők máshogy ismerik...

MosoMasa 2017.05.02. 12:52:30

Mondjuk nem a tejföl a elsődleges különbség, hanem az elkészítés. A pörkölt, ahogy a neve is mutatja: saját zsírján való pörkölést, "lesütést" jelent. A paprikás eljárása a sima főzés.
Tejföl mind a kettőre kerül (het), de az ízélmény eltérő.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.05.02. 14:19:13

@MosoMasa: Igen, erről anno vagy 100 éve el is vitatkozgattunk a Karajon...

commando 2017.05.02. 14:31:33

Korrekt a recept, bár én a négyfelé vágott májat is beledobom, mikor a hús már majdnem kész. Fűszerezéshez pedig egy csipetnyi (valóban csak egy csipetnyi) kakukkfű, a habarás előtt. No de pofonok és ízlések.......

mpl 2017.05.02. 17:07:11

@MosoMasa:
A pörkölt-paprikás-gulyás közti különbséget jól leírja dr. Pethő Mária, a 'A gulyás, pörkölt és paprikás története hazánkban' című könyvében. (Püski)
Alapvetően úgy lehet elkülöníteni, hogy a pörköltbe nem kerül víz (perkelés), ha kevés vízzel fő, akkor paprikás es ha többel, akkor gulyás. A tejföl opcionalis, nem befolyásolja a nevét

ekat 2017.05.02. 19:17:49

A paprikás csirke a kedvenc magyar kajám, de ezt a szalonna miatt pont nem enném meg. De persze ízlések és pofonok.
Bár persze mint most megtudtam, sosem paprikás, hanem mindig tejfölös pörkölt csirkét ettem. :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.05.02. 19:33:15

@commando: Van benne, látszik is - ki nem hagynám.
@ekat: Aki nem szalonnaevő, az én vagyok, de most kivételt tettem egy guszta mangalica-szalonna miatt. Ha nem szalonna, akkor zsír, de nem olaj.

2017.05.02. 20:46:24

Dicséretes, hogy nem vitted túlzásba a tejfölös-lisztes habarást, hanem tökéletes arányérzékkel alkalmaztad. Nagyon szép lett. Hát persze, hogy szalonnával! :)
(remélem: Nagyné féle tejföl, ó de szerencsések vagytok ti ott...)

bouquet 2017.05.03. 09:24:03

Üdítő egy olyan blogot olvasni, ahol a kommentelők nem fikázzák agyon a művet.
süti beállítások módosítása